Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Adamczyková byla v Montafonu pátá, její naděje ukončil pád v semifinále

Eva Adamczyková foto: Bóša/Svaz lyžařů ČR

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková obsadila pátou příčku ve druhém závodě Světového poháru v Montafonu. V rakouském středisku stejně jako v sobotu nepostoupila do velkého finále, v semifinále upadla. Malé finále tentokrát ovládla. V boji o medaile byla nejlepší Francouzka Chloé Trespeuchová, která se díky tomu vrátila do čela SP. Z českých mužů z předkola postoupili Kryštof Choura a Radek Houser. Oba vypadli v osmifinále.
  16:33

Úřadující mistryně světa Adamczyková spadla během dne hned dvakrát. Ve čtvrtfinále ji „sestřelila“ olympijská vítězka z Pchjongčchangu 2018 Italka Michela Moioliová, přes ně ještě upadla Francouzka Julia Pereiraová de Sousa Mabileauová. Adamczyková se po hromadném karambolu zvedla nejdříve a ještě si dojela pro druhou postupovou pozici za Američankou Lindsey Jacobellisovou.

Ťukla do mě Italka. Můžu být ráda, že jsem se vykutálela zdravá a nic mě nebolí. A ještě jsem dojela na tom druhém postupovém místě,“ komentovala Adamczyková čtvrtfinálový incident.

V semifinále se olympijská vítězka ze Soči pohybovala na druhé příčce, ale v jedné z klopených zatáček ztratila rovnováhu, upadla a přišla o naději na postup. „Ty zatáčky jsou měkké. Sice jsem ji najela dobře, ale moc jsem ji držela dole, moc jsem to rvala na vnitřek. Měla jsem to povolit a být jemnější na té hraně. Pak mě to vytrestalo. Přišly boule, ustlala jsem si sama,“ uznala Adamczyková svou chybu.

Výhrou v malém finále alespoň o dvě místa vylepšila umístění ze soboty. „Malé finále dobré, spravila jsem si tím chuť. Jinak mi to tady nějak nesedlo,“ dodala trojnásobná vítězka celkového hodnocení SP.

Na stupně vítězů v Montafonu nedosáhla. V průběžném pořadí Světového poháru, do kterého se zapojila později, klesla na pátou příčku. Další dvě medaile za vítěznou Trespeuchovou dnes získaly Jacobellisová a Australanka Josie Baffová.

Ani jeden z českých reprezentantů neprošel od čtvrtfinále. Jan Kubičík vypadl už v předkole, které nahradilo tradiční kvalifikaci. Choura dojel v osmifinále na nepostupové třetí příčce. Houser v osmifinále upadl a byl s velkým mankem čtvrtý.

Vyhrál Rakušan Alessandro Hämmerle před krajanem Jakobem Duskem a Francouzem Merlinem Surgetem. Už jistý celkový vítěz SP Éliot Grondin z Kanady do závodu nenastoupil.

Světový pohár ve snowboardcrossu vyvrcholí příští týden dvěma závody v kanadském středisku Mt. St. Anne.

SP ve snowboardcrossu v Montafonu (Rakousko)

Muži: 1. Hämmerle, 2. Dusek (oba Rak.), 3. Surget (Fr.), ...21. Choura, 30. Houser - oba vypadli v osmifinále, 44. Kubičík (všichni ČR) - vypadl v předkole.
Průběžné pořadí SP (po 10 ze 12 závodů): 1: Grondin (Kan.) 752, 2. Hämmerle 548, 3. Bolton (Austr.) 392, ...23. Choura 122, 32. Houser 65, 35. Kubičík 56.

Ženy: 1. Trespeuchová (Fr.), 2. Jacobellisová (USA), 3. Baffová (Austr.), ...5. Adamczyková (ČR).
Průběžné pořadí SP (po 10 ze 12 závodů): 1. Trespeuchová 662, 2. Moioliová (It.) 584, 3. Bankesová (Brit.) 557, ...5. Adamczyková 483, 37. Hrůšová (ČR) 8.

Autoři: ,

RD 5+1 v Litomyšli
RD 5+1 v Litomyšli

Na Lánech, Litomyšl - Litomyšl-Město, okres Svitavy
4 200 000 Kč