Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ledecká postrachem soupeřek. Všechny se modlí, ať nepřijede, popisuje trenér

Ester Ledecká po vítězství ve Winterbergu. foto: Profimedia.cz

Rakušanka Sabine Schöffmannová za cílem finálové jízdy jen bezmocně rozhodila rukama. Vydala se ze všech sil, ani tak ale na Ester Ledeckou nestačila. Tento obrázek ze sobotního paralelního slalomu v německém Winterbergu výmluvně ilustruje, jak se snowboardistky cítí, když si mezi ně česká obojživelnice „odskočí“ z lyžování, kterému se věnuje víc.
  10:06

„Ester předvedla, kdo to umí nejlíp. Jela jednu jízdu jako druhou, ve všech byla suverénní,“ popsal pro iDNES.cz reprezentační kouč Evžen Mareš, který Ledeckou sice netrénuje, avšak při soubojích na prkně ji pozoruje. A viděl i její sobotní dominanci ve Winterbergu.

Osmadvacetiletá Češka tam třetí start na snowboardu v aktuální sezoně proměnila ve třetí vítězství. Triumfovala s přehledem, navíc jen šest dní poté, co v lyžařském super-G v Kvitfjellu skončila třetí. „Myslím, že v téhle sezoně máme na snowboardové straně dobré skóre: tři výhry ze tří závodů je fakt dobrá statistika,“ pochvalovala si v nahrávce pro média.

Mareš připomíná, že toto úspěšné přepínání mezi disciplínami zvládá už delší dobu. „Sportu hodně obětuje, taky na snowboardu průběžně trénuje. A hlavně ráda závodí,“ přibližuje. I on si všímá nálady mezi soupeřkami, z nichž Ledecká při svých „výletech“ na prkno většinou udělá pouhé komparzistky.

„Samozřejmě nikdo nechce, aby Ester přijela, všechny se modlí, ať se snowboardové závody kříží s těmi lyžařskými. Kalendář sledují už před sezonou.“

Ledecká ve Winterbergu zasáhla i do nedělního paralelního slalomu týmů, s Adamem Počinkem vypadli v osmifinále.

Vydařenou sobotou jen vyšperkovala, že český snowboarding zažívá povedenou sezonu.

Ester Ledecká po vítězství ve Winterbergu.

Když zůstaneme u slalomů, tak kromě Ledecké se v právě skončeném ročníku Světového poháru blýskla teprve dvacetiletá Zuzana Maděrová, jež na konci ledna obsadila druhé místo v Simonhöhe a v celkovém pořadí seriálu byla osmá.

„První dvě třetiny sezony měla nad očekávání, ale pak si začala trochu připouštět ten tlak a nešlo jí to úplně podle představ,“ připomíná Mareš, že Maděrová při posledních třech startech pokaždé vypadla už v kvalifikaci. „Ale je pořád mladá a má perspektivu, že by se Ester mohla někdy aspoň přiblížit.“

Naznačil, že talentovaná závodnice už upíná pozornost k zimním olympijským hrám v roce 2026, vzhledem ke svému mládí se do té doby bude pokoušet o další zlepšení, aby se mezi elitou usadila.

A probíhající zima přináší radost i českým snowboardkrosařům.

Stálice Eva Adamczyková si v sobotu v Cortině d’Ampezzo připsala čtvrté pódium ze šesti startů v sezoně, když brala druhou pozici.

Eva Adamczyková (vlevo) se na stupních vítězek v italské Cortině raduje z druhého místa.

Během minulého závodního víkendu v Sierra Nevadě se pak vytáhli i muži: Jan Kubičík obsadil šesté místo, Radek Houser dojel hned za ním, pro oba šlo o dosud životní výsledek. A Kryštof Choura si na konci ledna stanovil maximum dokonce na čtvrté pozici.

Do elitní desítky v klání SP se v sezoně dostala i freestyle snowboardistka Šárka Pančochová.

Přestože české snowboardové tábory provozují v podstatě zcela odlišné sporty, navzájem si fandí. „Po úspěších si píšeme, jde i o podporu na svazu v rámci disciplín,“ přibližuje Mareš. „My si teď na nic nemůžeme stěžovat, je vidět, že děláme výsledky, a tak máme k dispozici vše potřebné.“

Což je vzhledem ke zmíněným soubojům pod pěti kruhy, které v Itálii vypuknou za dva roky, důležitým příslibem.

A tak se mezi snowboardové medailové naděje brzy nemusí řadit pouze Ledecká a Adamczyková.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!