Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sport

Souboj o červený dres na Vueltě vrcholí. Nejdelší etapu ovládl Philipsen, Roglič vede o 39 sekund

Primož Roglič slaví vítězství na jedné z etap Vuelty. foto: ČTK

Puebla de Sanabria - Belgický cyklista Jasper Philipsen si v hromadném dojezdu dospurtoval pro vítězství v nejdelší etapě letošní Vuelty. V závěru 230,8 km dlouhé patnácté etapy porazil německého sprintera Pascala Ackermanna a vybojoval první výhru na Grand Tour. Červený dres lídra průběžného pořadí drží před závěrečnými třemi dny Slovinec Primož Roglič.
  18:20

Peloton dojel zhruba 20 kilometrů před cílem v nevlídném mlhavém počasí skupinku uprchlíků, která strávila v úniku přes 190 km. Jako poslední se v protivětru pokoušel samostatně uspět Ital Mattia Cattaneo, i jeho ale hlavní pole tři kilometry před koncem pohltilo a ke slovu přišli spurtéři.

Primož Roglič
Dan Martin ve finiši třetí etapy Vuelty předčil Přimože Rogliče.

Dvaadvacetiletý Philipsen si v cílové rovince, která nabídla závěrečný sprint do kopce, svůj nástup nejlépe načasoval a dostal se před Ackermanna. Třetí skončil další německý cyklista Jannik Steimle.

Favorité na celkové prvenství si hlídali své pozice v hlavním pelotonu. Obhájce titulu Roglič dál vede o 39 sekund před Ekvádorcem Richardem Carapazem, třetí Brit Hugh Carthy ztrácí 47 sekund.

V pátek je na programu 162 kilometrů dlouhá horská etapa s dvěma vrcholy druhé a první kategorie, cíl ale bude následovat až po 36 km dlouhém sjezdu. Poslední prověrka, která ještě může zamíchat konečným pořadím, je připravena na sobotu, kdy etapa vyvrcholí náročným stoupáním na Alto de la Covatilla (1965 metrů nad mořem).

Cyklistický závod Vuelta - 15. etapa (Mos - Puebla de Sanabria, 230,8 km):

1. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates) 6:22:36, 2. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe), 3. Steimle (Něm./Deceuninck-Quick-Step), 4. Wright (Brit./Bahrajn-McLaren), 5. Smith (N. Zél./Mitchelton-Scott), 6. Van Rensburg (JAR/NTT), 7. Cort (Dán./EF), 8. Godon (Fr./AG2R La Mondiale), 9. Dewulf (Belg./Lotto-Soudal), 10. Mörköv (Dán./Deceuninck-Quick-Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 60:19:41, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -39, 3. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -47, 4. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation ) -1:42, 5. Mas (Šp./Movistar) -3:23, 6. Poels (Niz./Bahrajn-McLaren) -6:15, 7. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -7:14, 8. Valverde (Šp./Movistar) -8:39, 9. Vlasov (Rus./Astana) -8:48, 10. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -9:23.

Autor: