Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Soustředění na horách zažiju poprvé, říká Peter

Sport

  12:55
PRAHA - Narodil se v Německu, fotbal hrál v Anglii a Belgii a jeho jméno pochází z Itálie. Sergio Petera, první zahraniční posilu Sparty v zimní přestávce, nejde přehlédnout. A to ho ještě na Letné představovali jako hráče s kořeny v zemi Diega Maradony.

Sergio Peter při tréninku Sparty. foto: ČTK

"Hodně lidí mi říká, že nevypadám jako Němec, ale s Argentinou opravdu nemám nic společného," divil se dvaadvacetiletý záložník.

Sparta si Petera vyhlédla v anglickém Blackburnu, kam talentovaný Němec odešel z rodného Mannheimu už v patnácti letech. "Nedostával jsem tam moc šanci, proto mě nabídka Sparty tak potěšila. Snad to bude lepší než v Blackburnu," usmál se Peter. Před dvěma lety sice v Blackburnu prožil skvělou premiéru, když byl hned v prvním utkání vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, jenže od té doby odehrál celkem už jen 25 zápasů.

Naposledy se přitom na hřiště podíval loni v dubnu, kdy si v Anglickém poháru zahrál čtvrt hodiny proti Chelsea. "I tak to pro mě byla velká zkušenost. Je mi ale 22 let a myslím, že přišel čas, abych začal hrát pravidelně. Chtěl bych sparťanským fanouškům dělat jen radost," zdůraznil.

Když byl v prosinci ve Spartě na testech, trenér Jozef Chovanec ho postavil do obrany. Peter má však oživení vnést hlavně do sparťanské ofenzivy. "Nejlépe se mi hraje na levém křídle, ale budu hrát rád kdekoliv," dušoval se Peter. Přestup mladého hráče je určitým rizikem pro Spartu i samotného Petera. Zatímco Letenští koupili hráče, který byl dlouho zraněný a přes rok jen vysedával na lavičce, Peter zase přichází do Sparty zrovna v době, kdy je v těžké situaci.

Po nevydařeném podzimu bude Peter od prvního utkání pod velkým tlakem. "Situace není nejlepší, ale i v Blackburnu jsem zažil špatné i dobré chvíle. Sparta je pro mě velkou šancí, chci jí pomoci," říkal Peter.

Chce se znovu dostat do povědomí, jenže k tomu potřebuje, aby se Sparta dostala do evropských pohárů. Peter o tom nepochybuje. "Sparta se do Ligy mistrů nebo Poháru UEFA dostane. Jsem si tím jistý, nic mě nezneklidňuje."

Je tu jen jedna věc, která ho přece jen trochu znervózňuje. Kondiční soustředění ve Špindlerově Mlýně. Na lyžích stál naposledy jako malý kluk a na horách netrénoval nikdy. Ve Spartě se však obojí rychle změní. "Po pár dnech si určitě zvyknu. Je to prostě soustředění, na kterém musíte tvrdě trénovat, aby byl trenér spokojený," mávl rukou Peter.

SERGIO PETER 
Narozen: 12. listopadu 1986 v německém Mannheimu
Výška: 173 cm
Váha: 74 kg
Předchozí kluby: Waldhof Mannheim, Cercle Brugge, Blackburn Rovers
Bilance v Premier League: 17 zápasů/0 gólů (z toho pouze dva v základní sestavě).

Autor: