Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sparta propadla ve Waregemu

Sport

  22:43
PRAHA - Český fotbal zažil hořký večer v Poháru UEFA. Mladá Boleslav prohrála doma o gól s Panathinaikosem. Ještě hůře dopadli hráči Sparty, kteří nestačili na poloprofesionály z belgického Waregemu.

Radost hráčů Waregemu z druhé branky ve sparťanské síti. foto: ČTK

Vysokou prohrou 1:3 na hřišti belgického klubu Zult Waregem fotbalisté Sparty nejspíš ukončili své plány na postup do dalšího kola Poháru UEFA. Bojovnější a především pohyblivější domácí rozhodli o své výhře už v úvodu utkání, kdy dvakrát skórovali. Třetí gól si vstřelil v druhém poločase Tomáš Řepka do vlastní branky, v závěru snižoval Lustrinelli.

Do hlediště slíbených dvanáct tisíc diváků nepřišlo, ale těm, co v sychravém počasí přece jen dorazili, vyhrával místní dixiland. Nečekaně brzy mohli muzikanti začít vyhrávat oslavné skladby: Sparta sice první tři minuty nepustila domácí na svoji polovinu, ale hned první akce Waregemu skončila v síti. Ve čtvrté minutě se rozevřela levá strany obrany a rychlý
Roussel měl dostatek prostoru, aby prostřelil náhradního gólmana Grigara.

Rychlý gól sebral sparťanům počáteční sebevědomí a veškerá jistota z ligových zápasů byla pryč, přestože soupeř rozhodně nehrál nijak skvěle. Stačilo mu ale vyčkávat na své polovině, zachytávat zdlouhavé kombinace středové řady, případně nákopy na Doška.

V 17. minutě domácí celek podruhé předvedl, že jeho doménou jsou rychlé akce s kolmými přihrávkami za obranu. Tentokrát využili špatné domluvy druhé strany sparťanské obrany, kam naběhl Meert a podél Grigara vstřelil druhý gól.

Až poslední čtvrthodina před poločasem naznačila, že by se mohl obraz hry trochu změnit. Sparťané vyslali směrem k domácí brance i několik střel, ale vesměs vůbec nebezpečných.

Druhý poločas začala Sparta mohutným náporem, ale ten se brzy změnil jen v
obléhání šestnáctky. Domácí totiž vybudovali na její hranici obranný val, který hrající hosté nedokázali rozbít a šance proto nepřicházely.

A v 63. minutě se potvrdilo, že silnou stránkou domácích fotbalistů je rychlost. Sergeant se prohnal do šestnáctky, kde mu sice stačil ještě Řepka skluzem míč ukopnout, jenže tak nešťastně, že trefil jen tyč a od ní míč skončil potřetí v síti zoufalého Grigara.

Pět minut před koncem sice Lustrinelli snížil, ale to už na marnosti sparťanského
výkonu nic změnit nemohlo.

Zulte Waregem - Sparta Praha 3:1 (2:0)
Branky: 4. Roussel, 17. Meert, 63. vlastní Řepka - 85. Lustrinelli. Rozhodčí: Szabó - Kispál, Hegyi (všichni Maď.). ŽK: De Vlieger, Versechuere, Janssens - Došek, Sivok. Diváci: 9500.
Waregem: De Vlieger - Leleu, Dindeleux, Reina, D'Haemers - Meert (43. Vandermarliere), Sergeant, Van Nieuwenhuyze, Verschuere - Roussel (82. Mrdja), Matthys (87. Janssens). Trenér: Dury.
Sparta: Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník - Šimák, Sivok, Sylvestre, Matušovič - Došek (77. Jun), Kolář (56. Lustrinelli). Trenér: Bílek.

Neúspěšnou bilanci českých týmů s Panathinaikosem Atény nevylepšili ani fotbalisté Mladé Boleslavi. Ve svém úvodním zápase skupiny G Poháru UEFA dnes podlehli řeckému týmu 0:1, když jedinou branku vstřelil Salpigidis.

Hráči měli přestávku delší o patnáct minut; nad mladoboleslavským stadionem totiž zhasla všechna světla, což se opakovalo třikrát, ale technické problémy se nakonec vyřešily a utkání dohrálo.

Kouč Uhrin poslal do branky uzdraveného Millera a na post defenzivního záložníka Ilonga z Konga, jeho protějšek Víctor Muňoz oproti prvnímu zápasu s Hapoelem Tel Aviv vyrukoval hned s novou polovinou mužstva. Z obávaného útočného dua zůstal jen Salpigidis, neboť kapitána Papadopulose vyřadilo ze hry poraněné koleno.

Španělskému kouči vyšel tah se střídáním. Po hodině hry poslal na trávník svého zkušeného krajana Víctora Sáncheze, který v 65. minutě po chybě  Poláčka prostrčil míč na Salpigidise a ten potvrdil roli kanonýra. Rolko jej nestačil pokrýt a hbitý útočník pod tělem padajícího Millera otevřel skóre.

Až v závěru domácí trochu soupeře sevřeli, ale střely Kuliče i Pecky mířily vedle. Středočeši tak vstoupili do bojů základní skupiny prohrou a nic na tom nezměnila ani Kuličova tyč v poslední minutě.

Mladá Boleslav - Panathinaikos Atény 0:1 (0:0)
Branka: 65. Salpigidis. Rozhodčí: Kelly - McDonald, Maloney (všichni Ir.). ŽK: Sedláček, Brezinský, Ilongo - Biščan, Víctor Sánchez. Diváci: 4280.
M. Boleslav: Miller - Ševinský, Brezinský (76. Rajnoch), Rolko, Palát - Sedláček (56. Kysela), Matějovský, Ilongo, Poláček (69. Holub) - Kulič, Pecka. Trenér: Uhrin.
Panathinaikos: Ebedé - Vintra, Biščan, Morris, Darlas - Nilsson, Tziolis, Leontiu, Mantzios (59. Víctor Sánchez), Ivanschitz (19. Romero) - Salpigidis (82. Theodoridis). Trenér: Víctor Muňoz.

Liberečtí fotbalisté odjeli se čtyřbrankovým debaklem z Bragy. O naději na úspěšný výsledek přišli po půlhodině hry, kdy během tří minut dvakrát inkasovali po trefách Ricarda Chavese a Marcela. Osm minut po poločase zvýšil z penalty Césinha a v
poslední minutě hosty pokořil i střídající Gama.

Liberec - Braga 0:4

Branky: 30. Ricardo Chaves, 33. Marcel, 53. Césinha z pen., 90. Gama. Rozhodčí: Styles - Bryan, Sharp (všichni Angl.). ŽK: Vandinho (Braga). Diváci: 10.000.
Braga: Santos - Luis Filipe, Irineu, Nem, Pedro Costa - Maciel, Vandinho, Madrid, Césinha (76. Joao Pinto), Ricardo Chaves (86. Gama) - Marcel (46. Mattheus). Trenér: Carvalhal.
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Pudil - Papoušek, Bílek, Hodúr (63. Ančic), Frejlach (84. Hochmeister) - Holenda, Pospěch (46. Parks). Trenér: Lavička.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!