Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sparta se přiblížila čelu tabulky

Sport

  16:43
PRAHA - Fotbalisté pražské Sparty dnes v utkání 12. kola první ligy porazili na svém hřišti Brno 2:0. Pražané vyhráli v nejvyšší soutěži potřetí za sebou a udělali další krok k tomu, aby se dotáhli na čelo tabulky.

Sparťanská radost foto: ČTK

Sparta má nyní stejně bodů jako druhá Mladá Boleslav a na vedoucí Liberec ztrácí bod, oba týmy ale mají zápas k dobru.

Sparťanský kouč Michal Bílek musel den před utkáním oželet start reprezentačního brankáře Blažka, kterého sužují problémy s třísly. Místo něj tak dostal šanci v prvoligovém utkání Grigar. Brňany v minulém kole povzbudila výhra nad vedoucí Mladou Boleslaví a na Spartu, kde uhráli v historii české ligy jedinou remízu, přijeli s odvážnou taktikou a otevřeným hledím.

Jenže zápas pro Jihomoravany snad nemohl začít hůř. Matušovič se už v sedmé minutě opřel dvacet metrů od brány do míče, jeho rána se odrazila od tyče a pohotový Lustrinelli mohl pohodlnou dorážkou oslavit svůj druhý letošní gól.

Ten ale snahu Brňanů neutlumil. Hosté v útoku hrozili hlavně ze standardních situací, které výborně rozehrával záložník Polách. Švejnoha dvakrát hlavičkoval nebezpečně vedle branky, domácím i gólmanu Grigarovi ale nejvíc zatrnulo v 22. minutě, když mladý Střeštík těsně minul branku efektní rybičkou. Pět minut před koncem se za záda domácích stoperů dostal útočník Wagner, jenže prováhal ideální okamžik ke střele a znovu tak odmítl ukončit čekání na ligovou trefu po návratu z Rakouska.

Sparťané se ale také nechtěli nechat v ofenzivě zahanbit a diváci se tak mohli bavit oboustranně otevřenou partií. Chvíli po Wagnerově zahozené šanci domácí diváci jásali podruhé, když Matušovič krásnou kolmicí vysunul Doška a odchovanec brněnského klubu se šestým letošním gólem náležitě připomněl svým bývalým spoluhráčům. Pak se ještě neujaly nadějné pokusy Sivoka a Matušoviče.

Druhý poločas už nepřinesl tak pestrou ofenzivní partii jako úvodní dějství. Publikum rozehřál až dravý průnik střídajícího Rezka, který krátce po svém příchodu na hřiště obelstil tři protihráče, ale svoje sólo zakončil ukvapenou střelou mimo tyče. Na druhé straně vzápětí mohl zdramatizovat utkání brněnský kapitán Trousil, ale z úhlu po rohovém kopu tečoval míč jen na břevno.

Sparta také mohla zvýraznit svoje vítězství, v úplném závěru se však po rohových kopech neprosadili z dobrých pozic Pospěch s Horváthem. Sparta si v závěru mohla vychutnat svůj sedmý ligový zápas bez porážky, naopak Brno po čtyřech utkáních neuspělo.

Výsledek:
AC Sparta Praha - 1. FC Brno 2:0 (2:0)

Branky: 7. Lustrinelli, 40. Došek. Rozhodčí: Královec - Filípek, Jiřík. ŽK: Sivok - Střeštík, Polách, Švejnoha. Diváci: 8621.

Sestavy:
Sparta:
Grigar - Pospěch, Řepka, Kadlec, Zabavník - Kolář (73. Šimák), Sivok, Horváth, Matušovič (84. Jun) - Lustrinelli (68. Rezek), Došek. Trenér: Bílek.
Brno: Lejsal - Siegl, Trousil (90. Schneider), Mazuch, Švejnoha - Střeštík, Pavlík, Polách, Besta - Zelenka (64. Okleštěk), Wagner (72. Nosko). Trenér: Mazura.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!