Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sparta uhrála se Spartakem remízu

Sport

  20:31
PRAHA - Sparta Praha uhrála v zápase se Spartakem Moskva remízu v utkání základní skupiny Poháru UEFA. Sparta má po třech zápasech na kontě čtyři body, poslední zápas skupiny sehraje za týden v Leverkusenu. Naopak Mladé Boleslavi se podařilo nepříznivě se vyvíjející zápas na hřišti švédského Elfsborgu otočit a zvítězilt 3:1.

Sparta Praha - Spartak Moskva - 0:0 foto: ČTK

Fotbalisté Sparty ani v dnešním utkání Poháru UEFA proti Spartaku Moskva nepřerušili sérii domácích pohárových zápasů bez vítězství, která trvá od srpna 2004 už třináct měsíců. Český mistr měl sice v utkání více šancí, ale žádnou z nich neproměnil a zápas skončil bezbrankovou remízou, která oběma týmům uchovala naději na postup. Stínem utkání byly výtržnosti ruských hooligans.

Na stadionu moc diváků nebylo, ale ti, co dorazili, zažili hodně dramatický duel, bohužel od první minuty více díky událostem v hledišti než na trávníku. Oba týmy totiž měly zjevně dobře přečtenou hru soupeře, a tak se ani jeden z nich v mrazivém počasí dlouho nedostával do nadějné situace. Spartě sice opticky patřil úvod a ve 12. minutě měl Došek první šanci, při níž jeho hlavička branku minula, ale to bylo na dlouhé minuty jediné výrazné ohrožení jedné z branek.

Hosté se dostávali do tempa pomaleji. Překvapením bylo, že v sestavě nebyl český reprezentant Kováč, kterému nedovolilo start bolestivě naražené koleno, kvůli kterému ani ve středu naplno netrénoval.

Jeho spoluhráči působili nesourodě, ale jakmile se dostali do rychlé kombinace, museli se sparťané mít hodně na pozoru. Také kvůli tomu, že jejich defenziva znovu prožívala špatný den, především levý obránce Zabavník. V patnácté minutě sice zazlobil hlavičkovým pokusem mladičký útočník Dzjuba, ale rovněž minul.

Největší příležitost prvního poločasu si vypracoval ve 29. minutě po rychlé kombinaci Rezek, kterému z pravé strany poslal dlouhý centr Pospěch. Jenže chorvatský gólman Pletikosa ukázal poprvé své umění a Rezkův pokus vyrazil.¨

V závěru poločasu už hra zanikla ve výstřelcích hostujících fanoušků. Nejdříve jeden z nich vnikl na hrací plochu, další pak sice těsně před přestávkou paralyzovali pořadatelé, ale celou přestávku se rozléhaly Letnou rány z pyrotechniky a za brankou Spartaku se odehrávala tvrdá bitva policie s ruskými radikály. Ty se podařilo alespoň částečně vytlačit na vyšší stupně a ve hře se pokračovalo podle plánu.

Sparta vstoupila do druhého poločasu výrazně lépe a dostávali se slibnějších střeleckých pokusů. Hra se výrazně otevřela, český tým dával najevo, že s remízou není spokojen, hosté zase využívali volnější prostor k rychlým brejkům. I šance si oba týmy rozdělovaly rovnoměrně: v 54. minutě se po trestném kopu Horvátha dostal k míči Kisel, ale jeho rána z hranice šestnáctky šla mimo, protažení Dzjuby do trestného území zastavil včasným vystoupením ve slibné pozici Kladrubský.

Největší šanci na gól spálila Sparta v 63. minutě, kdy se po další rychlé kombinaci dostal na levé straně k zakončení v dobré pozici Rezek, ale Pletikosa ukázal znovu skvělý zákrok a následná Slepičkova dorážka už nemohla kvůli ofsajdu platit. Naopak Doškovu akci v 78. minutě rozhodčí zastavil neprávem, protože míč mu srazil jeden ze stoperů soupeře.

Na Letné se hrál zajímavý fotbal, ale chyběly mu góly, k čemuž přispíval i hrbolatý trávník a řada nepřesností na všech stranách včetně rozhodčích. A tak zápas dospěl k remíze, z které se více radovali hosté, protože v nastaveném čase měli sparťané další slibné, ale neúspěšné pokusy po ranách Limberského a Slepičky.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...