Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Spartě pohár přinesly penalty

Sport

  19:02
Liberec - Pražská Sparta odvrátila hrozbu, že jí poprvé za posledních dvacet pět let unikne účast v pohárové Evropě. Ve finále poháru ČMFS totiž letenští zdolali Baník Ostrava a budou hrát pohár UEFA. V normální hrací době však gól nepadl, rozhodnutí přinesly až pokutové kopy.

Jde o pohár. David Bystroň z Ostravy (vlevo) bojuje o míč se Zdeňkem Pospěchem ze Sparty Praha foto: Petrášek RadekČTK

Pokud by dnes Letenští neuspěli, v evropských pohárech by chyběli poprvé od sezony 1982/83. Baník měl sice díky tisícovce svých fanoušků jasnou převahu v hledišti, ale na hřišti to od úvodního hvizdu sudí Damkové vypadalo úplně jinak. Sparta si dobře uvědomovala vážnost situace, pokud by v dnešním finále nezvítězila.

Od začátku si vynutila výraznou převahu, jen během úvodní čtvrthodiny měla čtyři výborné šance. Bývalý ostravský hráč Pospěch ale nejprve ztroskotal na Raškovi a pak mířil mimo, švýcarský reprezentant Lustrinelli po Doškově obloučku také gólmana Baníku nepřekonal a unikajícího Koláře na poslední chvíli zastavil skluzem stoper Besta.

Baník, který se v pohárovém finále objevil potřetí za sebou, byl v Liberci dlouho neškodný. Osamocený útočník Střihavka nenašel podporu od pětičlenné zálohy, ale Spartu dál na druhé straně hřiště srážela tragická koncovka. Ve 23. minutě prodloužil své trápení Pospěch, který levačkou nemířil přesně.

V závěru první půle, kdy Ostravští žádali penaltu po stažení Lukeše a sparťané naopak marně reklamovali ruku Bystroně, ještě zahrozil aktivní záložník Sparty Kóňa bombou těsně vedle.

Neškodní proti neškodným
Obraz hry se nezměnil ani ve druhé půli. Sparta dál svírala Baník na jeho polovině a měla výraznou územní převahu, ale ostravská obrana málo nebezpečné výpady stačila bez potíží odvracet. Po hodině hry se z ofsajdové pasti vymanil Lustrinelli, ale s jeho střelou z úhlu si brankář Raška bezpečně poradil.

Čtvrt hodiny před koncem Pražané zahrozili po rohovém kopu a hlavičku stopera Lukáše musel z brankové čáry vykopnout bek Hoffmann. Spartu k vysněnému vítězství nepřiblížil ani levý obránce Kadlec, který v 78. minutě krásnou střelou z halfvoleje trefil tyč.

Tlak Sparty postupně gradoval a o minutu později mohl rozhodnout střídající Herzán, ale po Pospěchově přiťuknutí na malém vápně vůbec netrefil míč.

O vítězi tak musel rozhodovat rozstřel. Baník zlomil už úvod penaltové loterie: zatímco sparťané Sivok a Matušovič nezaváhali, Magera branku minul a Slončík vzápětí trefil tyč. Kóňa sice ve třetí sérii také zaváhal, ale pak už si Pražané výhru ujít nenechali. Po úspěšné trefě Kadlece stvrdil triumf Sparty Herzán. Letenští třetím triumfem v Poháru ČMFS vyrovnali rekordní bilanci Slavie.

Výsledek:
Sparta Praha - FC Baník Ostrava 0:0, 4:2 na penalty

Rozhodčí: Damková - Zlámal, Lhoták. ŽK: Kolář, Herzán - Staněk. Penalty proměnili: Sivok, Matušovič, Kadlec, Herzán - Klimpl, Besta. Neproměnili: Kóňa - Magera, Slončík. Diváci: 4400.

Sestavy:
Sparta: Blažek - Zabavník, Řepka, Lukáš, Kadlec - Kolář (74. Herzán), Sivok, Kóňa - Pospěch, Došek, Lustrinelli (66. Matušovič). Trenér: Griga.

Ostrava: Raška - Hoffmann, Klimpl, Besta, Tomašák - Varadi, Lukeš (77. Slončík), Staněk, Bystroň, Rajtoral (90. Žůrek) - Střihavka (85. Magera). Trenér: Hapal.

Autor: