Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Spartu posílí Zabavník

Sport

  15:29aktualizováno  17:39
PRAHA - Do pražské Sparty přestoupil v zimním přestupním termínu již třetí slovenský fotbalista. Vedení klubu se dohodlo s bulharským týmem CSKA Sofia na přestupu reprezentačního obránce Radoslava Zabavníka.

Radoslav Zabavník v dresu CSKA Sofia se snaží zastavit monackého útočníka Adebayora. foto: AFP

Už dříve se na Letné upsali Michal Hanek a Tomáš Kóňa. Zabavník je z této trojice nejzkušenější, v kvalifikaci vynechal jen jediný zápas, jinak byl pokaždé na hřišti od začátku do konce.

Obě strany se dohodly, že přestupovou částku nebudou zveřejňovat. V kuloárech se však hovoří o 400 tisících eur, což je necelých 12 milionů korun.

V anketě o slovenského Fotbalistu roku obsadil Zabavník sedmé místo. Českým fanouškům se představil nedávno na Strahově v utkání Poháru UEFA, ale zápas se Slavií se mu moc nepovedl. Na jaře si bude moci napravit reputaci už v pražském derby. 

Finanční ředitel Sparty Přemysl Beneš se během odpoledne dohodl na podmínkách přestupu s vedením CSKA Sofia. V podvečer pak obránce podepsal smlouvu na dva a půl roku. Hned po podpisu kontraktu odletěl na dovolenou domů do Košic a v Praze se objeví na začátku příštího týdne při zahájení zimní přípravy Sparty.

"Trenér Griga o mě měl zájem už během mého působení v Žilině, když on ještě trénoval Dubnici," řekl Zábavník pro klubové stránky. Připomněl, že Griga ho dobře zná z doby, kdy ho vedl ve slovenské jednadvacítce. "Jeho zájem mě přesvědčil. Velmi si trenéra vážím a angažmá ve Spartě je pro mě velkou výzvou," řekl Zabavník.

V Sofii mu měla smlouva skončit až v červnu 2006. Už na začátku zimní přestávky o něj projevovaly zájem kluby zvučných jmen - Zenit Petrohrad, Lokomotiv Moskva, Feyenoord Rotterdam a dva kluby z německé Bundesligy, ale jednání nevedla k úspěchu. Zabavník by měl vyztužit letenskou obranu, která byla na podzim nejslabším článkem mužstva a spolu s Blšany inkasovala nejvíc gólů.

Už dříve Sparta do obrany získala Haneka a z hostování v Jablonci se jí vrací Václav Drobný. Někteří zadáci naopak budou zřejmě muset z klubu odejít.

Fotbalista Petr Vlček se možná vrátí po letech do Plzně
Fotbalový obránce Petr Vlček by mohl po devíti letech opět obléknout dres Viktorie Plzeň. Dvaatřicetiletý hráč zřejmě ukončí angažmá v kyperském Etnikosu
Achnas a vedení západočeského klubu má o jeho služby zájem.

"S Petrem jsme již mluvili, pokud jeho smlouva na Kypru skončí a bude volným hráčem, rádi ho v Plzni přivítáme," řekl na serveru Viktorie výkonný ředitel klubu Radomír Havel, bývalý Vlčkův spoluhráč.

Osobně se mu prý v Etnikosu dařilo, ale s výsledky mužstva to bylo horší. Dvě kola před koncem podzimní části došlo k výměně trenéra.

"Řeckého kouče nahradil kyperský trenér a v klubu se začaly dít věci. Minulý trenér slíbil, že můžeme na Vánoce odjet domů, ale nový trenér, který jedná dost autoritativně, cizincům dovolenou zakázal," uvedl Vlček, který navzdory nařízení odcestoval domů.

Účastník mistrovství Evropy v roce 2000 odletí 2. ledna na Kypr, aby tam jednal o svém dalším osudu. "Ve hře je případné angažmá v některém z dalších kyperských klubů, přestupovat se může do konce ledna. Vážně ale uvažuji, že se po letech v zahraničí vrátím domů. A když půjdu do české ligy, tak jedině do
Plzně," řekl Vlček, jenž působí v zahraničí od roku 2000.

Pikl je první zimní posilou fotbalistů Mostu
Fotbalistům Mostu bude na jaře pomáhat v boji o udržení v první lize záložník Aleš Pikl. Třicetiletý hráč, který který dosud nastupoval ve Zlíně, dnes v poledne podepsal v novém působišti smlouvu na jeden a půl roku s roční opcí.

O Piklův příchod stál nový kouč posledního týmu tabulky Zdeněk Ščasný, který na bojovného fotbalistu spoléhal už během působení ve Viktorii Žižkov.

Letos na podzim se do české ligy vrátil v dresu Zlína, za který odehrál devět utkání. Nyní míří blíž rodnému kraji s cílem pomoci Mostu k udržení nejvyšší soutěže. V české lize dosud odehrál 216 zápasů a vstřelil 37 branek. Most bude pro Pikla už šestou prvoligovou štací.
Autoři: ,