Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport obrů: NFL amerického fotbalu řeší šikanu spoluhráčů

Sport

  13:14
MIAMI/PRAHA - Chlap s problematickou minulostí a pověstí rabiáta šikanoval mladšího a přemýšlivého absolventa Stanfordu. Jenže oba dva jsou zároveň svalnatí obři. A oba spolu hrají nejsledovanější zámořskou profesionální soutěž, v NFL hájí barvy Miami Dolphins.

Jonathan Martin foto: palmbeachpost.com

Příběh amerického fotbalisty Richieho Incognita a jeho oběti Jonathana Martina pobouřil USA. Poté, co Martin (Afroameričan, stále nováček v týmu) už nedokázal zvládat tlak a ústrky, opustil mužstvo. Incognito (běloch, majitel jedné z nejhorších pověstí v NFL) byl následně vyřazen z kádru a čeká na výsledky vyšetřování.

Už teď však americká média vytahují detaily, z nichž mrazí.

Popsat výhružnou zprávu, kterou Incognito údajně nechal Martinovi v hlasové schránce, je bez použití nadávek a výrazu "polonegr" nemožné. Tak aspoň její závěr: "Nafackuju tvojí matce. Jsi pořád nováček. Zabiju tě."

Taky musel Martin zaplatit 15 tisíc dolarů za výlet "mazáků" do Las Vegas, jehož se vůbec neúčastnil; o platbách za týmové večeře nemluvě. List Miami Herald napsal, že podle zákulisních zpráv "veteráni používají nováčky jako bankomat pro své noční rozmary". Vše dokresluje, že Incognito bezelstně do klubového bulletinu v anketě napsal: "Spoluhráč, jehož nejsnadněji vystraším? Jonathan Martin." A na skříňce v šatně mu viselo motto: "Richie Incognito nemá rád dvě věci – daně a nováčky."

INFOGRAFIKA

Grafika: šikana v NFL.

Vedení NFL proto okamžitě za pomoci majitelů klubu z Miami zahájilo vyšetřování. Těžko od světa pohádkově placené ligy čekat křišťálový sport, ale že by mělo být až tak zle? Je v ní šikana, jež přerůstá obvyklou sportovní hierarchii mezi nováčky a zkušenými, normou?

"Tady je nepříjemná pravda: NFL víc potřebuje Incognita než Martina. Trenéři takové milují. Říkají o nich: Jsou to příšerní lidé, ale naši příšerní lidé. Na absolventy Stanfordu se dívají skepticky," píše ESPN. Ovšem s rázným dodatkem, že to přece nemůže být omluva pro tak hrozné chování.

Rázné však nejsou reakce z Miami. "Obdrželi jsme stížnost a vzali ji velmi vážně. Proto jsme Richieho suspendovali," uvedl kouč Joe Philbin s tím, že bude sice vyšetřovatelům plně nápomocen, ale teď se soustředí jen na další zápasy.

A dodal: "Každá šatna má svou kulturu, svou identitu. Pokud se ukáže, že tu není bezpečná atmosféra, postarám se o to, aby byla." Jasný odsudek ovšem nezazněl.

Ještě dál zašel Derrick Shelby, jeden z profesionálů Dolphins. "Neslyšel jsem o ničem takovém," řekl reportérům. "Navíc si myslím, že co se stane v šatně, má v ní i zůstat. Málokdo žije jako my, málokdo třeba podstupuje tolik bolesti. Nemyslímsi, že je fér, aby nás soudili lidé, kteří to neznají."

Jenže přesně na takový soud dojde, pro image NFL je to vzhledem k výbušnosti kauzy nezbytné. Otázkou je, zda to pomůže šikanované duši Jonathana Martina.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!