Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sportujte, až budete plně doléčení. Covid-19 podle studie poškozuje plíce, mozek či srdce

Sport

  5:00
Praha - Snímky zakalených hrudníků a pacientů připojených k ventilátorům ukazují, že covid-19 je respirační onemocnění. Už od počátků pandemie ale lékaři zjišťovali, že nová nákaza může pustošit také další části těla včetně mozku, cév a srdce.

Šéflékař Českého olympijského výboru Jiří Neumann věří, že se zúčastní po Riu také letních her v Tokiu. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Údaje z lékařské studie na Ohio State University, která popisovala nákazu z počátečních ohnisek v Číně, New Yorku a Washingtonu, naznačily, že zhruba dvacet až třicet procent pacientů s covidem-19 vykazovalo známky poškození srdce. 

Takový nález může být velmi rizikový zvlášť pro vrcholové sportovce, kteří se brzy po prodělání nemoci vrhnou zpět do tréninkového a zápasového rytmu.

Olympijské kruhy.
Ampulky s odebranými vzorky z nosní sliznice určené k provedení screeningového...

„Tuto studii vnímáme a pevně doufám, že v nejbližších týdnech na toto téma budou různá školení, jak správně postupovat, když sportovci skutečně onemocní. Měli by projít detailními vyšetřeními, tak aby byli stoprocentně fit a připraveni k návratu do vrcholového sportu,“ říká pro LN Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijského výboru.

Během minulého měsíce, kdy ligoví komisaři z univerzitních lig amerického fotbalu Pac-12 a ragby Big Ten oznámili, že odloží podzimní sezonu 2020, byly jako jeden z hlavních argumentů obavy z tzv. myokarditidy – onemocnění charakterizovaného zánětlivým infiltrátem srdečního svalu s odumíráním tkání. Toto onemocnění je nejčastěji způsobeno infekcí viry a bakteriemi.

Pokud člověk odpočívá během zotavování z nemoci, tyto problémy většinou ustoupí a srdeční sval se sám uzdraví. Jestliže se ale tělo namáhá ve chvíli, kdy je srdce oslabené, mohou se začít vytvářet otoky, závratě, dušnost a ve vážných případech i nepravidelný srdeční rytmus, jenž může vyvolat zástavu.

V Srbsku zemřel basketbalista

Tyto extrémní důsledky se nejčastěji vyskytují u vrcholových sportovců. Během minulého měsíce zemřel sedmadvacetiletý nigerijský basketbalista Crvene zvezdy Bělehrad Michael Ojo na infarkt. Pivot, který měřil 216 centimetrů, zkolaboval při tréninku a lékařům se už nepodařilo ho oživit. Podle klubu měl Ojo před časem pozitivní test na koronavirus, ale uzdravil se.

„Doufejme, že proběhnou sympozia vrchních lékařských institucí. Nesmí se stávat, aby sportovci kolabovali přímo na hřištích. Pokud se tyto studie potvrdí, budou je čekat skutečně důkladnější vyšetření, to je ale zatím jenom taková má hypotéza,“ pokračuje Neumann. 

Extraliga chce pomoci klubům a zdražuje internetové přenosy. ‚Jděte se vycpat,‘ vzkazují fanoušci

„Sportovcům amatérům doporučuji po prodělání nemoci pozvolnější návrat ke sportu, první dva týdny skutečně velmi zlehka a reagovat na svoje tělo a dbát na poučení lékařů, v jejichž péči se určitě nacházeli a s nimiž jsou v kontaktu.“ 

Ve snaze zabránit podobným smutným případům vyvinuli lékaři na Ohio State University speciální metodu. Každý hráč, jenž byl koronavirem nakažen, musí před návratem na hřiště projít klinickým vyšetřením, krevními testy, EKG a magnetickou rezonancí. 

Od června do srpna takto bylo vyšetřeno 26 sportovců z fotbalových, lakrosových, basketbalových či ragbyových týmů, přičemž srdeční poškození bylo prokázáno u čtyř z nich.

„Je důležité, aby lidé věděli, že covid-19 může ovlivnit srdce. Zvláště amatérští sportovci, jako jsou maratonci, fitnesáci či triatlonisté, kteří uběhnou několik kilometrů, nemají pravidelný přístup k prohlídkám srdce a neuvědomují si rizika. V případě jakýchkoliv příznaků je třeba neprodleně kontaktovat lékaře,“ říká jeden ze spoluautorů projektu Saurabh Rajpal.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...