Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Špotáková vyhrála Světové finále

Sport

  15:20
STUTTGART - Oštěpařka Barbora Špotáková vyhrála Světové atletické finále ve Stuttgartu. Svůj triumf navíc ozdobila českým rekordem 67,12 metru. Hodem z úvodní série vylepšila o pět centimetrů výkon, kterým si před necelým měsícem v Ósace zajistila titul mistryně světa. Nikola Brejchová obsadila šesté místo.

Barbora Špotáková foto: ČTK

Špotáková potvrdila i v posledním velkém závodu sezony, že je mistryní prvních pokusů. Hned na úvod soutěže ochromila soupeřky a udělala rázný a rozhodující krok za obhajobou prvenství, které je spojeno s prémií 30 tisíc dolarů (zhruba 590 tisíc korun). Před ní dokázala vyhrát finále Grand Prix z českých atletů jen diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová v letech 2003 a 2004.

Další dva pokusy Špotáková vynechala. Až v poslední čtvrté sérii se rozloučila hodem dlouhým 61,42 metru. "Před prvním hodem jsem byla nervózní. V rozcvičení jsem nešla ani jeden hod naplno, abych si šetřila loket. To jsem ještě nikdy neudělala. Ale do prvního pokusu jsem dala veškeré soustředění a povedlo se to," řekla Špotáková serveru Českého atletického svazu.

"Pak už to byla nádhera. Jsem ráda, že už je konec sezony a že se mi podařilo vyhrát oba nejdůležitější letošní závody. Atmosféru zde jsem si vychutnala," uvedla po soutěži před zraky dvaceti tisíc diváků.

Za šestadvacetiletou závodnicí pražské Dukly skončily její velké německé soupeřky a zbylé medailistky z Ósaky. Druhá byla Steffi Neriusová, jež hodila o 2,22 metru méně, a třetí byla Christina Obergföllová, které Špotákové vrátila nedávnou porážku ze závěrečného mítinku Zlaté ligy v Berlíně.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!