Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Špotáková zazářila v kvalifikaci

Sport

  10:59
GÖTEBORG - Oštěpařka Barbora Špotáková navnadila kvalifikací české fanoušky atletiky. Prvním hodem do vzdálenosti 66,12 metru si nejen zajistila účast ve finále, ale překonala také dosavadní český rekord. V zítřejším finále bude patřit mezi největší favoritky.

Barbora Špotáková. foto: AFP

Výkonem z kvalifikace ME v Göteborgu o dvanáct centimetrů zlepšila vlastní maximum z červencového mítinku v Helsinkách.

V této sezoně hodila dál jen Němka Christina Obergföllová, která má na kontě výkon 66,91 metru. Ta se představí ve druhé skupině spolu s Jarmilou Klimešovou.

Špotáková překonala národní rekord podruhé v rozmezí sedmnácti dnů. Ve finské metropoli vymazala hodem do vzdálenosti rovných 66 metrů z čela historických tabulek o devět centimetrů horší výkon Nikoly Tomečkové-Brejchové z roku 2004.

Pětadvacetiletá závodnice pražské Dukly dorazila do Göteborgu jako poslední z české výpravy až ve čtvrtek, aby v dějišti šampionátu zbytečně nenapínala své nervy. Nerozhodilo ji ani přeložení kvalifikace, která měla původně začít až odpoledne, ale kvůli narušení pátečního programu deštěm a přesunutí finálové soutěže kladivářů na dnešek musela Špotáková do sektoru už ráno po desáté hodině.

Se splněním vypsaného limitu 60,50 metru se svěřenkyně trenéra Rudolfa Černého na rozdíl od většiny svých soupeřek v první skupině dlouho nepotýkala. Nedělní finále oštěpařek je naplánováno od 14:35.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!