Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Špotákovou čekají odvety za Peking

Sport

  12:06
PRAHA - Novodobou českou sportovní ikonu Barboru Špotákovou dnes čeká první závod od pekingského dramatu. V Lausanne se koná atraktivní mítink Super Grand Prix a právě oštěpařská soutěž na něm bude patřit k největším ozdobám.

Na OH Barbora zářila, co předvede v Lausanne? foto: AFP

Přesně dvanáct dnů po olympijském závodu se totiž znovu sejdou nejlepší oštěpařky planety. Kromě Špotákové tedy i "stříbrná" z Pekingu Ruska Abakumovová a "bronzová" Němka Obergföllová.

Zatímco Špotáková po návratu z Číny musela především zvládat záplavu společenských povinností, Němky Obergföllová i Neriusová pilně trénovaly a v neděli v Elstalu excelovaly. První z nich poslala oštěp do vzdálenosti 69,81 metru, druhá si vylepšila osobní rekord výkonem 68,34 m.

První dny po příletu zvládala Špotáková v pohodě, ve čtvrtek ale přiznala, že poprvé pocítila únavu. "Od poloviny minulého týdne se už zase připravuju, sezona olympiádou ještě neskončila, takže závody musím brát pořád zodpovědně," povídala.

Zároveň s potěšením dodala, že kodrcání se z akce na akci její formě s největší pravděpodobností neuškodilo. "Na tréninku vnímám, že tam ta forma pořád je, cítím, že zůstávám pořád na jakési vlně... Asi to bude tím, že olympijské vítězství mně dodalo hrozně moc energie."

O výhledech pro dnešní závod v Lausanne i pro páteční mítink Jablonecký oštěp, kde se znovu představí kompletní světová elita, ale konkrétně hovořit nechtěla. "Porazit se určitě nechci nechat, ale po Pekingu musím načerpat hlavně novou motivaci. A jestli může padnout světový rekord? Možné je všechno, ale výkon z olympiády se přehazuje hrozně těžko..."