Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Štafeta biatlonistek dojela v závodě SP sedmá, vyhrály Rusky

Sport

  16:12
RUHPOLDING (Německo) - Chyběla jim Veronika Vítková, přesto české biatlonistky ve štafetě Světového poháru v Ruhpoldingu mile překvapily. Konečné 7. místo je víc, než očekával i jejich trenér Jindřich Šikola. Vyhrály Rusky o šest sekund před domácími Němkami, třetí místo obsadily s mankem 16 sekund na první místo Norky.

Vítězná štafeta ruských biatlonistek. foto: ČTK/AP

Češkám vyšla střelba, za celý závod nasbíraly jen pět dobíjení. Lepší bilancí se mohly pochlubit pouze Bělorusky (4 dobíjení).

Další dobrou zprávou byl výkon Jitky Landové. Žena, která při štafetě na světovém šampionátu v Novém Městě psychicky neunesla položku vstoje, tentokrát pálila přímo ukázkově: obě položky čistě.

"Jitčin výkon bych dneska vyzdvihl. Byl to její závod," chválil trenér Jindřich Šikola.

Veronika Vítková, desátá žena Světového poháru, si musela odskočit do Česka na předem plánované vyšetření, do Ruhpoldingu dorazí ve čtvrtek, tedy včas před pátečním vytrvalostním závodem. Tým však v její osobě postrádal biatlonistku, která štafetu tradičně skvěle rozbíhala.

Na její místo postavil Šikola milé překvapení této sezony, Evu Puskarčíkovou. „Eva je rychlá a stabilní střelkyně. Jsem přesvědčen, že na začátku nic nepokazíme. Navíc můžeme vyzkoušet i variantu bez Veroniky Vítkové na první úseku,“ říkal pro server biatlon.cz. Puskarčíková jeho očekávání naplnila, dobíjela pouze jednou vstoje a přivezla štafetu s 20vteřinovým odstupem na 9. místě.

Na druhém úseku zazářila Landová. Posunula Češky na 7. místo a za čelem závodu zaostávala pouhých osm vteřin.

Třetí úsek patřil juniorce Jessice Jislové. Vleže dobíjela dvakrát, vstoje ani jednou. Běžecky však za dospělými konkurentkami ještě zaostává. V součtu z toho bylo 12. místo a ztráta 1:48 minuty. S tou vyslala na poslední úsek Gabrielu Soukalovou.

Vedoucí žena pohárové klasifikace pak jednou dobíjela vleže i vstoje, přidala rychlý běh a vytáhla Češky o pět příček výše. V závěru nechala za sebou i silné Italky a Polky.

"Říkal jsem před závodem, že do 10. místa by to byl úspěch. Tenhle výsledek je parádní," hodnotil Šikola v České televizi. "Každá z dívek odvedla v danou chvíli vše, co mohla odvést."

Pro Landovou, medailistku ze Světové univerziády, byl dnešní výkon patrně definitivním stvrzením olympijské nominace. Do Soči by měla doprovodit Soukalovou, Vítkovou a Puskarčíkovou, o páté ženě se teprve rozhodne.

Pro celý tým představovala 7. příčka vylepšení 10. místa z úvodní letošní ženské štafety v Hochfilzenu.

"Pokud pojedeme na olympiádě štafetu v nejsilnějším složení, máme šanci i v ní," věří Šikola.

Souboj o prvenství svedly v Ruhpoldingu kvarteta Ruska a Německa. Finišmanka Viljuchinová navzdory jednomu dobíjení vyjela z poslední položky o 4 vteřiny dříve než Němka Hildebrandová a náskok uhájila až do cíle.

Závod SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo)

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Rusko (Glazyrinová, Zajcevová, Starychová, Viluchinová) 1:09:42,2 (0 tr. okruhů+7 dobíjení), 2. Německo (Preussová, Sachenbacherová-Stehleová, Dahlmeierová, Hildebrandová) -6,2 (1+5), 3. Norsko (Eckhoffová, Aafedtová-Flatlandová, Solemdalová, Bergerová) -16,7 (2+8), 4. Ukrajina -37,7 (0+5), 5. Francie -1:32,4 (1+5), 6. Bělorusko -1:37,8 (0+4), 7. ČR (Puskarčíková, Landová, Jislová, Soukalová) -1:42,4 (0+5).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!