Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Stáje F1 a FIA podepsaly společnou dohodu do roku 2012

Sport

  15:58
LONDÝN - Neshody ve formuli 1 jsou pravděpodobně definitivně zažehnány poté, co Mezinárodní automobilová federace FIA a dvanáct stájí podepsaly takzvanou Concordskou dohodu. Ta upravuje pravidla a podmínky dělení zisků v seriálu mistrovství světa do roku 2012. Zároveň týmy odsouhlasily nové sportovní a technické parametry, které budou platit od nové sezony.

Mechanici Renaultu. foto: ČTK

"Po schválení Světovou radou motoristického sportu podepsal předseda FIA Max Mosley v pátek pozdě večer Concordskou dohodu 2009, která zahájí novou éru stability mistrovství světa formule 1," uvádí se v oficiálním prohlášení, které dnes FIA zveřejnila.

Podpisu smlouvy předcházely měsíce hádek o další fungování šampionátu a především o finanční podmínky. Asociace týmů F1 (FOTA), která sdružuje osmičku současných stájí F1 s výjimkou Williamsu a Force India, dokonce začala plánovat odtržení a vytvoření vlastního seriálu závodů. Nelíbily se jí především plány na zavedení volitelného rozpočtového stropu. Po týdnech jednání se ale nakonec podařilo dohodnout podmínky přijatelné pro všechny.

Smlouvu už nepodepsala stáj BMW Sauber, jejíž osud je po chystaném odchodu německé automobilky z F1 nejistý. Vedle týmů FOTA a stájí Williams a Force India, se k dohodě připojili i přihlášení nováčci pro roku 2010 Campos, Manor GP a USF1.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.