Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Startuje krasobruslařské MS

Sport

  11:30
GÖTEBORG - Ve švédském Göteborgu začíná mistrovství světa v krasobruslení, na kterém je největší českou nadějí Tomáš Verner. Evropský šampion zahájí svůj útok na první světovou medaili v kariéře až v pátek. Úvod mistrovství obstarají dnes odpoledne povinné tance a večer pak krátký program sportovních dvojic.

Verner chce světové zlato. foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Mezi tanečníky se představí i Kamila Hájková a David Vincour.

Program

Úterý 18. března:
13:00 povinné tance (Hájková, Vincour),
19:00 sportovní dvojice - krátký program.


Středa 19. března:
9:15 ženy - krátký program (Simaová),
18:30 sportovní dvojice - volné jízdy.


Čtvrtek 20. března:
13:00 originální tance (Hájková, Vincour),
18:30 ženy - volné jízdy.


Pátek 21. března:
10:00 muži - krátký program (Verner, Kaška),
18:25 volné tance.


Sobota 22. března:
13:00 muži - volné jízdy.

Soutěž bude poznamenána absencí vítězů Grand Prix i evropských šampionů Oksany Domninové a Maxima Šabalina z Ruska, kteří nemohou startovat kvůli partnerově zraněnému kolenu. O titul by měli bojovat úřadující vicemistři Evropy Isabelle Delobelová a Olivier Schoenfelder z Francie s Američany Tanith Belbinovou a Benjaminem Agostem.


V kategorii sportovních dvojic se očekává souboj čínských párů s nejlepšími Evropany Alionou Savchenkovou a Robinem Szolkowým z Německa, kteří letos vyhráli Grand Prix. V Göteborgu je budou chtít porazit mistři světa z roku 2006 Čching Pchang, Ťian Tchung i stříbrní medailisté z olympiády Tan Čang a Chao Čang.

Krasobruslař Tomáš Verner bude útočit na první světovou medaili v kariéře. Jako úřadující evropský šampion patří ke kandidátům na zisk cenného kovu, ale největším favoritem mužské soutěže je Japonec Daisuke Takahaši. Ten na mistrovství čtyř kontinentů vytvořil ziskem 264,41 bodu nový světový rekord. Titul bude obhajovat Francouz Brian Joubert, jenž však po řadě zdravotních
problémů v první polovině sezony na evropském šampionátu nepřesvědčil a skončil třetí. Na mistrovství světa se chce třiadvacetiletý krasobruslař ukázat v lepším světle.

Na double v mužské i ženské kategorii budou útočit Japonci, protože vedle Takahašiho mají i mezi ženami horké favoritky na vítězství. Titul obhajuje Miki Andová, skvělým výkonem na mistrovství čtyř kontinentů nadchla loni stříbrná Mao Asadaová, která má ve skokanském repertoáru i trojitý axel.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...