Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek neměl na úvod US Open problémy, s přehledem postoupil

Sport

  8:50aktualizováno  9:12
NEW YORK - Český tenista Radek Štěpánek postoupil do druhého kola US Open, když ve třech setech vyřadil Itala Simoneho Bolelliho. Lucie Hradecká naopak nestačila na 31. nasazenou Rusku Jelenu Vesninovou a vypadla po dvou setech hned v prvním kole.

Závěrečná radost Štěpánka. foto: ČTK

Třicetiletý Štěpánek, nasazený jako číslo 15, porazil osmašedesátého tenistu světa 6:4, 6:4 a 6:4. Připojil se tak ke krajanům Janu Hernychovi a Barboře Záhlavové-Strýcové, kteří v první den na Flushing Meadows prošli do druhého kola. Štěpánkovým dalším soupeřem bude dvaadvacetiletý Argentinec Leonardo Mayer (59. v žebříčku ATP), s kterým se utká poprvé v kariéře.

S turnajem se naopak rozloučila Hradecká, která finalistce z New Havenu Vesninové podlehla 4:6 a 6:7 (5:7). Napodobila tak českou ženskou jedničku Ivetu Benešovou, která v pondělí překvapivě skončila na raketě Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové.

Čtyřiadvacetiletá Hradecká, která se začala ve dvouhře prosazovat až v poslední době, vypadla hned v prvním kole, stejně jako ve Wimbledonu. Jejím nejlepším počinem na grandslamu zůstává účast ve druhém kole letošního Roland Garros.

Na postup se v pondělí hodně nadřela americká favoritka Venus Williamsová, která v souboji s Ruskou Věrou Duševinovou napínala přes 20 tisíc diváků na kurtu Arthura Ashe dvě a tři čtvrtě hodiny. Nakonec turnajová trojka, kterou trápí zánět v levém koleni, nad 47. hráčkou světa zvítězila 6:7, 7:5 a 6:3.

"Fanoušci mi hodně pomohli. Dodali mi spoustu energie, když jsem ve druhém setu podávala na udržení v zápase," řekla dvojnásobná vítězka US Open. V zápase udělala 54 nevynucených chyb a deset dvojchyb, ale kritickou chvíli v závěru druhé sady zvládla. Set ukončila ziskem tří gamů za sebou a dalšími čtyřmi vítěznými v řadě pro sebe rychle rozhodla i závěrečnou sadu.

Na své zdravotní problémy se Williamsová odmítla vymlouvat. "Každý má nějaké zranění, s kterým se musí vypořádat," konstatovala držitelka sedmi grandslamových titulů. V dalším kole ji čeká přemožitelka Benešové Matteková-Sandsová.

Mnohem méně práce měla s postupem domácí naděje v mužské dvouhře Andy Roddick. Vítěz US Open z roku 2003 vyřídil Němce Björna Phaua 6:1, 6:4, 6:2 a pochvaloval si skvělou atmosféru nočního utkání, které začalo necelou hodinu před půlnocí.

"Je to prostě něco jedinečného. Člověk hraje před různou kulisou, ale tady už třeba není tolik lidí, ale ti kteří zůstali, jsou určitě pořádně zhulákaní," prohlásil pátý nasazený hráč. "Můžu vám zaručit, že polovina těch lidí tu byla celý den. Musí být hodně zapálení a užívají si to," uvedl Roddick, kterého příště čeká Francouz Marc Gicquel.

Autor: