Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Straka: Chci zpět Nedvěda

Sport

  17:37
PRAHA - Nový trenér fotbalové reprezentace František Straka den po jmenování do funkce vyslovil přání, aby se jeho angažmá neomezilo jen na červnový přípravný zápas s Maltou. Strakovi totiž hrozí, že jej na konci června "smete" valná hromada, po níž nový výkonný výbor může jmenovat nového kouče.

František Straka při rozhovoru s novinářem LN. foto:  František Vlček, Lidové noviny

"Tak daleko ale ještě nejsme, takže těžko si představit, co budu při valné hromadě prožívat," uvedl Straka na dnešní tiskové konferenci v Praze. Padesátiletý Straka by tak rád by dostal šanci i ve zbývajících čtyřech zápasech světové kvalifikace a pokusil se s reprezentací i přes současnou špatnou výchozí situaci postoupit až na šampionát.

"Jsem přesvědčený o tom, že můj tým můžu dotáhnout až do Jižní Afriky," prohlásil odhodlaně Straka, který v úterním hlasování výkonného výboru dostal přednost před Dušanem Uhrinem starším a Jaroslavem Hřebíkem.

"Reprezentace má pořád hráčský potenciál na to, aby zase šla ve stopách jako ve svých nejlepších letech. Udělám maximum, abych ji zase zvedl, ta nabídka vést národní tým je ohromně zavazující," líčil Straka.

Ten teď prý neuvažuje nad tím, jak dlouho u národního týmu vydrží. V hlavě má podle svých slov už konkrétní představy, jak atmosféru v reprezentaci okysličit. Bývalý kouč Teplic, Sparty, Plzně, Českých Budějovic, Ahlenu či OFI Kréta třeba plánuje oslovit i šestici Tomáš Ujfaluši, Milan Baroš, Radoslav Kováč, Martin Fenin, Marek Matějovský a Václav Svěrkoš, která byla v dubnu vyřazena z národního týmu, poté co v noci hýřila v jedné z pražských restaurací po posledním prohraném kvalifikačnímu utkání se Slovenskem.

Dveře mají otevřené všichni
"Odpouštět je lidské a do reprezentace nezavírám dveře nikomu, ani těm suspendovaným. Ale budu od nich chtít slyšet, jestli opravdu chtějí reprezentovat. Jediný si zatím popel na hlavu nasypal jen Kováč. Když se k tomu postaví kladně a uvědomí si chybu a to, co udělali, tak to bude pozitivní signál. A pokud přidají i výkon na hřišti, může jim být odpuštěno," řekl Straka. "Trenér bude mít volnou ruku. Je na něm, koho povolá," podotkl předseda svazu Pavel Mokrý.

Straka se nezdává naděje, že by se do reprezentace mohl vrátit i Ujfaluši. Stoper Atlétika Madrid se národního týmu vzdal už před tím, než byl vyřazen výkonným výborem. Straka ale také upozornil, že nikoho k reprezentování přemlouvat nehodlá. "Mám v úmyslu s ním promluvit, chci znát jeho názor na celou věc a proč skončil. Ale pokud chtěl skončit sám ze své vůle a nebude chtít pokračovat, tak prosím," reagoval Straka.

"Touha chtít reprezentovat je základ pro všechny hráče," zdůraznil Straka, který hodlá dát větší šanci i hráčům z české ligy. Straka namátkou uvedl třeba jména sparťanského zadáka Tomáše Řepky či slávistického obránce Ericha Brabce. "Hráči s takovými zkušenostmi mohou pomoci. Stejně jako nadějní mladí kluci z naší ligy. S kluby chci navázat úzkou spolupráci," nastínil jeden ze svých plánů Straka.

Nedvědovi zavolám
Při červnovém zápase s Maltou by rád viděl i hvězdného záložníka Juventusu Turín Pavla Nedvěda, který však dal reprezentaci sbohem už před necelými třemi roky a v létě plánuje uzavřít i kariéru. Straka si ale dokáže představit, že nejlepšího hráče Evropy z roku 2003 využije v národním týmu i na jiné pozici.

"Nemám v úmyslu ho přemlouvat, aby zase hrál, ale nebránil bych se nějakým konzultacím. Takových osobností jako on je málo a měli bychom jej u národního týmu zase přivítat. Už jen svojí přítomností zvedne respekt celého nároďáku a dokáže udělat i skvělou atmosféru uvnitř týmu," vysvětlil Straka, který si prý dokáže představit, že by Nedvědův dres s číslem 11 mohl být na počest šestatřicetiletého záložníka navždy vyřazen z reprezentační kolekce.

Straka v nejbližších dnech hodlá také představit svůj realizační tým. Dnes o jménech asistentů, trenéra brankářů, kondičního trenéra, lékařů, kustodů či masérů ještě hovořit nechtěl s tím, že je představí v nejbližších dnech.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!