Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Střet O´Neala s Bryantem pro Shaqa

Sport

  8:08
PRAHA - Podruhé během týdne se střetli dvě těžké váhy Západní konference Phoenix Suns a Los Angeles Lakers. A domácím se skvěle povedla odveta za poslední nákládačku a svého soupeře porazili tentokrát 118:111. A největší zásluhu na vítězství měl obrovitý pivot Shaquille O´Neal, který zažívá krásný podzim své kariéry.

Shaq O´Neal. foto: ČTK

Téměř stopadesátilikilový kolos předvedl další ze svých úžasných představení. Co na tom, že mu bude v pátek již sedmatřicet let? Pokud jej soupeři pod košem nezdvojují (což sám Shaq považuje za urážku), nemají proti němu šanci. V neděli se o tom přesvědčil i hvězdný Španěl Paul Gasol, jenž nebyl tank z Phoenixu schopen zastavit. Většinu z úspěšných 14 střeleckých pokusů z pole dovezl Shaq do koše i s Gasolem na zádech.

Domácí pivot minul pouze čtyři pokusy z pole a připsal si celkem 33 bodů. Stal se teprve pátým pětatřicátníkem historie, jemuž se povedlo překočit ve dvou zápasech v řadě třicetibodovou hranici (před ním to dokázali Jordan, Malone a English). O´Neal totiž v posledním zápase proti Torontu nasbíral dokonce 45 bodů a skvěle tak táhne svůj celek, který bojuje o play off a také mu chybí největší hvězda Steven Nash.

"Hodně lidí už mě odepsalo, ale takhle hraju už od roku 1992. Jen když jsem zraněný, tak hraju špatně. Jestli mi nevěříte, tak si mě progooglujte," řekl O'Neal, který tak zaznamenal nejlepší bodový večer proti svému bývalému klubu.

Hostům nepomohlo ani 49 bodů MVP minulé sezóny Kobe Bryanta a o tři body méně Paula Gasola. Nikdo jiný se z vedoucího týmu Západu nedokázal dostat na dvouciferný počet bodů a to rozhodlo. Lakers prohráli druhý zápas za sebou, což se jim stalo teprve potřetí v sezoně. "Procházíme špatným obdobím, všichni jsou unavení," řekl Bryant, který explodoval na úvod druhé půle, kdy nasázel 17 bodů z 19 svého celku a dokázal na chvíli otočit vývoj zápasu. "Stává se to každému, musíme se z toho co nejrychleji dostat," dodal.

Nedařilo se ani obhájci titulu Bostonu, který doma prohrál 95:105 s Detroitem. O výhře Pistons rozhodli trojkami v posledních 80 vteřinách Richard Hamilton a Tayshaun Prince.

Dramatický závěr se odehrál i v Atlantě, kde o výhře Clevelandu 88:87 rozhodl 1,6 vteřiny před koncem proměněným trestným hodem LeBron James.

V Dallasu se do historie NBA zapsal Jason Kidd. Na výhře 109:98 nad Torontem se podílel 15 asistencemi a celkem jich v zámořské soutěži nasbíral už 10.000. Pětatřicetiletý basketbalista se stal teprve čtvrtým hráčem, kterému se to povedlo.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!