Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Štybar skončil druhý v závodu SP

Sport

  17:14
Roubaix - Cyklokrosař Zdeněk Štybar vybojoval druhé místo v devátém závodu Světového poháru ve francouzském Roubaix. Český vicemistr světa dnes nestačil jen na Belgičana Erwina Verveckena. Třetí dojel další belgický závodník Sven Nijs, který i nadále vede Světový pohár.

Štybar na kole. foto: ČTK

Štybar se prosadil na stupně vítězů v letošním seriálu potřetí: v říjnu byl rovněž druhý v Táboře a v listopadu dojel třetí v Koksijde.

Vstříc deseti okruhům dlouhým 2415 metrů vyrazil 58 jezdců, které důkladně prověřilo bláto proložené pískovým úseky. Hned po startu se vpředu usadili favorité včetně Štybara. Solidně odstartoval i Petr Dlask, ale pád ve druhém kole ho zbrzdil. V pátém okruhu měl hrůzostrašně vypadají pád ve sjezdu Radomír Šimůnek, ale vyvázl bez zranění.

V čele se vytvořila devítičlenná skupina, kterou uzavíral Štybar. V polovině závodu nastoupil světový šampion Nizozemec Lars Boom a rychle získal náskok několika desítek metrů. Stíhat jej vyrazil Vervecken. Booma následně vyřadily z boje o prvenství problémy s nášlapným pedálem, v němž se mu zaklínila větvička, takže nemohl nakopnout tretru.

Verveckena dostihla čtveřice Nijs, Nils Albert, Bart Wellens a Štybar, ale po jeho dalším útoku udržel s šestatřicetiletým Belgičanem krok pouze český jezdec. V předposledním kole šel Štybar do vedení, ale získat náskok se mu nepodařilo. Naopak Vervecken mu v posledním kole poodjel. Český reprezentant ho už nedokázal předstihnout ani na proslulém oválu, kde končí i silniční závod Paříž - Roubaix.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!