Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sudová třetí ve Světovém poháru v Kanadě

Sport

  13:48
MONT GABRIEL - Česká lyžařka na boulích Nikola Sudová skončila na třetím místě v závodě Světového poháru v kanadském Mont Gabrielu. Závod vyhrála Norka Kari Traaovou a druhá domácí závodnice Jennifer Heilovou.

Česká lyžařka Nikola Sudová (vpravo) se prosadila v kanadském Mont Gabrielu. foto: ČTK

Sudová stála na stupni vítězů již podruhé. Na svém kontě má zatím dva bronzy, jedno čtvrté místo a nadále jí patří druhé místo v pohárové soutěži. "Finálová jízda
byla dobrá, ale v kvalifikaci jsem byla pomalá. Ve finále mi pomohl nový skok, který jsem se rozhodla zařadit," řekla Sudová, která skočila v závodu salto mimo osu s názvem D spin X podruhé v sezoně.

Z kvalifikace postoupila se sedmou nejvyšší známkou a ve finále předvedly lepší jízdu jen olympijská vítězka Traaová a domácí favoritka Heilová. Ta vedla už po kvalifikaci a v pořadí Světového poháru je před českou boulařkou o 90 bodů. Mladší sestra Nikoly Sudové Šárka byla v konkurenci 35 závodnic osmadvacátá.

V první jízdě vicemistryně světa zařadila do prvního skoku tradiční helikoptéru se zánožkou a roznožkou a do druhého salto. "Jenže ta jízda byla o dvě sekundy pomalejší. Nechtěla bych sice po kvaldě vést, ale do finále by bylo lepší jít z výhodnější pozice než ze sedmého místa. Rozhodčí ty závodnice na předních místech spíš pak nechávají," kárala se Sudová.

Nový skok zařadila do finále kvůli tomu, že se jí v tréninku dařil. "Jakžtakž mi šel, tak jsme si řekli, že do toho půjdeme i ve finále," uvedla. V závodu z něj ale neměla zatím tak dobrý pocit. "I když dopad byl lepší než v tréninku," zhodnotila Sudová
náročný skok, který ve světové špičce umí pouze sedm závodnic.

V zámoří čekají třiadvacetiletou boulařku ještě další díly Světového poháru v Deer Valley a v Lake Placid, kde se uskuteční dva závody. Z Ameriky se Sudová přesune na konci ledna do Madonny di Campiglio a pak se těsně před olympiádou představí českým fanouškům ve Špindlerově Mlýně.  Závod mužů v Mont Gabrielu skončil vítězstvím domácího akrobata Alexandra Bilodeaua. Světový pohár vede v sobotu druhý Američan Jeremy Bloom.

Autor: