Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Suverénní král Federer? Letos ne

Sport

  8:17
PRAHA - Měl to být rok, na jehož konci by se přepisovala tenisová historie. Roger Federer před lednovým startem Australian Open prohlásil, že letos chce útočit na Grand Slam. „Myslím na to,“ přiznal.

Roger Federer foto: AFP

Vyhrát všechny turnaje „Velké čtyřky“ se zatím podařilo jen Donu Budgeovi v roce 1938 a Rodu Laverovi v letech 1962 a 1969. Federer zatím zvládl jen dva hattricky. Pokaždé přitom selhal na Rolland Garros...

To letošní startuje za dva týdny a ještě nedávno suverénní Švýcar je v největší krizi za poslední tři roky. „Nevím, čím to je,“ krčí rameny bezradný Federer, který dokonce o víkendu náhle ukončil spolupráci s koučem Tonym Rochem.

Ve čtvrtek senzačně podlehl v osmifinále římského turnaje Volandrimu, a připsal si tak už čtvrtou letošní porážku. Nenasazený Volandri ho vyprovodil ve dvou setech. „Nevím, jestli se můj výkon dá označit jako šokující, ale udělal jsem hodně chyb,“ odpovídal pak tiše na otázky novinářů.

Z posledních čtyř turnajů nezískal ani jeden titul – to se mu nepodařilo od února 2004, kdy se stal světovou jedničkou.

Co se stalo se suverénem, který světovému tenisu vládl poslední tři roky? Podle mnohých Federer prohrává válku nervů s dravým španělským mladíčkem Rafaelem Nadalem. Ten je totiž na antuce v poslední době nepřemožitelný (na tomto povrchu neprohrál už 77 zápasů v řadě!), a pokud chce Federer získat Grand Slam, musí na pařížské antuce porazit právě Nadala. Z deseti vzájemných zápasů se sedmkrát radoval Nadal, z toho pětkrát právě na antuce – včetně letošního finále v Monte Carlu.

„Federer by měl příště Nadala dostat pod větší tlak a víc chodit na síť,“ radí světové jedničce John McEnroe.

Je moc hodný?
Podle Matse Wilandera, dalšího slavného hráče minulosti, doplácí Federer v soubojích s agresivním Nadalem na svou dobráckou povahu. „Po porážce od Nadala ve finále v Monte Carlu vypadal Roger skoro šťastně,“ všiml si Wilander. „Měl by si uvědomit, že prohrát s Nadalem je neakceptovatelné,“ dodal Švéd.

McEnroe zároveň dodává, že pokud chce Federer skutečně na French Open vyhrát a získat tak Grand Slam, musí tak učinit co nejdříve. Nadalovi je totiž teprve dvacet let a bude se ještě zlepšovat.

„To okno se pro Federera stále zmenšuje. Už by to pro něj mělo být naléhavé. Jestli má vyhrát French Open, měl by vyhrát letos nebo nejpozději za rok, protože Nadal je skoro jako Borg dnešní doby,“ varuje Federera McEnroe.

Čeští fanoušci si jen mohou přát, aby se špatná forma držela Rogera Federera co možná nejdéle. Od 21. do 23. září totiž hvězdný hráč nastoupí v Sazka Areně proti Čechům v baráži Davis Cupu...

Autor: