Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Předčasný konec pro Ledeckou, překvapivý triumf ve sjezdu slaví Mowinckelová

Ester Ledecká na trati sjezdu v Cortině d'Ampezzo foto: AP

Překvapivé vítězství na trati sobotního sjezdu v italské Cortině d’Ampezzo získala norská lyžařka Ragnhilda Mowinckelová, která připravila o triumf domácí favoritku Sofii Goggiaovou. Ta nakonec skončila až třetí, ze stříbrné pozice ji odsunula Američanka Jacqueline Wilesová. Pro jednatřicetiletou Norku jde teprve o čtvrté vítězství v kariéře. Česká zástupkyně Ester Ledecká závod kvůli chybě nedokončila.
  10:40aktualizováno  13:33

Ledecká sice po zdravotních obtížích z průběhu týdne do závodu nastoupila, její působení ale trvalo necelých 25 sekund. U jedné z prvních bran udělala chybu, ztratila rovnováhu a vyjela ze stopy. Zbytek svahu zplužila a ve výsledcích je u jejího jména zaneseno DNF.

Sjezd žen v Cortině d’Ampezzo

Sledovali jsme v podrobné reportáži.

Po bezchybném výkonu dlouho hájila první místo Goggiaová, která před domácím publikem skončila v pátek na děleném třetím místě, o den později svým nejbližším soupeřkám ve startovní listině nedala šanci.

Jenže po dlouhém přerušení závodu kvůli větru nastoupila do startovní brány Norka Mowinckelová s číslem 20 a skvělou prací na třetím a čtvrtém úseku trati se dostala před vedoucí závodnici disciplíny o 44 setin sekundy.

Italské středisko, ve kterém se za dva roky odehrají zimní olympijské hry, ji zjevně svědčí, téměř přesně před rokem na zdejších svazích ovládla super-G. Ve sjezdu triumfovala vůbec poprvé, zatím se v něm nejlépe umístila na třetím místě před dvěma lety v Crans Montaně.

Ragnhild Mowinckelová slaví překvapivé vítězství ve sjezdu v Cortině d'Ampezzo

S pořadím dál zamíchala 26 žena na startu Wilesová, které se povedla úvodní část tratě a vklínila se mezi Mowinckelovou a Goggiaovou na druhé místo.

Závod dlouho překvapivě vedla Francouzka Laura Gaucheová, která zatím ve Světovém poháru dosáhla pouze na jednu třetí příčku, v sobotu si ale nakonec nové kariérní maximum nezapsala.

Vítězka pátečního sjezdu Rakušanka Stephanie Venierová předváděla v sobotu v první půlce trati suverénní výkon a byla na cestě k dalšímu prvenství, ve spodní pasáži ale náskok ztratila a obsadila až pátou příčku.

V závodě chyběla vedoucí žena Světového poháru Američanka Mikaela Shiffrinová, která v pátek nezvládla trať sjezdu a po pádu byla převezena do nemocnice. V té vyšetření neprokázala poranění vazů v pravém koleni, Shiffrinová ale přijde o zbytek závodního víkendu v Cortině i obří slalom v Kronplatzu příští týden.

Ani sobotnímu sjezdu se nevyhla zranění a přerušení. Závod nedokončilo deset lyžařek včetně Ledecké, závodnice držel dlouho ve startovním prostoru silný vítr.

Závod SP ve sjezdovém lyžování v Cortině d’Ampezzo (Itálie)

Ženy - sjezd

1. Mowinckelová (Nor.) 1:33,50, 2. Wilesová (USA) -0,35, 3. Goggiaová (It.) -0,44, 4. Gauchéová (Fr.) -0,59, 5. Venierová (Rak.) a Gutová-Behramiová (Švýc.) obě -0,71, ...Ledecká (ČR) nedokončila
Průběžné pořadí sjezdu (po 5 z 10 závodů): 1. Goggiaová 350, 2. Venierová 261, 3. Gutová-Behramiová 209, 4. Hütterová (Rak.) 193, 5. Fluryová (Švýc.) 183, 6. Puchnerová (Rak.) 180, ...30. Ledecká (ČR) 31
Průběžné pořadí SP (po 24 z 43 závodů): 1. Shiffrinová (USA) 1209, 2. Gutová-Behramiová 914, 3. Brignoneová (It.) 809, 4. Vlhová (SR) 802, 5. Goggiaová 702, 6. Hectorová (Švéd.) 647, ...58. Ledecká 76, 59. Dubovská 73, 106. Jelínková (obě ČR) 9

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!