Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Svoboda suverénní, Bába postoupil s odřenýma ušima

Sport

  14:00
BERLÍN - Překážkář Petr Svoboda si v dopoledním rozběhu na mistrovství světa v Berlíně bez potíží zajistil postup do semifinále na 110 metrů. Svůj běh společně s Francouzem Garfieldem Darienem vyhrál v čase 13,56 sekundy, přestože prý neběžel úplně naplno.

Petr Svoboda foto: Olivier MorinAFP

"Ale myslel jsem si, popravdě, že jsem měl větší náskok," přiznal Svoboda.

Český rekordman, který musel kvůli svalovému zranění vynechat měsíc z přípravného období, měl tradičně slabší start, od poloviny trati však jasně mířil za postupem. V cíli si dokonce dovolil vítězné gesto a poslal do hlediště polibek směrem k českým fanouškům, mezi nimž byla i zpěvačka Monika Absolonová.

Petr Svoboda

Na času Svobodovi nezáleželo, důležitý pro něj byl postup. V polovině cílové rovinky ale nakopl kolenem překážku, až si sedřel kůži. "To mě trochu rozhodilo, trefil jsem ji hodně," prozradil Svoboda a ukázal krvavý šrám. "Ale nebylo potřeba běžet nadoraz, odpálit tu atomovku ve mně," dodal, že se trochu šetřil.

Šance na finále
Svobodu překvapilo, že v rozbězích se neběhaly nijak rychlé časy. Nejlepší byl Maďar Daniel Kiss s výkonem 13,34 sekundy, favorité ale byli pomalejší.

"Dá se běžet s každým, ale myslím si, že v semifinále to bude stejně masakr," předpověděl před čtvrtečním během. Finále je pak na programu ještě týž večer. "Myslím, že to bude dobré," věřil v další postup.

Svoboda má šanci dostat se do boje o medaile i proto, že svalové zranění postihlo olympijského vítěze Dayrona Roblese z Kuby a jeho start v semifinále je nejistý. Potíže s kotníkem měl i letos velmi rychlý Američan Aries Merritt, který ze Svobodova běhu nepostoupil. "Já mám ale pořád stejné šance jako předtím," usmíval se český překážkář.

Robles si obnovil staré zranění ze zimní sezony. "Bolí to a nemůžu běžet tak rychle, jak bych chtěl nebo jako obvykle mohu," prohlásil Kubánec, který drží světový rekord z ostravské Zlaté tretry. Ještě neřekl, zda semifinále poběží. "Budeme na zranění pracovat s lékaři a týmem a uvidíme zítra," uvedl.

Bába postupoval jako poslední
Výškař Jaroslav Bába bude dalším českým účastníkem ve finále mistrovství světa v Berlíně. O postup se však musel strachovat až do samotného závěru kvalifikace, neboť třikrát shodil stanovený limit 230 cm.

Jaroslav Bába

Bába nakonec obsadil výkonem 227 cm společně s Polákem Sylwestrem Bednarkem dvanácté místo, poslední postupové. O jejich osudu rozhodl závěrečný neúspěšný pokus Brazilce Jesseho de Limy, který je mohl ještě odsunout.

Kvalifikační limit přeskočilo osm výškařů včetně Rusů Rybakova s Uchovem či Američana Mansona. Finále je na programu v pátek.

Rozběhy a kvalifikace:
Muži - 110 m př. - rozběhy:
1. Kiss (Maď.) 13,34, ...11. Svoboda (ČR) 13,56. Výška - kvalifikace: 1. Ioannu (Kypr) 230, ...12. Bába (ČR) a Bednarek (Pol.) 227.

Ženy - 5000 m - rozběhy: 1. Defarová (Et.) 15:16,46. Disk - kvalifikace: 1. Ma Süe-ťün (Čína) 63,38, ...18. Cechlová (ČR) 59,52 - nepostoupila.

Autor: