Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Revoluce v olympijském bazénu: synchronizované plavání bude i pro muže

V olympijských soutěžích v synchronizovaném plavání budou moci už v Paříži v roce 2026 startovat také muži. foto: Profimedia.cz

Zatímco v posledních letech kvapem přibývalo dosud ryze mužských sportovních disciplín, které se na olympijských kolbištích otevíraly také ženám, teď je tu zpráva z opačného gardu. Už na příštích letních hrách v Paříži budou moci startovat v soutěžích v synchronizovaném plavání poprvé i muži.
  18:42

Jak uvedla plavecká federace World Aquatics na svém webu, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) schválil příslušný návrh. Svolení platí pro soutěž družstev, v osmičlenném týmu budou moci být nejvýše dva muži.

Synchronizované plavání je součástí olympijského programu od roku 1984 a dosud bylo pod pěti kruhy výhradně ženskou záležitostí. Na světových šampionátech už mohou muži startovat od roku 2015, kdy byla do programu poprvé zařazena soutěž smíšených dvojic. Příští rok ve Fukuoce bude mít premiéru mužská soutěž jednotlivců. Také na MS mohou v týmových soutěžích nastoupit maximálně dva muži.

„Tohle je slavnostní den pro ty, kteří vedli kampaň za začlenění mužů do tohoto sportu na olympijských hrách a kteří jsou v tomto směru průkopníky,“ uvedla plavecká federace a za všechny jmenovala současného amerického kouče Billa Maye, prvního mistra světa v mixech z roku 2015, či Itala Giorgia Minisiniho, který je ve smíšené disciplíně dvojnásobným mistrem světa.

Autoři: ,