Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Synkovo poučení z bronzové sezony: Hlavně nebýt lajdák!

Sport

  17:57
PRAHA - A teď do osmiveslice. Sotva stačil skifař Ondřej Synek (25) vstřebat bronzovou radost z mistrovství světa v Poznani, už aby se začal chystat na další výzvu. Budou jí největší veslařské závody na světě, říjnová regata Head of the Charles v americkém Bostonu. "Pojedu na osmě s nejlepšími skifaři světa, olympijským vítězem Tuftem, letošním šampionem Drysdalem a dalšími. Budeme chtít dokázat, že skifaři to umějí i s jedním veslem," těší se český veslař.

Ondřej Synek. foto: www.sport-invest.cz

Od šampionátu uběhlo deset dní, jistě jste už stačil bronzovou medaili oslavit. Je to tak?
Dokonce dvakrát. Nejprve v autobusu z Poznaně s ostatními veslaři, kdy jsme nakoupili pivo na několika benzinkách a krásně si zazpívali, a potom v loděnici KV Kondor Brandýs, kde otvírali novou klubovnu. Taky doma s rodiči a přítelkyní, takže třikrát. A ještě mě čeká oslava s veslaři Dukly Ubuldoka, až se ze deset dní vrátí z mistrovství Evropy v Bělorusku.

Taky vám už běží dovolená - co všechno jste stihl?
S přítelkyní jsme byli týden v Beskydech a na jižní Moravě. Plánovali jsme turistiku, jenže ona si krátce před tím natrhla lýtkový sval a má berle, takže jsem ji spíš poponášel - vynesl jsem ji třeba od horní stanice lanovky na Radhošť, což obnáší asi dva kilometry. Kolemjdoucí si nás fotili a vyptávali se, jestli to mám za odměnu nebo za trest. Taky říkali, že taková láska se už dneska nevidí... A ještě jsem začal hodně jíst, předtím jsem se hlídal. Za týden jsem nabral šest kilo.

Sezona vám dlouho nevycházela, na regatách Světového poháru jste ani jednou neměl pomyslnou medaili. Už víte proč?
Věděl jsem to už před mistrovstvím světa - téměř celou sezonu jsem měl v lodi špatně nastavené nohavky, úchytky na nohy. Chodidla jsem měl o centimetr blíž apak se nemohl potkat s technikou. Dřel jsem se víc, než bylo nutné, rychle mi docházely síly. Nakonec jsem všechno poměřil se starou lodí, stříbrnou z olympiády, až jsem přišel na chybu. V Poznani už bylo všechno v pořádku. Takže moje poučení zní: Hlavně nebýt lajdák!

Brzy vám začnou další povinnosti, proslýchá se, že hodláte postavit dům. Jak je celá věc daleko?
Už mám pozemek u nás ve Staré Boleslavi, dovolenou využiju i k zařizování různých povolení a podobně. Pozemek chci brzy oplotit, zvládnu to sám, jsem domácí kutil. Představu o domě mám, plány mi nakreslí skifařka Jitka Antošová, která studuje architekturu.

Dobrá, postavíte dům. Kdy začnete naplňovat další části notoricky známého rčení?
Popořádku. Až bude dům, uvidím, kterou možnost zvolím jako následující.

V říjnu poletíte do Bostonu na regatu, údajně největší na světě. Je opravdu taková?
Je, zúčastní se jí sedm a půl tisíce veslařů. Pojedu s předními světovými skifaři na osmě, startovat budou i osmiveslice Kanady a USA, zlatá a bronzová z Pekingu. Něco podobného jsme absolvovali na jaře v Londýně, tam jsme vyhráli, tady to bude složitější. Pořadatelé nám zaplatí letenku a ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na programu je slavnostní večeře. V Londýně jsme byli za celebrity, teď to asi bude podobné.

Odpovídají tomu i prize money?
Kdepak, veslování je přece chudý sport. Peníze jsou na jediné regatě na světě, v Amsterdamu.

Mimochodem - už jste dostal nějakou odměnu za bronzovou medaili?
Myslíte jako od svazu a od Dukly? Zatím nic, ale snad mi něčím na cihly přispějí...

Český svaz stále přiživuje myšlenku sestavit ze špičkových borců posádku osmiveslice pro mistrovství světa 2010, které se uskuteční na Novém Zélandě. Co vy na to?
Diskutuje se o tom, ale já to moc reálně nevidím. Na skifu mě to baví, nemám chuť měnit. Taky chci jednou na skifu šampionát vyhrát.

Na Novém Zélandě bude doma letošní mistr světa Mahe Drysdale. Bude to jeho výhoda?
Buď tam bude neporazitelný, anebo naopak pod velkým tlakem. Jako loni v Pekingu, kde jako největší favorit dojel až třetí. Ve veslování se totiž může stát cokoli. Nor Olaf Tufte loni vyhrál olympiádu a letos byl úplně bez síly a bez energie.

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...