Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Taekwondista nakopl rozhodčího do hlavy

Sport

  19:02
PEKING - Duel o bronz v kategorii taekwondistů nad 80 kilogramů na olympijských hrách měl skandální dohru. S porážkou se nehodlal smířit Kubánec Angel Valodia Matos a fyzicky napadl dva rozhodčí, přičemž jednoho z nich kopl do hlavy. Ještě před skončením turnaje byl proto on i jeho kouč potrestán doživotním zákazem působení v tomto sportu.

Naštvaný Kubánec. foto: ČTK

Matos sice v zápase s Kazachem Armanem Čilmanovem vedl, pak si ale poranil nohu a nechal se ošetřovat. Protože však překročil povolený minutový limit, sudí vyhlásil vítězem Kazacha a v ringu se rozpoutal chaos. K rozhodčímu se vrhli trenéři z obou táborů a strkanici korunoval sám Matos, jenž na dva arbitry zaútočil a poté ještě plivl na žíněnku. Okamžitě byl diskvalifikován a odvezen z arény.

Ještě předtím se v poslední den soutěží v taekwondu postarali o zmatky rozhodčí v ženské kategorii nad 67 kg. Ve čtvrtfinále sice vyhlásili vítězkou duelu s Britkou Sarah Stevensonovou domácí reprezentantku Čchen Čung, která usilovala o zisk rekordního třetího zlata za sebou, ale poprvé v historii her se výsledek zápasu po protestu změnil. Rozhodčí nepostřehly zřejmý kop na hlavu v podání mistryně Evropy 2005 a 2006, jenž jí měl zajistit postup. Po uznaném protestu Stevensonová skutečně šla dál, v semifinále vypadla s pozdější vítězkou Marií Espinozovou z Mexika a za mocného bučení čínských fanoušků nakonec získala bronz.

Dnešní kontroverze byly jen další z řady rozhodcovských skandálů, které taekwondo provázejí od jeho prvního představení v olympijském programu v Sydney 2000. V Pekingu už potkal stejný osud jako Stevensonovou kubánskou reprezentantku Gladys Moraovou, její výsledek však zůstal nezměněn. Také americký tým protestoval proti verdiktu sudího, jenž podle nich stál dvojnásobného olympijského šampiona Davida Lopeze postup do semifinále.

Posledním vítězem se dnes v nejtěžší kategorii nad 80 kg stal den před svými 22. narozeninami Ča Tong-min, jenž symbolicky zakončil ziskem čtvrté zlaté pro Koreu soutěžení v jejím národním sportu.

Výsledky:

Muži - nad 80 kg:

Finále: Ča Tong-min - Nikolaidis 5:4,

o 3. místo: Chukwumerije (Nig.) - Irgašev (Uzb.) 4:3, Čilmanov (Kaz.) - Matos (Kuba) 2:3 diskvalifikace.

Konečné pořadí: 1. Ča Tong-min, 2. Nikolaidis, 3. Čilamnov a Chukwumerije, 5. Matos a Irgašev, 7. Zrúrí (Mar.) a Moitland (Kost.).


Ženy - nad 67 kg:

Finále: Espinozová (Mex.) - Solheimová (Nor.) 3:1,

o 3. místo: Falavignaová (Braz.) - Kedzierská (Švéd.) 5:2, Stevensonová (Brit.) - Abd Rabová (Eg.) 5:1.

Konečné pořadí: 1. Espinozová, 2. Solheimová, 3. Falavignaová a Stevensonová, 5. Abd Rabová a Kedzierská, 7. Ben Hamzaová (Tun.) a Cheová (Malaj.).

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč