Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Teď už Češi nesmí zaváhat

Sport

  12:03
MOSKVA - Čeští hokejisté balancují na mistrovství světa na hraně historického propadáku. Čtvrteční šokující selhání s Německem totiž zatlačilo svěřence Aloise Hadamczika do kouta. Ve víkendových zápasech proti Slovensku a Kanadě musí český tým bodovat, jinak se mu může poprvé stát, že nepostoupí do čtvrtfinále. „Tu možnost si vůbec nepřipouštíme,“ řekl kapitán David Výborný. „Jsem rád, že jsme kopanec dostali teď.“

Čeští hokejisté už nesmí zaváhat. foto: Michal Kamaryt ČTK

Česko má nyní v osmifinálové skupině šest bodů. Na postup to v závislosti na dalších utkáních může stačit. Nebo naopak, při určitém, málo pravděpodobném vývoji skupiny nemusí zaručit vstupenku do čtvrtfinále ani bodů osm.

 „Mužstvo se musí poučit a musí začít dávat góly,“ pronesl po prohře 2:0 s Německem kouč Hadamczik. Ostudná porážka se slabším soupeřem zcela smazala dobrý dojem z prvních duelů a vyplavila na povrch trpké vzpomínky na moskevské trápení Československa před 21 lety. Kdyby tým nepostoupil do čtvrtfinále, šlo by o nejhorší výsledek samostatného českého týmu v historii šampionátů.

 „Měli jsme hráčský mítink a něco jsme si řekli. Každý si to srovná v hlavě sám,“ povídal Výborný. „Při prohře vylezou na povrch červíci, kterých si při vítězství člověk třeba ani nevšimne,“ podotkl Hadamczikův asistent František Musil. „Když se láme chleba, tak vystoupí dobří hráči. Já věřím, že je v týmu máme. Na tréninku byla vidět zdravá naštvanost.“ Němci ve čtvrtek večer dokonale přečetli české přesilovky hrané na kanonýra Sýkoru. „Němci tu jsou v oslabení nejlepší a my jsme neměli den,“ zůstával v klidu kouč Hadamczik.

Slováci mají nůž na krku

„Senzační vítězství,“ jásal německý tisk. „Německu se podařilo neskutečné překvapení, když porazilo držitele jedenácti mistrovských titulů,“ napsal list Die Welt.
 Český tým čeká dnes večer prestižní klání se Slováky, kteří mají po dvou porážkách s Kanadou a USA také nůž na krku.  „Bude to nejdůležitější zápas v sezoně,“ tušil Výborný, který odehraje jubilejní 100. zápas na mistrovství světa. „Jsem rád, že ho hraju proti Slovákům. Rád je porážím,“ usmál se Výborný.

 Reprezentace prohrála se Slovenskem na světovém šampionátu pouze jednou – před čtyřmi lety v zápase o bronz. Oběma týmům půjde dnes prakticky o všechno. „Takové zápasy mě baví. Je to dobré pro diváky. O tom ten sport je,“ vykládal Musil. „Volal mi dědek Holík a říkal mi: snad sis nemyslel, že všechno vyhrajete,“ usmál se Musil při vzpomínce na svého tchána Jaroslava Holíka.