Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Menšík udolal v Dauhá Murrayho, ve čtvrtfinále v Dubaji je Vondroušová

Sport

  16:13aktualizováno  22. února 7:34
Osmnáctiletý český tenista Jakub Menšík porazil ve druhém kole turnaje v Dauhá po téměř třech a půl hodinách bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho z Velké Británie 7:6, 6:7, 7:6 a při premiéře na okruhu ATP si zahraje čtvrtfinále. Markéta Vondroušová ve třetím kole turnaje v Dubaji zdolala dvakrát 6:2 Ljudmilu Samsonovovou z Ruska a postoupila do čtvrtfinále. Naopak Karolína Plíšková podlehla v osmifinále v 6:2, 4:6 a 3:6 světové trojce Coco Gauffové z USA a na kurtu prohrála po 11 vítězstvích.

Čtvrtfinálovým soupeřem Menšíka bude v Dauhá Andrej Rubljov z Ruska, který vyřadil Francouze Richarda Gasqueta.

Prostějovský rodák Menšík v Kataru dostal divokou kartu do hlavní soutěže na základě pomoci pro mladé hráče, jde o jeho premiéru v hlavní soutěži turnaje ATP Tour. Mezi elitou hrál dosud dvakrát „jen“ na grandslamech, loni na US Open a letos v Austrálii.

„Jsem šťastný, byl to těžký zápas. Andy je neuvěřitelný hráč, když jsem byl malý, koukal jsem na něj v televizi, jak vyhrál dvakrát Wimbledon. Je skvělé, že v tomhle věku dokáže hrát s těmi nejlepšími, takže mu gratuluju a přeju hodně štěstí do dalších turnajů,“ uvedl Menšík v rozhovoru na kurtu po utkání, jež trvalo tři hodiny a 23 minut.

Proti trojnásobnému grandslamovému šampionovi Murraymu sehrál Menšík zápas plný zvratů. V prvním setu vedl 5:3, ale sadu nedopodával a v tiebreaku čelil dokonce dvěma setbolům. Od stavu 4:6 ale český daviscupový reprezentant vyhrál čtyři výměny za sebou a sadu získal.

Ve druhém setu si oba hráči drželi podání a zkrácené hře dominoval dvojnásobný vítěz turnaje a loňský finalista Murray, jenž ji vyhrál 7:3.

Český tenista Jakub Menšík v duelu s Britem Andym Murraym na turnaji v Dauhá.

V třetí sadě měl dlouho navrch Menšík, dostal se do vedení 5:2 a měl hned dvě možnosti zápas ukončit při svém servisu. Šestatřicetiletý Murray se však vzepjal pravděpodobně k nejlepšímu výkonu v zápase, získal čtyři gamy za sebou a také třetí sada dospěla do tiebreaku. Ten byl vyrovnaný až do stavu 4:4, pak už ale zářil jen Menšík. Přímým bodem z podání získal dva mečboly a hned při prvním se mohl radovat, když Murray vrátil jeho křížný forhend jen do sítě.

Mladý český tenista, jenž do turnaje vstupoval na 116. pozici žebříčku, tak udělal další výrazný krok do elitní stovky. Ve virtuálním pořadí ho od ní dělí jen dvě místa.

Aktuální světové padesátce Murraymu se letos zatím nedaří. Až do utkání 1. kola v Dauhá proti Francouzi Alexandreovi Müllerovi nevyhrál v roce 2024 soutěžní zápas, před dvěma týdny v Marseille ho porazil jiný zástupce generace mladých českých hráčů Tomáš Macháč.

Turnaj mužů v Dauhá

tvrdý povrch, dotace 1 493 465 dolarů

Dvouhra - 2. kolo:
Menšík (ČR) - Murray (Brit.) 7:6 (8:6), 6:7 (3:7), 7:6 (7:4)
Chačanov (2-Rus.) - Marozsán (Maď.) 6:4, 7:5
Humbert (3-Fr.) - Kotov (Rus.) 6:4, 6:1
Bublik (4-Kaz.) - Fucsovics (Maď.) 2:6, 6:3, 6:4
Ruusuvuori (Fin.) - O’Connell (Austr.) 6:3, 6:3
Popyrin (Austr.) - Grenier (Fr.) 7:6 (7:3), 6:7 (8:10), 6:1
Monfils (Fr.) - Čang Č’-čen (Čína) 4:6, 7:5, 7:6 (7:2)

Vondroušová zabojuje o semifinále

Vondroušová v Dubaji v úvodní sadě souboje se Samsonovovou prohrávala 0:2, ale šesti gamy za sebou skóre otočila. Druhý set měla turnajová sedmička od začátku pod kontrolou a ve svém prvním čtvrtfinále od loňského US Open si zahraje o první semifinále od triumfu ve Wimbledonu.

Ve čtvrtfinále čtyřiadvacetiletá Vondroušová nastoupí proti Rumunce Soraně Cirsteaové z Rumunska, jež ve 3. kole vyřadila Chorvatku Donnu Vekičovou, přemožitelku šampionky Australian Open Aryny Sabalenkové z Běloruska.

Bývalá světová jednička Plíšková, jež nově spolupracuje s chorvatským koučem Željkem Krajanem, na třetí čtvrtfinále za sebou nedosáhla. Finalistka z Dubaje z roku 2015 vyhrála nad favorizovanou Gauffovou první set, v němž loňská šampionka US Open předvedla osm dvojchyb. Další sady ale získala Američanka a odvrátila druhou porážku proti české tenistce během krátké doby, neboť před týdnem podlehla hned ve svém prvním zápase v Dauhá Kateřině Siniakové.

„I když není v žebříčku tam, kde by měla vzhledem ke svým kvalitám být, je to pro mě rozhodně velmi cenné vítězství,“ řekla Gauffová na adresu Plíškové, která je aktuálně na 36. místě žebříčku. Podle příspěvku televizní stanice Canal+ na sociální síti X odehrála česká tenistka utkání s trhlinou v hýžďovém svalu, ráno zvažovala odstoupení a čekají ji lékařská vyšetření.

Jednatřicetiletá Plíšková má za sebou navzdory dnešní porážce úspěšné období. Po nevydařeném úvodu sezony v Austrálii, kde zaznamenala tři porážky a pouze jedno vítězství, vyhrála turnaj v Kluži a došla do semifinále v Dauhá, do něhož kvůli bolavé noze nenastoupila. V Dubaji pak přidala dvě výhry.

Tenisový turnaj žen v Dubaji

tvrdý povrch, dotace 3,211.715 dolarů

Dvouhra - 3. kolo:
Vondroušová (7-ČR) - Samsonovová (12-Rus.) 6:2, 6:2
Gauffová (3-USA) - Plíšková (ČR) 2:6, 6:4, 6:3
Paoliniová (It.) - Sakkariová (8-Řec.) 6:4, 6:2
Rybakinová (4-Kaz.) - Frechová (Pol.) 7:6 (7:5), 3:6, 6:4
Kalinská (Rus.) - Ostapenková (9-Lot.) 6:4, 7:5
Cirsteaová (Rum.) - Vekičová (Chorv.) 3:6, 6:3, 7:5
Šwiateková (1-Pol.) - Svitolinová (15-Ukr.) 6:1, 6:4
Čeng Čchin-wen (6-Čína) - Potapovová (Rus.) 6:3, 6:2

Fonseca se zapsal do historie

Joao Fonseca se stal prvním tenistou narozeným v roce 2006, jenž vyhrál zápas v hlavní soutěži turnaje ATP Tour. Sedmnáctiletý Brazilec porazil v úvodním kole antukového turnaje v rodném Riu de Janiero 36. hráče světa Arthura Filse z Francie 6:0, 6:4.

„Sem patřím. Chci být na těhle velkých kurtech. Teď se musím na celý proces soustředit, abych se dostal až na vrchol,“ uvedl Fonseca, jenž loni vyhrál juniorku na US Open. Do turnaje vstoupil na divokou kartu jako 655. hráč žebříčku a premiérová výhra ho posune zhruba o 200 míst vzhůru.

Na turnaji, který kvůli zranění přišel záhy o největší hvězdu Carlose Alcaraze, se vinou deště ve středu zvládly odehrát jen dva zápasy, zbytek byl odložen.

Turnaj mužů v Riu de Janeiro

antuka, dotace 2 271 715 dolarů

Dvouhra - 1. kolo:
Fonseca (Braz.) - Fils (7-Fr.) 6:0, 6:4

2. kolo:
F. Cerúndolo (4-Arg.) - Ramos (Šp.) 6:2, 6:1.

Turnaj mužů v Los Cabos

tvrdý povrch, dotace 1 005 620 dolarů

Dvohra – 2. kolo:
Zverev (1-Něm.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 6:0
Tsitsipas (2-Řec.) - Vukic (Austr.) 6:3, 6:0
Michelsen (USA) - De Minaur (3-Austr.) 6:4, 6:1
Ruud (4-Nor.) - Giron (USA) 6:1, 6:0
Borges (Portug.) - Purcell (7-Austr.) 6:3, 6:3
Thompson (8-Austr.) - Nava (USA) 7:6 (7:5), 6:3
Kovacevic (USA) - Hijikata (Austr.) 6:3, 4:6, 6:4
Kokkinakis (Austr.) - Evans (Brit.) 6:4, 6:2

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!