Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tenisová data mají vlastní svět

Sport

  10:30
PAŘÍŽ (od zpravodaje LN ve Francii) - Místo techniky, počítačů, čísel, dat, výsledků a statistik, díky kterým svět okamžitě ví, co všechno se na pařížských kurtech právě děje. Pokud chcete najít v areálu Roland Garros tenhle skrytý svět ve světě, musíte projít kolem náměstí Čtyř mušketýrů. Právě tam stojí Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet a René Lacoste, sochy čtyř francouzských legend, které dominovaly tenisu ve 20. a 30. letech.

French Open, Roland Garros. foto: Reuters

Pak se vydejte kolem hlavního stadionu Philippa Chatriera a na jeho rohu narazíte na shluk budov, kam vás nepustí ochranka. Muži v oblecích totiž stráží svět, který ke grandslamovým turnajům jako by nepatřil, ale je jeho důležitou součástí.

Jako první vás udeří do očí řada zaparkovaných přívěsů televizních štábů a hlavně změť kabelů, které všude visí a povalují se na zemi.

Antuka mluví vždycky pravdu
Mezi nimi lelkují hloučky pracovníků, kteří většinu dne tráví mimo denní světlo. Ne tak jejich 42 šťastnějších kolegů operátorů. Ti totiž stojí na úplném začátku celého systému sbírání a zpracování údajů. Každému utkání přihlíží dva z nich, oba mají na starost jednoho tenistu či deblový pár a na klávesnici před sebou zaznamenávají jejich skóre, počet es, vítězných míčů, brejkbolů atd. Jen rychlost a umístění servisu snímá detektor usazený za hráči, kterému se kvůli vzhledu přezdívá pistole. Nasbíraná data pak míří do jednoho ze tří datových center v USA, kde jsou analyzována, zpracována a odeslaná na internetové stránky či do televizí.

Ani na Roland Garros nechybí "jestřábí oko", elektronický systém monitorující dopady míčů. K dispozici však není hráčům, ale pouze televizím. Říká se totiž, že antuka mluví vždycky pravdu. Jen na oranžové hlíně zanechávají balony viditelné stopy, které nenechají nikoho na pochybách, zda šlo o aut, či nikoli.

Grafika: Statistiky French Open.

Další důležitou roli hraje tým lidí z Atlanty, který se nachází přímo v Paříži. Ten se stará o sedm moderních serverů zajišťujících nepřetržitý a bezproblémový chod oficiálního webu Rolandgarros.com. "Už deset let máme stoprocentní funkčnost stránek," připomíná Claire Herrenschmidtová, manažerka projektů společnosti IBM, která má statistický servis všech čtyř hlavních podniků tenisové sezony na starosti.

Tady se nesmí vydat ani hláska
V jinak obyčejně působící kanceláři vás zaujmou dva monitory. Jeden ukazuje počet kliknutí na stránky a jejich momentální zátěž, druhý zase vypadá jako bojová mapa nějaké strategické hry. Ukazuje totiž zdroj a cíl útoků počítačových hackerů na datová centra v Americe. "Někdy je jich až statisíce za sekundu. Valná většina z nich nepředstavuje hrozbu a žádný z nich zatím neprošel naším bezpečnostním systémem," vysvětluje pohotově jeden ze správců serveru.

Zpracovaná data ovšem míří také do dodávky zaparkované nedaleko. "Tam se nesmí vydat ani hláska. Pracovníci jsou neustále maximálně soustředění a nic je z nemůže vyrušit z koncentrace," varuje dopředu Herrenschmidtová.

A opravdu, uvnitř sedí v naprosté tmě osvětlené jen blikajícími obrazovkami asi deset zaměstnanců. Tihle lidé se starají o režii, aby televizní diváci po celém světě měli v pravý čas možnost dozvědět se zajímavou statistiku. Stačí kliknutí, a už se objevuje úspěšnost servisu Rafaela Nadala. Světovou jedničku zrovna trápí první podání, které mu v zápase vychází jen z 29 procent. Zaznamenání a vyvolání takového údaje, který nejprve cestuje z Paříže do Ameriky, dnes přitom trvá jen několik sekund.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!