Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Tenisový vrchol sezony začíná: Nadal odložil vítězné ambice

Sport

  13:58
PRAHA - VIDEO Vrátí se Nadal v plné síle? Dokáže Federer obhájit loňský triumf? Využije Murray výchozí pozici turnajové dvojky? Ode dneška je v New Yorku k vidění jeden ze čtyř vrcholů tenisové sezony – US Open, poslední grandslamový turnaj roku.

Rafael Nadal. foto: ČTK

Zatímco byla sezona v plném proudu, tenista Rafael Nadal deset týdnů odpočíval na Mallorce. Místo aby obhajoval triumf na Wimbledonu, léčil zraněná kolena.

Favorité US Open

MUŽI:
Roger Federer - V New Yorku zvítězil už pětkrát za sebou a formu posledních měsíců by na posledním grandslamu sezony rád potvrdil. Má k tomu nejlepší předpoklady.

Rafael Nadal - Mužskému tenisu kraloval 46 týdnů a zastavilo ho až zranění kolen. Cesta za návratem na úplnou špičku světového žebříčku by měla začít právě dnes.

Andy Murray - Ambiciózní Brit letos vyhrál už pět turnajů, ale na grandslamový titul pořád čeká. Nově nabytá pozice druhého hráče světa by mu měla konečně pomoci k vítězství.

Čeští hráči Radek Štepánek, Tomáš Berdych, Jan Hernych.

 ŽENY:
Serena Williamsová - Obhájkyně loňského prvenství se pokusí o svůj již dvanáctý grandslamový triumf. Navíc se chce vrátit na vrchol ženského tenisového žebříčku.

Venus Williamsová - Na třetí newyorské vítězství čeká už osm let. Světová trojka pociťuje přibývající věk a chce si úspěch před domácím publikem zopakovat dřív, než bude pozdě.

Dinara Safinová - Mladší sestra slavnějšího tenisty Marata Safina se letos perfektně rozehrála a poprvé v kariéře zároveň usedla do čela žebříčku WTA. Svůj agresivní tenis, podporovaný tvrdým podáním, by ráda prodala i na začínajícím US Open a vyhrála tak svůj první grandslam v životě.

Ani před dnešním startem US Open Španěl neví, zdali může navázat na své dřívější úspěchy.

V sousedství newyorských mrakodrapů se mu na dvorcích ve Flushing Meadows na tvrdém povrchu nikdy příliš nedařilo: Nadal tu ještě nikdy nevyhrál, nikdy tu nedošel ani do finále. Jeho nejlepším výsledkem zůstává loňská účast v semifinále. Poslední grandslamový turnaj, jenž mu chybí do sbírky, pravděpodobně neovládne ani letos.

"Nejedu sem s ambicemi na vítězství. Soustředím se na uzdravená kolena. Co nejdřív chci zase chytit formu, ale to chvíli potrvá," připouští Nadal. Rok načal vítězstvím na Australian Open, avšak hrál s postupně narůstajícími bolestmi. Silové pojetí hry jeho kolena nakonec nevydržela a následovala tříměsíční pauza. "Bylo těžké nehrát turnaje tak dlouho. Jsem proto moc rád, že se vracím na kurty. To nejlepší ode mě ale čekejte až příští rok," vzkázal třiadvacetiletý Nadal.

Murray věří, že přišel jeho čas
Toho hodlá využít Roger Federer, který svého úhlavního soka posledních let z tenisového trůnu sesadil. Švýcar vyhrál Roland Garros, čímž získal ztracené sebevědomí. Na londýnské trávě se potom stal legendou, když překonal rekord Petea Samprase ziskem patnáctého grandslamového titulu kariéry.

FINÁLE US OPEN 2008:

O další primát se bude prát i na US Open. Pokud by ve Flushing Meadows zvítězil i pošesté, stal by se nejúspěšnějším hráčem turnaje v novodobé historii. "Doufám, že zdejším skvělým divákům znovu ukážu, co na kurtu umím," prohlásil osmadvacetiletý Federer. Navíc by prodloužil svoji šňůru neporazitelnosti, jakou tu předvedl zatím jen Bill Tilden v rozmezí let 1920–1925.

V tom mu budou chtít zabránit Novak Djokovič a Andy Murray. Oba tenisty Federer loni na cestě za pohárem vyřadil a především druhý jmenovaný by mu v nově nabyté pozici světové dvojky porážku rád oplatil. "Věřím, že když se dostanu na vítěznou vlnu, můžu celý turnaj vyhrát," řekl dvaadvacetiletý Skot.

Rád by konečně dostál očekáváním své rodné země a stal se prvním Britem od roku 1936, který vyhrál grandslam. "Vyhrál jsem už hodně velkých či menších turnajů, ale hlavní triumf mi ještě chybí. Doufám, že se mi to v New Yorku konečně podaří," dodal.

Favoritka mezi ženami? Není
V ženské části turnaje zůstává vše při starém. Prvenství si může připsat celá řada tenistek. Nejvíc se očekává od sester Sereny a Venus Williamsových, ale triumfovat může i jedna z Rusek. Třeba Dinara Safinová, jež coby světová jednička stále čeká na první grandslamový úspěch.

Ale pozor! Po dvouleté mateřské dovolené bude na startu také Kim Clijstersová. Bývalá nejlepší hráčka světa sní o velkém návratu. Na menších turnajích v Torontu a Cincinnati porazila už čtyři hráčky ze světové dvacítky a jasně tak ukázala, že se s ní musí počítat také na US Open. "Ještě pár zápasů, ve kterých se pořádně rozehřeju, a brzy budu zase tam, kde jsem bývala. S dosavadními výkony jsem hodně spokojená," varovala sebevědomě šestadvacetiletá Belgičanka.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...