Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kvitová poprvé postoupila do čtvrtfinále French Open

Roland Garros

  14:35aktualizováno  5. června 9:43
PAŘÍŽ - Světová čtyřka Petra Kvitová postoupila do čtvrtfinále grandslamového Roland Garros a je poslední českou zástupkyní ve dvouhře. Se soutěží se v osmifinále naopak rozloučili Tomáš Berdych i Klára Zakopalová.

Česká tenistka Petra Kvitová foto: Reuters

Kvitová ve 4. kole porazila Varvaru Lepchenkovou z USA 6:2 a 6:1, sedmý nasazený Berdych prohrál se světovou devítkou Juanem Martínem Del Potrem z Argentiny 6:7, 6:1, 3:6 a 5:7 zápas, který na pařížské antuce začal v neděli večer, ale kvůli šeru byl po třech setech přerušen a dohrával se dnes. Zakopalová statečně bojovala s druhou nasazenou Marií Šarapovovou a Rusce podlehla až po třech hodinách a jedenácti minutách 4:6, 7:6 a 2:6.

Úterní program French Open

(začátky ve 14:00)

Kurt Philippa Chatriera: Cibulková (15-SR) - Stosurová (6-Austr.), Tsonga (5-Fr.) - Djokovič (1-Srb.).

Kurt Suzanne Lenglenové: Erraniová (21-It.) - Kerberová (10-Něm.), Del Potro (9-Arg.) - Federer (3-Švýc.), čtyřhra HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (5) - PESCHKEOVÁ, Srebotniková (2-Slovin.).

Dvaadvacetiletá Kvitová bude favoritkou i v boji o semifinále. Proti ní se totiž postaví překvapení turnaje - Jaroslava Švedovová, až 142. hráčka světového žebříčku dvouhry a pátá deblistka světa. Hráčka z Kazachstánu si účast v hlavní soutěži vybojovala v kvalifikaci a v osmifinále zdolala obhájkyni titulu Li Na z Číny.

Kvitová čekala na duel s Lepchenkovou celý den a nakonec byl zápas přeložen z centrkurtu na jedničku. V obou setech začala svěřenkyně Davida Kotyzy dobře, prorazila podání rodačky z Uzbekistánu a rychle vždy vedla 3:0.

V utkání wimbledonská vítězka Kvitová dobře podávala, ani jednou o servis nepřišla a Lepchenkové, 63. hráčce žebříčku, nenabídla ani jeden brejkbol. Ve výměnách hrála Kvitová jistě, tradičně tlačila z returnu a zvítězila přesně po hodině hry. Na antukovém French Open hraje Kvitová počtvrté v kariéře a poprvé je ve čtvrtfinále. Nejdále byla loni a v roce 2008, kdy skončila v osmifinále.

Berdych velkou šanci promrhal už v prvním setu

Berdychovi vstup do dohrávky nevyšel. Hned ve druhé hře chyboval, nabídl soupeři tři brejkboly a při druhém poslal bekhend do autu. Argentinec se tak dostal rychle do vedení 3:0. Český hráč ale vyrovnal hru, tlačil se do bekhendu Del Potra a ztracený servis získal zpět v sedmé hře.

Zdálo se, že bude tie-break. Za stavu 5:6 však Berdych opět neudržel míč mezi lajnami v kurtu a o game přišel čistou hrou. Za 55 minut dohrávky ztratil čtvrtý set, zápas celkem trval více než tři a půl hodiny. Argentinec ve čtvrtfinále vyzve Švýcara Rogera Federera.

V nedělním úvodu utkání nevyužil Berdych v prvním setu ani jeden ze šesti brejkbolů a prohrál tie-break. Druhému setu sice svěřenec Tomáše Krupy dominoval, ale ve třetí, vládl drtivým forhendem Argentinec a třikrát vzal Berdychovi servis.

Po deváté hodině pak rozhodčí zápas kvůli nastupující tmě přerušili. "Největší roli hrál první set, je hrozná škoda nevyužitých brejkbolů. Mohlo to vypadat jinak. Bohužel. Pak už to bylo těžké honit," řekl český tenista MfDnes. "Škoda hned prvního ztraceného gamu, kdy jsem udělal hodně lehkých chyb. Snadno mi sebral podání. Co chybělo? Drobnosti. Možná být trpělivější," dodal Berdych k dnešní dohrávce.

Ze šesti zápasů s Del Potrem prohrál Berdych čtyři. Na Roland Garros skončil český hráč ve 4. kole stejně jako před šesti lety. Nejdále se dostal předloni, kdy postoupil do semifinále, v kterém prohrál se Švédem Robinem Söderlingem.

Zakopalová se tahala se Šarapovovou skoro o každý game

Zakopalová hrála s Šarapovovou vyrovnaně od základní čáry, výborně se pohybovala a z forhendu vysílala vítězné míče. Sice si v prvních dvou setech devětkrát prohrála podání, ale osmkrát ho vzala Rusce. Po ztracené první sadě dokázala Zakopalová získat druhý maratonský set za 82 minut v tie-breaku.

V rozhodující sadě se hráčky stále tahaly o každý game, ale Zakopalová ztrácela, prohrávala 0:3 a tentokrát se vrátit do setu nedokázala. Za stavu 1:5 odvrátila první mečbol Šarapovové vítězným forhendem a snížila na 2:5, ale v zápětí si podvanácté v utkání prohrála po dvojchybě servis. Do šaten odcházela za potlesku zaplněného centrkurtu.

Přes porážku má Zakopalová za sebou životní Roland Garros. Poprvé hrála v Paříži 4. kolo a v žebříčku se díku tomu posune z 44. k 35. místu světa. Díky tomu by měla mít jistou účast ve dvouhře na olympiádě v Londýně.

Šarapovová se může po čtyřech letech vrátit na tenisový trůn, pokud postoupí v Paříži do finále. V tom případě by vystřídala v čele žebříčku dvouhry WTA Bělorusku Victorii Azarenkovou, která nečekaně vypadla v osmifinále.

Z favoritek vypadla už i čínská obhájkyně titulu Li Na

Obhájkyně titulu na Roland Garros Li Na nečekaně vypadla už ve čtvrtém kole. Favorizovanou Číňanku vyřadila senzačně Jaroslava Švedovová z Kazachstánu, 142. hráčka světového žebříčku a deblová specialistka, jež si účast v hlavní soutěži vybojovala v kvalifikaci.

Švedovová vyhrála po setech 3:6, 6:2, 6:0. Švedovová zopakovala postupem mezi nejlepších osm hráček své nečekané tažení ze stejného turnaje z roku 2010. Li Na se před rokem na French Open stala vůbec první asijskou vítězkou dvouhry na grandslamových turnajích.

Její triumf tehdy sledovalo v Číně rekordních 116 milionů lidí a stala se národní hrdinkou. Letos na pařížské antuce však ztroskotala podobně jako před ní jiné favoritky: běloruská jednička Viktoria Azarenková, americká hvězda Serena Williamsová, polská trojka Agnieszka Radwaňská či loňská finalistka Francesca Schiavoneová z Itálie.

Výsledky French Open

Muži
Dvouhra - 4. kolo:
Del Potro (9-Arg.) - BERDYCH (7) 7:6 (8:6), 1:6, 6:3, 7:5, Tsonga (5-Fr.) - Wawrinka (18-Švýc.) 6:4, 7:6 (8:6), 3:6, 3:6, 6:4, Ferrer (6-Šp.) - Granollers (20-Šp.) 6:3, 6:2, 6:0, Almagro (12-Šp.) - Tipsarevič (8-Srb.) 6:4, 6:4, 6:4, Mirnyj, Nestor (1-Běl./Kan.) - Ebden, Harrison (Austr./USA) 6:4, 6:4, Nadal (2-Šp.) - Mónaco (13-Arg.) 6:2, 6:0, 6:0, Murray (4-Brit.) - Gasquet (17-Fr.) 1:6, 6:4, 6:1, 6:2.

Čtyřhra - čtvrtfinále: Bracciali, Starace (14-It.) - Dodig, Melo (Chorv./Braz.) 6:2, 6:4.

Ženy
Dvouhra - 4. kolo:
Šarapovová (2-Rus.) - ZAKOPALOVÁ 6:4, 6:7 (5:7), 6:2, KVITOVÁ (4) - Lepchenková (USA) 6:2, 6:1, Švedovová (Kaz.) - Li Na (7-Čína) 3:6, 6:2, 6:0, Kanepiová (23-Est.) - Rusová (Niz.) 6:1, 4:6, 6:0.

Čtyřhra - čtvrtfinále: Erraniová, Vinciová (4-Ir.) - Makarovová, Vesninová (6-Rus.) 6:4, 5:7, 6:4, Llagosteraová, Martínezová (12-Šp.) - Gajdošová, Rodionovová (14-Austr.) 6:2, 6:3.

Smíšená čtyřhra
Čtvrtfinále:
Mirzaová, Bhúpáthí (7-Indie) - PESCHKEOVÁ, M. Bryan (2 -USA) 6:2, 6:3, Jansová-Ignaciková, Gonzalez (Pol./Mex.) - Grandinová, Hanley (JAR/Austr.) 6:4, 3:6, 10:5.

Junioři
Dvouhra - 2. kolo:
PAVLÁSEK (11) - Galarza (Arg.) 6:2, 6:2, Harris (13-Austr.) - ŠAFRÁNEK 6:2, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo: PAVLÁSEK, ŠAFRÁNEK (7) - Donati, Napolitano (It.) 6:3, 1:6, 12:10.

Juniorky
Čtyřhra - 1. kolo:
Pigossiová, Zacariasová (Braz./Mex.) - KREJČÍKOVÁ, Mertensová (Belg.) 7:6 (7:4), 3:6, 10:5.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...