130 let

Petra Kvitová a Petr Pála | foto: Reuters

Chci rozhodnout, pokud mě kapitán postaví, smála se Kvitová

Australian Open
  •   17:44
OSTRAVA - Za podpory zaplněné haly a mnoha fanoušků z fulneckého rodiště přiblížila Petra Kvitová české tenistky k finále Fed Cupu. Světová trojka naplnila slova transparentu v hledišti, jako expres především v závěru utkání porazila Saru Erraniovou 6:4, 6:3 a v neděli může přidat postupový třetí bod.

"Budu chtít třetí bod urvat, pokud mě kapitán postaví," vtipkovala třetí hráčka světa Kvitová na tiskové konferenci. Vedle ní sedící český lodivod Petr Pála při slovech Kvitové kroutil hlavou v dlaních. Jiná varianta by byla totiž bláhová.

Dvaadvacetiletá Kvitová si ve Fed Cupu připsala již devátou výhru ve dvouhře po sobě a je hlavní českou útočnou silou. "Tahle série pro mě znamená, že jsme loni vyhrály Fed Cup a letos máme zase nakročeno do finále. To je to největší znamení a jsem moc ráda, že můžu pomoci týmu," řekla Kvitová.

Loňský triumf z Moskvy si chtějí zopakovat

Kvitové zářily oči při zmínce o finále, které by český tým v případě výhry nad Itálií hrál doma, ať už z druhé dvojice postoupí Rusko nebo Srbsko.

"Pocit loni z Moskvy po vyhraném titulu je nenahraditelný a moc si to chceme zopakovat," řekla Kvitová. "Ještě chybí bod a Italky jsou nebezpečné, ale hrát finále doma je největším lákadlem," řekl Pála.

Kvitová nebyla před zápasem v jednoduché situaci. Bod se od ní čekal, ale ona měsíc nehrála zápas a měla za sebou kondiční soustředění v Turecku. "Nevěděli jsme, jak bude hrát, a propady ve hře měla, ale zvedla se. Pomohla si hodně podáním a v rozhodujících chvílích šla k síti," zhodnotil zápas kouč Kvitové David Kotyza.

Petra Kvitová
Petra Kvitová.

Sama hráčka neměla před zápasem větší nervy než jindy. Ani fakt, že hraje doma před sedmi tisíci fanoušků a s rodiči v zádech, ji nestresoval. "Nerozptylovala jsem se a soustředila na zápas. Nehledala jsem v hledišti, kde kdo sedí," řekla tenistka. Asi jen dvakrát se střetla pohledem s mámou, která jí pokynula hlavou. "Radši hledám mamku, ona vypadá v klidu, taťka bývá vždycky nervózní," řekla hráčka.

S vlastní hrou Kvitová nebyla úplně spokojená. Spolehnout se mohla na voleje, v důležitých momentech si pomohla leváckým servisem a i forhend ji poslouchal. "Bekhend byl o dost horší, nohy nebyly, jak bych si představovala, a ruce taky ne. Takže jsem ráda, že jsem se rozehrála a v důležitých chvílích to tam spadlo, a to se počítá. Historie se neptá, jak jsem vyhrála. Důležitý je bod," řekla.

Zatím se neví, proti komu Kvitová nastoupí

Před zápasem si vyžádala od táty a bratra, aby jí přivezli nahrávku čtvrtfinále Australian Open, v kterém letos Erraniovou porazila. Na zápas se podívala večer před Fed Cupem. "Koukala jsem se, co by mělo na Erraniovou platit, a bylo to podobné. Věděla jsem, že když budu prohrávat, tak se to dá otočit," řekla. V obou setech svá slova naplnila, vždy ztratila první servis, ale pak dominovala.

Otázkou je, kdo proti Kvitové nastoupí v nedělní úvodní dvouhře. Francesca Schiavoneová nehrála proti Šafářové nejlépe a navíc se nechala na kurtu ošetřovat. "Netuším, koho postaví, necháme tomu volný průběh," řekla Kvitová. "Nevím, co se u nich v šatně děje. Myslím, že tam jedna změna nastane, ale to záleží, jak se budou cítit. To jsou jejich starosti, ať si nad tím diskutují celý večer," řekl Pála.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz