Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Thiem na úvod Turnaje mistrů vrátil Tsitsipasovi porážku z loňského finále, slavil i Nadal

Thiem vrátil v Londýně Tsitsipasovi finálovou porážku foto: Reuters

Londýn - Rafael Nadal i Dominic Thiem zahájili vítězně jubilejní 50. ročník Turnaje mistrů, který naposledy hostí londýnská O2 arena. Španělský tenista, jenž je králem antuky, v neoblíbené hale porazil ruského debutanta na závěrečné akci sezony Andreje Rubljova 6:3, 6:4. Thiem zdolal ve skupině s názvem Londýn 2000 v repríze loňského finále obhájce titulu Řeka Stefanose Tsitsipase 7:6, 4:6 a 6:3.
  18:55

Trofej z Turnaje mistrů je poslední z velkých, která Nadalovi v úctyhodné sbírce chybí. Dvakrát byl ve finále a první překážku na cestě za splněním snu dnes zvládl. Rubljova po třech letech i podruhé porazil, byť má Rus letos skvělou formu i bilanci: jako jediný na okruhu ATP získal pět titulů.

Tsitsipas před rokem v londýnské O2 areně Thiema v boji o trofej těsně porazil a dnes si třísetovou bitvu zopakovali. Místo loňských dvou tie-breaků sehráli jen jeden a po dvou hodinách a čtvrt se radoval šampion letošního US Open Thiem.

Thiem vrátil v Londýně Tsitsipasovi finálovou porážku
Thiem vrátil v Londýně Tsitsipasovi finálovou porážku

„Bylo to hodně těžké a těsné. Oba jsme dobře servírovali, podmínky byly rychlé. Vím, jak je důležité dobře začít,“ řekl Thiem, jenž při loňské cestě do finále začal turnaj vítězstvím nad šestinásobným šampionem a letos absentujícím rekordmanem Rogerem Federerem.

V rozhodujícím setu hned sebral Tsitsipasovi servis a pak zvládl maratonský pátý game, který šel šestkrát do shody. Poté vedl už 4:1. „To byla divočina. A asi poslední klíčový moment, pak už se zápas vyvíjel mým směrem,“ dodal rakouský tenista.

Světová trojka Thiem si vylepšil vzájemnou bilanci s Tsitsipasem na 5:3. Další zápas čeká oba v úterý, ze skupiny postoupí nejlepší dvojice do semifinále.

V pondělí zahájí Turnaj mistrů pětinásobný vítěz Novak Djokovič, jehož prvním soupeřem bude argentinský debutant Diego Schwartzman. Druhou dvojici skupiny Tokio 1970, kde před padesáti lety tradice turnaje začala, tvoří Alexander Zverev a Daniil Medveděv. Od příštího roku bude dějištěm prestižního podniku Turín.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 5,7 mil. dolarů):

Dvouhra:

Skupina Londýn 2020:

Thiem (3-Rak.) - Tsitsipas (6-Řec.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:3.

Nadal (2-Šp.) - Rubljov (7-Rus.) 6:3, 6:4

Čtyřhra:

Skupina Mika Bryana:

Ram, Salisbury (2-USA/Brit.) - Kubot, Melo (8-Pol./Braz.) 7:5, 3:6, 10:5, Koolhof,

Mektič (5-Niz./Chorv.) - Krawietz, Mies (3-Něm.) 6:7 (3:7), 7:6 (6:4), 10:7.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!