Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Od členů MOV zazněl návrh na změnu charty, která umožní Bachovi opět kandidovat

Thomas Bach na zasedání MOV v Bombaji. foto: AP

Na zasedání Mezinárodního olympijského výboru (MOV) zazněl návrh na změnu olympijské charty, která by umožnila současnému prezidentovi Thomasi Bachovi vést organizaci i v dalším volebním období. Nynější druhý mandát německého funkcionáře vyprší v roce 2025 a podle současných pravidel by měl post opustit.
  17:00

Zástupci některých jihoamerických a afrických zemí ale v Bombaji vyjádřili přání, aby dál pokračoval. Uvedly to zahraniční agentury.

Devětašedesátiletý Bach vede MOV od roku 2013, kdy se stal nástupcem Belgičana Jacquese Roggea. Po prvním, osmiletém období, byl bez protikandidáta zvolen na zbývající čtyři roky. Pro vytvoření podmínek na jeho setrvání ve funkci i po skončení druhého mandátu se v Bombaji vyslovili někteří členové MOV včetně Alžířana Mustafy Birráfa, který je šéfem sdružení afrických národních olympijských výborů.

O úpravě olympijské charty by musel rozhodnout výkonný výbor MOV a pak by ji schvaloval kongres. Příští zasedání bude na programu krátce před letními hrami v Paříži v příštím roce. Kandidaturu na prezidenta MOV zatím nikdo neohlásil, média považují za možné adepty prvního muže Světové atletiky Sebastiana Coea či Juana Antonia Samaranche mladšího, syna někdejší šéfa světového olympismu z let 1980 až 2001.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...