Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Neutrální Rus nemůže být nástrojem propagandy, myslí si šéf MOV Bach

Thomas Bach, prezident Mezinárodního olympijského výboru, na jednáních o návratu ruských a běloruských sportovců v Lausanne foto: AP

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach je přesvědčen o tom, že Rusko nebude moci své neutrální sportovce startující na olympijských hrách v Paříži využít k propagandistickým účelům. Šéf olympijského hnutí to řekl v rozhovoru pro Welt am Sonntag.
  13:12

„Neutrální sportovec nereprezentuje stát, což je zřejmé i z toho, že se nesmí identifikovat s ničím, co by mohlo na jeho zemi poukazovat. Tím se znovu před zraky celého světa ukazuje, že tato vláda je sankcionována,“ uvedl Bach.

Mezinárodní olympijský výbor zhruba před dvěma týdny umožnil pod neutrální vlajkou start ruských i běloruských sportovců, navzdory téměř dva roky trvajícímu vojenskému útoku na Ukrajině. Do Paříže nebudou smět sportovci, kteří aktivně podporují válku nebo patří do ozbrojených složek, a reprezentační týmy.

Rozhodnutí kritizovaly některé především evropské olympijské výbory včetně ČOV, nejostřeji ale napadená Ukrajina. „Členové výkonného výboru MOV jsou odpovědni za to, že povzbuzují Rusko a Bělorusko v jejich ozbrojené invazi proti Ukrajině,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí. „Není pochyb o tom, že Kreml využije každého ruského a běloruského sportovce jako zbraň ve své propagandistické válce,“ dodalo.

Bach ale tuto argumentaci odmítá. „Člověk přece není podporovatel války, když nesplní každičký požadavek Ukrajiny. Zvlášť když jsme od začátku války stáli za ukrajinskými sportovci s bezprecedentní solidaritou,“ uvedl devětašedesátiletý německý funkcionář.

„Nechápu, jak by mohlo ovlivnit průběh války ve prospěch Moskvy, když se olympijských her zúčastní individuální neutrální sportovci s ruským pasem bez vlajky, národních symbolů, bez hymny a příslušnosti k vojenským a bezpečnostním složkám,“ řekl Bach. „Navíc musejí stejně jako všichni ostatní sportovci podepsat prohlášení, že podporují mírovou misi Olympijské charty.“

Agentura SID nicméně připomíná, že ve sportovním světě panují o ověřovacím procesu této garantované neutrality a také o účinnosti antidopingového systému v Rusku pochybnosti.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...