Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kouč hokejistek Pacina: Zákulisí her? Odpovím až doma v bezpečí. Chci si nechat akreditaci

Trenér českých hokejistek Tomáš Pacina foto: Reuters

Při hodnocení zápasu s Čínou skládal poklony svým svěřenkyním. Našel rovněž pár chyb. O tom, v jakém prostředí se olympiáda koná, ovšem kouč hokejistek Tomáš Pacina příliš mluvit nechtěl.
  11:31

Jeho hráčky tvrdily, že si za stavu 2:1 nějak zvlášť nepřipouštěly hrozbu vyrovnání. Trenér Pacina ale na střídačce nestál v klidu.

„Mně osobně teda zatrnulo,“ přiznal. „Holky mají pořádnou sebedůvěru, což mě těší. Věděl jsem, jak jsou Číňanky nebezpečné.“

Češky držely výraznou převahu v počtu střel i vyložených příležitostí. Vedení o jediný gól ve třetí třetině však působilo jaksi křehce.

„Ony sázely jenom na protiútoky, zatímco my zapojujeme všech pět hráček do hry,“ řekl Pacina.

„Každá maličká chyba mohla přinést brejk, situaci 2 na 1 nebo 3 na 2. Uvědomoval jsem si tu hrozbu, ale holky to zvládly líp, než jsem předpokládal.“

Také on viděl, že jeho ženy a dívky v olympijské premiéře tížila tréma.

„Nervozita se dala očekávat. Přihrávky nebyly úplně přesné, nohy nám nejely jako normálně. Je velice těžké prosadit se proti tak defenzivnímu systému.“

Při jediné inkasované brance našel na počínání reprezentantek pár drobných nedostatků, které umožnily protivnicím snížit.

„V oslabení se trochu unáhlily. Jedna útočnice nebyla dostatečně vysunutá nahoru a obránkyně nevystoupila, jak měla.“

Jinak ale partu kolem kapitánky Aleny Mills chválil za odolnost a svědomitý výkon. Ocenil i mazáckou rozvahu Michaely Pejzlové, s níž brilantně zakončila svůj únik. Líbil se mu svižný přechod z obrany do útoku.

Věří, že stres nyní z jeho souboru spadne. A že se to projeví už v sobotní partii proti Švédkám, s nimiž se Češky střetly ve cvičném utkání v pondělí.

„Máme je načtené. Budeme méně nervózní a na ledě najdeme víc prostoru,“ prohlásil.

Po dotazu, jak se mu zamlouvá neobvyklé prostředí, v němž se olympiáda letos koná, se zatvářil poněkud nespokojeně.

České hokejistky se radují z vítězství nad čínským výběrem v olympijském turnaji.

„Vždycky jsem si myslel, že smyslem těchto akcí je, aby si sportovci, trenéři, celé realizační týmy vyměnili zkušenosti.“

„Hry se pořádají hlavně pro diváky. Situace je, jaká je, a já se k ní nechci víc vyjadřovat,“ narážel patrně na krutopřísná protiepidemická opatření, zákazy, nepřítomnost fanoušků a možná také na další okolnosti.

„Rád bych si nechal svou akreditaci a na tyhle otázky odpovím, až budu v bezpečí doma v Česku.“

Autor: