Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pád lídrů a souboj dvojčat. Žlutý dres bere Adam Yates, Mas na Tour končí

Adam Yates ve žlutém dresu po první etapě Tour de France v Bilbau foto: Reuters

Dramatický úvod. Jubilejní 110. ročník cyklistické Tour de France začal v Baskicku mimořádně zostra a vyvrcholil bojem o vítězství mezi dvojčaty. Do cíle jako první dojel Adam Yates z UAE, na jeho sourozence Simona (Jayco Alula) zbylo druhé místo. První etapa přinesla také nešťastný pád ve sjezdu, v němž se ocitli lídři Richard Carapaz (Education First) s Enricem Masem. Pro španělského lídra Movistaru závod rychle skončil.
  16:04aktualizováno  18:44

„Ani nevím, co mám říct,“ vydýchával se v cíli Adam Yates. Týmový kolega Tadeje Pogačara si připsal premiérové etapové vítězství na nejslavnější cyklistické akci.

Tour de France 2023, 1. etapa

Online reportáž

S dvojčetem Simonem nesvedl žádný velkolepý boj na cílové pásce, uspěl na výkonnost, která se projevila už ve stoupání do prudkého Côte de Pike s více jak patnáctiprocentním převýšením na závěr.

„Ale v jednu chvíli mě tam málem utrhl,“ rozesmál se první letošní držitel žlutého dresu.

Dvojčata Adam (vlevo) a Simon Yatesovi během první etapy Tour de France v Bilbau

Ve výhodné pozici se objevil v klesání ze zmíněného vrcholu. Na něj jako první vyjížděli hlavní adepti na celkový triumf – Pogačar s Jonasem Vingegaardem. Na Adamův nástup už ale včas reagoval pouze Simon.

„Jeli jsme pospolu, ani jsem na první dobrou nevěděl, jestli s ním mám spolupracovat, ale do vysílačky mi dali pokyn, že mám volnou ruku,“ povídal třicetiletý rodák z britského Bury.

Cyklisté v obležení fanoušků v závěrečné fázi první etapy Tour de France

A tak pádil v jedinečně sehraném tandemu s bývalým týmovým kolegou, jenž zůstal věrný australskému týmu Jayco Alula (dříve Orica).

S odstupem za nimi dorazil Pogačar, jenž se zdviženýma rukama slavil podobně jako jeho triumfující pomocník. Před hlavními soky z Vingegaardova Jumbo Visma získal čtyři bonifikační sekundy.

Potvrdil tak, že pád, kvůli němuž se před Tour dával na poslední chvíli dohromady, ho nijak nebrzdí a znovu pojede o žlutý dres.

Tadej Pogačar v cílové rovince první etapy Tour de France v Bilbau

„Jsem tu a makám jen pro něj,“ potvrzuje také Yates. „Je nejlepší na světě a stoprocentně je i jasným šéfem.“

Ve skupině s Pogačarem, jehož parta rozpoutala pořádné tempo hned na začátek třítýdenní dřiny, vydrželo jen dalších jedenáct cyklistů. Mezi nimi vedle Vingegaarda třeba Wout van Aert (Jumbo Visma), Mikel Landa (Bahrain Victorious), David Gaudu (FDJ), Carlos Rodríguez (Ineos), Jai Hindley (Bora) nebo Mattias Skjelmose (Trek).

Tadej Pogačar (uprostřed) a Adam Yates (vpravo) z týmu UAE během první etapy Tour de France

Další známá vrchařská jména už cenné vteřinky ztrácela.

Přesto nedopadli tak nešťastně jako Carapaz s Masem. Ti spadli ve sjezdu ze čtvrtého kategorizovaného stoupání na Côte de Vivero. Ekvádorský šampion si pochroumal koleno a s viditelnou bolestí etapu dokončil. Avšak s patnáctiminutovou ztrátou.

Richard Carapaz po pádu během první etapy Tour de France

Mas na kolo už ani nenasedl, lékaři posmutnělému závodníkovi prohmatávali paži, pokračovali až ke klíční kosti. Španěl pak jen nasedl do týmového vozu.

Jak se vše odehrálo

Start po baskicku. Po dvaatřiceti letech se Grand Départ Tour vrátil do Španělska, znovu do Baskicka. Největší město regionu, Bilbao, závodníky přivítalo u 182kilometrové náročné kopcovité výzvy protkanými pěti vrchařskými prémiemi a 3 300 výškovými metry. Závěrečná stěna Côte de Pike zřejmě rozhodne.

Profil 1. etapy Tour de France 2023

Tak jeďte... Stačí pouhé dvě minuty po zahájení 110. ročníku „Staré dámy“ a vzniká pětičlenný únik dne. Dopředu se vydávají Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Lilian Calmejane (Wanty Gobert), Simon Guglielmi (Arkea), Jonas Gregaard (Uno X) a Valentin Ferron (TotalEnergies).

... Ale neujedete. Náskok uprchlíků zprvu rychle stoupá ke dvěma minutám, peloton zavčas reaguje, aby další růst zarazil. Na čele se střídají van der Poelův Alpecin, van Aertovo Jumbo Visma nebo Alaphilippův Quick-Step. Dvě minuty zůstávají maximem, jímž pětka ve vedení disponuje.

Tým Alpecin táhne peloton v 1. etapě Tour de France.

Eenkhoornovo představení. Mezitím si únik alespoň dělí body na prémiích. Dva z nich bere Dán Gregaard na vrcholu Côte de Laukiz, ve virtuálním puntíkovaném dresu ho však na Côte de San Juan de Gaztelugatxe střídá Eenkhoorn. Ten prodává týmové sponzory i při sprintu v bombarodávním poznamenané Guernice, kterou prosviští jako první.

Nizozemský cyklista Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny) na čele pětičlenné uprchlické skupiny v 1. etapě Tour de France.

Pogačarův tým trhá balík. K poslednímu triu hodnocených stoupání už peloton najíždí pospolu, než ve výšlapu na Côte de Vivero zvyšuje tempo Mikkel Bjerg z UAE a nutí k výstupu desítky jezdců. Pogačarův týmový kolega zakrátko taky odstupuje, ostatním závodníkům však vysílá jasný signál o Slovincových úmyslech.

Karambol lídrů. Na kopec jako první vyjíždí Neilson Powless (Education First), jenž si tak přebírá puntíkatý dres. Mnohem zásadnější událost se však odehraje posléze ve sjezdu. Pád Carapaze s Masem zužuje počet cyklistů s ambicemi na celkové pořadí. Hned první den. Po týdnech a měsících tvrdé přípravy na vrchol sezony.

Enric Mas v rukou zdravotníků během první etapy Tour de France

Opět vedle sebe. V závěrečném hodnoceném stoupání se pole favoritů ještě víc zužuje. Jako první nahoru vyjíždí aktivní Pogačar bok po boku s držícím se Vingegaardem. Zkrátka nemalé déjà vu. A to se na Côte de Pike neudělovaly bonifikační sekundy, které by epický střet ještě vylepšily. Organizátoři se v pondělí rozhodli pro změnu, aby se o držiteli žlutého trikotu rozhodlo v cíli.

Tadej Pogačar (vlevo) po boku Jonase Vingegaarda během první etapy Tour de France

Yates vs. Yates. A tak se stalo v sourozeneckém duelu. Na den přesně 120 let od začátku jedné velké sportovní tradice diváci sledovali nevídané klání. Z etapového prvenství, žlutého i zeleného trikotu se nakonec radoval silnější Adam, zatímco jeho „nadřízený“ Pogačar zase oblékl bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce, který už dost možná také nepustí.

Tour de France 2023

1. etapa (Bilbao - Bilbao, 182 km)

1. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) 4:22:49 2. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -4, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 4. Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 5. Woods (Kan./Israel-Premier Tech), 6. Lafay (FR-/Cofidis) všichni -12.

Autor: