Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Philipsen poražen. Milimetrový sprint na Champs-Élysées vyhrál Meeus

Jordi Meeus vyhrává poslední etapu na cyklistickém závodě Tour de France. foto: Reuters

Na letošní Tour de France vládl sprintům. Celkem čtyři vítězství získal Belgičan Jasper Philipsen před poslední 21. etapou a byl největším kandidátem i při slavném dojezdu na Champs-Élysées. Tentokrát ale poznal přemožitele. V milimetrovém dojezdu ho totiž překonal Belgičan Jordi Meeus z Bory, který si připsal životní vítězství. Celkové prvenství oslavil Dán Jonas Vingegaard z Jumbo-Visma.
  18:30aktualizováno  19:39

Vypadal, že tomu ani sám nevěří. Když se k Meeusovi doneslo, že vyhrál etapu, kroutil hlavou. Spolu s týmovými parťáky pak vybuchl radostí a neustále skákal do vzduchu.

Na letošní Tour byl pětadvacetiletý Belgičan do této doby nejlépe šestý. A teď? Stal se vítězem nejslavnějšího sprintu cyklistického světa.

„Tohle je určitě nejlepší den mé sportovní kariéry,“ vydechl.

ONLINE

21. etapu Tour jsme sledovali podrobně

Jezdec Bory neukázal jen silné nohy, ale počínal si i skvěle takticky. Zprvu se na čele pohybovala dvojice Alpecinu Mathieu van der Poel-Philipsen, vepředu jeli i Mads Pedersen či Dylan Groenewegen.

On si soupeře hlídal a když Pedersen začal spurtovat, zavěsil se za něj, ve výhodný moment zabral a sám se prodral dopředu.

Po jeho boku se ještě do cíle řítil Philipsen, jenže ten tentokrát neuspěl.

Kolik rozhodlo? Milimetry. Rozhodčí Meeuse za vítěze určili až po kontrole cílové fotografie.

Jordi Meeus slaví vítězství v poslední etapě Tour de France.

Závodník Bory si tak připsal devátý profesionální triumf v kariéře. Dva z nich mimochodem získal v roce 2020 na Czech Tour.

„Celý den jsem se cítil dobře,“ povídal Meeus. „I když začalo jít do tuhého, mi nohy jely dobře. Ve sprintu mě Marco Haller dostal na dobrou pozici. Já se pak zavěsil za zadní kolo Pedersena a prostě jsem jel. Je neuvěřitelné vyhrát při mé premiéře na Tour v tomto dojezdu.“

Na třetí pozici v etapě skončil Groenewegen z Jayca, čtvrtý byl Pedersen z Treku a pátý Cees Bol z Astany.

Kromě Meeuse se radoval i Vingegaard, vítěz celkové klasifikace.

Osmadvacetiletý Dán na letošní Tour snad neukázal výraznější slabinu. Počínal si jistě, skvěle si vedl v horách. A jeho výkon v časovce, v níž nadělil Tadeji Pogačarovi 1:38 minuty?

Na ten se bude ještě dlouho vzpomínat, někteří o něm dokonce hovoří jako o jednom z nejlepších cyklistických výkonů historie.

Jonas Vingegaard slaví celkové vítězství na Tour de France.

Lídr Jumbo-Visma tak po roce opět zvedl nad hlavu trofej pro celkového vítěze. Druhého Tadeje Pogačara porazil o 7:29 minuty, což je největší rozdíl od roku 2014, kdy Ital Vincenzo Nibali vyhrál o 7:37 minuty.

Ano, Slovinec musí být jistě zklamaný, na letošní Tour přijel i přes nedávnou zlomeninu zápěstí vrátit Vingegaardovi loňskou porážku. Na druhou stranu ho musí těšit dvě etapová vítězství, už čtvrtý bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let a také třetí příčka týmového kolegy z UAE Emirates Adama Yatese.

Brit ztratil na Vingegaarda 10:56 minuty. Na čtvrté příčce skončil jeho bratr Simon Yates z Jayca, jenž měl manko 12:23 a pátou pozici obsadil Španěl Carlos Rodríguez z Ineosu s odstupem 12:17.

Vrchařskou soutěž vyhrál Ital Giulio Ciccone z Treku, který na prémiích nastřádal 106 bodů. Druhý byl Rakušan Felix Gall z AG2R se ziskem 92 bodů a třetí s 89 body Vingegaard.

Nejlepším týmem se dle součtu časů nejlepších tří jezdců stalo Jumbo-Visma, druhé bylo UAE a třetí Ineos.

Jezdci při závěrečné etapě Tour de France.

Co do počtu etapových vítězství byla nejúspěšnější stáj Alpecin, která díky Philipsenovi slavila čtyřikrát. Belgičan navíc získal zelený dres pro vítěze bodovací klasifikace.

O jeden triumf méně zapsal tým Bahrain Victorious, kterému triumfy přinesli Pello Bilbao, Wout Poels a Matej Mohorič, a UAE, na jehož konto kromě Pogačara přispěl jednou výhrou Adam Yates.

Cenu pro největšího bojovníka si odnesl Belgičan Victor Campenaerts z Lotta, jehož jméno se hned v pěti etapách objevilo v úniku.

Jak se vše odehrálo

Na Champs-Élysées! Celkem 115,1 kilometru měřila poslední etapa Tour. Začínalo se v Saint-Quentin-en-Yvelines, odkud cyklisté po trase nadcházejících olympijských her zamířili na okruhy po slavném bulváru Champs-Élysées.

Tak za dva roky. Říká se, že sprinter, který zvítězí na Champs-Élysées, se stane nesmrtelným. Letos měli nejrychlejší muži pelotonu ještě o motivaci navíc – další příležitost totiž budou mít kvůli olympiádě až za dva roky, příště bude Tour končit časovkou v Nice.

Sláva. Začátek poslední etapy Tour tradičně připomíná spíš oslavu. A nejinak tomu bylo i tentokrát. Cyklisté vyrazili pozvolným tempem kolem pětadvaceti kilometrů v hodině. Povídali si, smáli se, pořizovali si fotografie.

Tak já jedu. Jediný, kdo krátce po startu zabral, byl Campenarts, jenž se – jak jinak – pustil do úniku. Jeho smích ale značil, že ho myslí jen v žertu. Po pár kilometrech svěsil nohy a vrátil se do balíku.

Přípitek. Na čele pelotonu se mezitím seřadili držitelé jednotlivých trikotů. Vingegaard se pak odebral k týmovému vozidlu Jumba, kde spolu s parťáky otevřeli šampaňské a slavnostně si připili.

Jonas Vingegaard si připíjí během závěrečné etapy Tour de France.

Body pro nejlepšího vrchaře. Jen jediná vrchařská prémie čtvrté kategorie se nacházela na trati poslední etapy. Ani na ní se ale žádný boj neodehrával a symbolicky si pro body dojel lídr žebříčku Ciccone. To je on, nejlepší vrchař, ukazoval na něj přitom kolega z Treku Pedersen.

Boj začíná. Pětapadesát kilometrů před cílem cyklisté najeli na okruhy po Champs-Élysées. Příměří skončilo, začal tuhý boj. O únik se pokoušela řada jezdců, jenže sprinterské týmy je odmítaly pustit.

Pogačar v úniku. Dopředu se překvapivě vydal i Pogačar, za jehož zadní kolo se zavěsil van Hooydonck z Jumba, který ale příliš nestřídal, a jako první si vypracovali výraznější náskok. Pelotonu poodjeli i na dvacet sekund.

Tour de France 2023

vše o závodě

Dál to zkouší. Peloton po několika kilometrech Pogačara dojel. Slovinec byl však nadále aktivní a třicet kilometrů před cílem se po boku například Alaphilippa znovu objevil před balíkem.

Trojice. Ani tento pokus ale neměl dlouhého trvání a balík je opět dojel. Kdo za to vezme jako další? Byla to trojice Oliveira z Movistaru, Clarke z Izraele a Frison z Lotta. I ona získala přes dvacet sekund, balík si ji ale hlídal.

Další nástupy. Deset kilometrů před cílem i tento pokus skončil. Že by nyní situace jasně směřovala k hromadnému dojezdu? Ani náhodou. Nástup střídal nástup, peloton letěl a cyklisté v něm jeli po jednom za sebou. Sprinterské týmy rozhodně neměly nic zadarmo.

Philipsen poražen. Hektické chvíle ale ustály a na cílové pásce na Champs-Élysées se opět odehrál souboj největších rychlíků. A v něm se odehrálo překvapení. Dosavadního sprinterského krále Philipsena totiž porazil Meeus.

Cyklistický etapový závod Tour de France

21. etapa (Saint-Quentin-en-Yvelines - Paříž, 115,5 km).

1. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe) 2:56:13, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla), 4. Pedersen (Dán./Lidl-Trek), 5. Bol (Niz./Astana), 6. Girmay (Erit./Intermaché-Circus-Wanty) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 82:05:42, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -7:29, 3. A. Yates -10:56 (Brit./SAE Team Emirates), 4. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -12:23, 5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -13:17, 6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -13:27.

Autor: