Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zvrat v horách. Hindley ovládl etapu a vede Tour, Vingegaard ujel Pogačarovi

Australský cyklista Jai Hindley z Bory je po vítězství v páté etapě novým majitelem žlutého dresu pro lídra Tour de France. foto: Reuters

Hned první horská zkouška cyklistické Tour de France naznačila nečekaně mnoho. S prvním výletem pelotonu do Pyrenejí se mění majitel žlutého dresu, o nějž vítěz etapy Jai Hindley z Bory připravil Adama Yatese. Tým dosavadního lídra závodu – UAE – navíc utrpěl jednu další, ještě citelnější porážku. Slovinec Tadej Pogačar totiž nestačil nástupu Jonase Vingegaarda (Jumbo Visma), který velkému konkurentovi nadělil minutu a předskočil jej v celkovém pořadí.
  17:26aktualizováno  18:51

Sedmadvacetiletý Hindley sice na Tour debutuje, rozhodně ale není žádným neznámým jménem.

Tour de France 2023, 5. etapa

Online reportáž

Však premiérové etapové prvenství na Staré dámě připojuje k dvěma vavřínům z Gira, které loni také celé vyhrál.

O to překvapivěji působí fakt, že jej peloton po dlouhé přetahované v úvodu etapy nechal jet v ohromném, šestatřicetičlenném úniku. Vždyť na sedmém místě zaostával jen o 22 sekund za Yatesem.

„Sám jsem neplánoval, že půjdu do úniku, prostě se odtrhla skupina a mně se do ní povedlo naskočit,“ popisoval i Australan možná trošku zaskočeně.

Australský cyklista Jai Hindley z Bory slaví vítězství v páté etapě Tour de France.

Příležitosti využil perfektně. Po růžovém dresu ve středeční podvečer poprvé obléká i ten žlutý.

„Nemám slov, vážně nemám slov,“ usmál se australský cyklista, jenž se ke klíčovému zvednutí ze sedla odhodlal zhruba dvacet kilometrů před cílem ve stoupání na Col de Marie Blanque a zbytek první letošní horské zkoušky strávil v sólojízdě.

Nyní disponuje výhodou 47 sekund před Vingegaardem. Dánský obhájce titulu povyskočil z šesté příčky a vystrnadil z druhé pozice Pogačara, kterému ujel při stejném výšlapu.

Dánský cyklista Jonas Vingegaard z týmu Jumbo Visma projíždí cílem páté etapy Tour de France, v níž Tadeji Pogačarovi nadělil minutu.

A to až opravdu nečekaně snadno. Slovinec se v místech, kde etapy dosud vyhrával, nezmohl na žádnou větší reakci. Oproti severskému rivalovi vypadal mdle. Cílovou linií projel společně s Davidem Gauduem (FDJ), Carlosem Rodríguezem (Ineos) či dvojčaty Yatesovými.

Celkové pořadí se tedy výrazně převrátilo. Třetí místo nově obsadil Ital Giulio Ciccone z Treku, jenž se také vydal do úniku. Čtvrtý je Hindleyův kolega Emanuel Buchmann před dosavadním lídrem Yatesem. Pogačar se propadl na šestou příčku.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar (UAE) projíždí cílem páté etapy Tour de France, v níž na vítězného Jaie Hindleyho z Bory ztratil více než 90 sekund.

Hindley je teď jasným adeptem minimálně na pódium. A už před startem třítýdenního zápolení se s ním počítalo jako s jedním z favoritů v celkové klasifikaci.

„Nevím, co mám čekat, je to moje první Tour a je odvážné sem hned přijet s tak obrovskými ambicemi,“ nepřeceňuje nijak vlastní postavení. „Chci tady ale bojovat s těmi nejlepšími.“

Jak na tom bude nejen on, ale i další favorité v čele s Pogačarem a Vingegaardem, jejichž boj dostal velkou zápletku hodně brzy, ukáže čtvrteční etapa s horským dojezdem na Cauterets-Cambasque. Ta povede i přes legendární Tourmalet.

Nový držitel puntíkatého trikotu pro lídra soutěže o krále hor Felix Gall z AG2R.

V roli nového držitele puntíkatého dresu pro nejlepšího vrchaře do ní vyrazí Rakušan Felix Gall z AG2R. Zelený trikot zůstává Jasperu Philipsenovi z Alpecinu, ten bílý pro nejlepšího mladého jezdce do pětadvaceti let Pogačarovi.

Jak se vše odehrálo

První velký test. Peloton se po dvou klidnějších dnech s hromadným dojezdem vydal poprvé do hor. Tour zahájil v Baskicku, proto se nyní logicky nemohl vyhnout Pyrenejím. A tak hned v pátý den jednoho z historicky nejnáročnějších úvodních týdnů závodu čelil prvnímu stoupání mimořádné kategorie na Col de Soudet. Že by došlo na útoky v celkovém pořadí? Nebo na převlekání žlutého dresu?

Profil 5. etapy Tour de France

Útok za útokem. Technický začátek 163kilometrové etapy s více jak 3 600 výškovými metry je jako stvořený pro únik. Toho si jsou závodníci také vědomi a jako první vystřelí Pierre Latour (TotalEnergies), jenže je po pár kilometrech dohnán. Hlavní pole se dál různě natahuje a trhá, dopředu se neúspěšně derou třeba i puntíkatý Neilson Powless (EF Education), Mathieu van der Poel (Alpecin) nebo Wout van Aert (Jumbo Visma).

Startovné L´Etape

Potlučený a unavený. Ostrému tempu nestačí sprinter Quick-Stepu Fabio Jakobsen, který ve vysoké rychlosti v úterním hromadném dojezdu letěl na zem a zůstal oblepený bandážemi. K nizozemskému obrovi se stahují týmoví kolegové a snaží se zajistit jediné. Aby lídra uchránili před hrozbou časového limitu.

Sprinterský lídr týmu Quick-Step Fabio Jakobsen po úterním pádu ztrácí v páté etapě Tour de France.

Nabitá skupina. Když se balík přece jen uvolí k odjezdu několika uprchlíků, jedná se o velice překvapivou skupinu. Jede v ní aktivní van Aert nebo Giulio Ciccone s duem z Bory – Hindleyem a Buchmannem, kteří všichni na žlutý trikot ztrácí ani ne minutu. Naopak Powless chybí. Únik k dispozici dostává 90 sekund. Posléze ale jejich náskok ještě vyroste.

Boj o prémii. Část 36členné skupiny tvoří sprinteři. Jsou jimi třeba Bryan Coquard z Cofidisu a Mads Pedersen z Treku. Zatímco první si dospurtuje pro dvacet bodů na prémii a má splněno, druhý pokračuje dál a odjíždí spolu s belgickým duem Victor Campenaerts (Lotto Dstny) a van Aert. Ani jeden z této dvojice o body nebojuje, evidentně chtějí vyhrát etapu.

Vedoucí trio páté etapy Tour de France. Zleva Victor Campenaerts (Lotto Dstny), Mads Pedersen (Trek) a Wout van Aert (Jumbo Visma)

Gallův atak na puntíky. Trio na čele si vypracuje minutovou výhodu, dalších více jak třicet jezdců za nimi také zvyšuje vlastní náskok na peloton. Ve stoupání na Soudet si vystupuje Pedersen a oba Belgičané jsou také dojeti. V závěru kupředu letí Gall, jenž na vrchol přijíždí první a střídá Powlesse ve vedení soutěže o krále hor.

Šlapeme dál. Pokud byste čekali, že si při sjezdu a propojení výkonnostně roztrhaného úniku jezdci na chvíli odpočinou a naberou síly na další kopec, mýlili byste se. Uprchlíci pokračují v tempu, na peloton mají k dispozici čtyřminutovou rezervu. Po několika nástupech vyráží do sóla dlouhán Krists Neilands (Israel-Premier Tech).

Lotyšský cyklista Krists Neilands (Israel-Premier Tech) na čele páté etapy Tour de France

Hvězdná stíhačka. Lotyš bere dva body na vrcholu Col d’Ichère. Už nějakou dobu jej ale pronásledují van Aert a také Julian Alaphilippe (Quick-Step), který se též vydal do ohromného úniku. Dva skvělí sjezdaři s dohromady patnácti etapovými triumfy na Tour Neilandse dotahují.

Na rampě. Všichni tři jako první najíždějí do posledního, velmi nepříjemného a bonifikovaného stoupání první kategorie na Col de Marie Blanque. To se z lehčích pasáží okolo 5 % zvedá jako rampa až do závěrečných tří kilometrů převyšujících 10% sklon. Trio si vytvoří zhruba půlminutovou výhodu, kterou však ztrácí a odpadá ze hry o vítězství.

Pekelná kulisa doprovází pátou etapu Tour de France.

Gallova energie nestačila. Ve stoupání se do dalšího nástupu pouští odvážný Gall. Zachytí se ho jen Hindley, který od útoku těsně pod vrcholem těžkého kopce pokračuje sám. Míří tak za etapovým prvenstvím, náskok před pelotonem sice pomalu klesá až pod dvě minuty, na žlutý dres to ale stačit bude – s přehledem. Gall si za odměnu odnese alespoň puntíkatý trikot.

Australský cyklista Jai Hindley (Bora) na čele páté etapy Tour de France.

Nejlepší z nejlepších. Zatímco Hindley se pomalu vydává do sjezdu a závěrečné rovinky, v hlavním poli zbyly pouze jednotky cyklistů. Nejdéle vydrží už jen Vingegaard, jeho domestik Sepp Kuss a Pogačar...

Bez odezvy. Až zarážející ale je, jak Dán Slovinci najednou odjede, bez jakékoliv reakce soupeře. Když se v Pau startovalo před třemi lety, Pogačar zvítězil. Stejně tak o rok později. Nyní ale chytá takřka stosekundovou sekeru na vítězného Australana. A 64 vteřin oproti Vingegaardovi.

Tour de France 2023

5. etapa (Pau - Laruns, 163 km)

1. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) 3:57:07, 2. Ciccone (It./Lidl-Trek), 3. Gall (Rak./AG2R-Citroën Team), 4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) všichni -32, 5. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -34, 6. Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) -1:38.

Průběžné pořadí: 1. Hindley 22:15:12, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -47, 3. Ciccone -1:03, 4. Buchmann -1:11, 5. A. Yates (Brit./UAE Team Emirates) -1:34, 6. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) -1:40.

Autor: