Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pedersen vítězí na čtvrté Grand Tour v řadě. Cavendish po pádu odstoupil

Mads Pedersen oslavuje výhru v osmé etapě Tour de France foto: Reuters

Těžký dojezd připravili organizátoři pro osmou etapu Tour de France. Po závěrečných osmdesáti kilometrech, ve kterých se neustále stoupalo nebo klesalo, přišla v Limoges dlouhá cílová rovinka do stoupání. Jako první otevřel svůj spurt dánský cyklista Mads Pedersen. A i když se k jezdci stáje Lidl-Trek v závěru nebezpečně blížil suverén předchozích hromadných dojezdů Jasper Philipsen, Dán svou výhodu udržel a slaví první vítězství v letošním ročníku. Britský sprinter Mark Cavendish se musel po pádu se závodem rozloučit.
  15:53aktualizováno  17:43

„Člověče, to byl ale dlouhý spurt,“ ulevil si v televizním rozhovoru Pedersen.

Osmá etapa Tour de France

Podrobná reportáž

Dán se snažil hned zkraje etapy nastoupit do úniku. Po předchozích hromadných dojezdech, ve kterých se mu příliš nedařilo, věděl, že v menší skupince by měl mnohem větší šanci na vítězství. „Ale brzy jsem pochopil, že mě ostatní týmy nenechají odjet,“ líčil. A tak se stáhl zpět do pelotonu, chránil se od větru, šetřil síly.

Jeho tým pro něj celý den perfektně pracoval. Když měli tempo pelotonu pod taktovkou jezdci Lidl-Treku, náskok tria v úniku klesal nejrychleji.

A i v posledních stovkách metrů se stroj americké stáje nezasekl. „Kluci mi připravili skvělý vláček,“ pochvaloval si Pedersen.

Mads Pedersen (vlevo) v cílové rovince osmé etapy Tour de France

Ušetřené síly pak stoprocentně využil. Začal se spurtem jako první a jeho rychlosti nikdo nedokázal konkurovat. Stále ale byl cíl tak daleko. „Byl jsem takhle blízko k tomu, abych svěsil na posledních padesáti metrech nohy,“ přiznal.

Nesvěsil a dobře udělal. Philipsen, kterému spurt opět bravurně rozjel kolega ze stáje Alpecin-Deceuninck Mathieu van der Poel, se sice blížil, překonat nasazení bývalého mistra světa ale nedokázal.

„A nakonec je jedno, jestli vyhrajete o dva metry, nebo dva centimetry. Pořád je to vítězství na Tour,“ usmíval se spokojeně.

Loni na vítězství musel čekat až do třinácté etapy. Letos si čekání ukrátil. Navíc pokračuje v impozantní sérii, kdy ovládne aspoň jednu etapu na každé Grand Tour, do které nastoupí. Začal s ní právě na loňské Tour, pokračoval v září na Vueltě, v květnu přidal vítězství na Giru a nyní je opět vítězný ve Francii.

Závěrečný kilometr osmé etapy:

Zato jeho velký soupeř a kamarád Mark Cavendish (Astana) už další vítězství nepřidá.

V pátek měl nakročeno k 35. triumfu, ale těsně o něj v souboji s Philipsenem přišel. Přesto ujišťoval: jsem v dobré formě, cítím se skvěle, mám dost sil Philipsena porazit.

Sobota neměla být jeho dnem. Dvě vrchařské prémie na posledních šestnácti kilometrech a cílová rovinka ve stoupání znamenaly, že bude muset osmou etapu jen přežít a šetřit síly na tu jedenáctou, kde by mohl mít další příležitost přepsat na své poslední Tour historické tabulky.

Jenže Cavendish sobotu ve zdraví nezvládl.

Mark Cavendish končí po pádu v osmé etapě Tour
Mark Cavendish končí po pádu v osmé etapě Tour
Mark Cavendish končí po pádu v osmé etapě Tour

Mark Cavendish končí v osmé etapě Tour

Úvod etapy byl sice hektický, pak ale peloton zvolnil a prožíval vcelku klidný den s vidinou náročného klasikářského dojezdu. Do cíle zbývalo šedesát dva kilometrů, když se vinou vlastní nepozornosti ocitl Brit na zemi. Chytil se za hlavu, pokoušel se zvednout, ale svalil se zpátky na asfalt. V obklopení lékařů se pak přesunul do sanitky.

Seděl v ní s prázdným pohledem. Stejně jako zbytek cyklistického světa nemohl uvěřit tomu, že by jeho poslední Tour de France měla končit právě takto. V prvním týdnu, v sanitce, bez vítězství. Ale skončila.

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) strávil ve žlutém dresu další bezproblémový den, stejně jako Tadej Pogačar (UAE) v tom bílém. Neilson Powless (EF) dál neohroženě vede soutěž o puntíkatý dres a Jasper Philipsen svůj náskok v soutěži o ten zelený sobotním druhým místem dál navýšil.

Jak se vše odehrálo

Další teplý den. Na startu v Libourne panovaly opět teploty nad třicet stupňů. Závodníkům foukal vítr do zad a lehce z boku, od začátku se proto peloton řítil rychlostí před 55 km/h. Na trase do Limoges ležely sice tři vrchařské prémie, ale všechny až na posledních osmdesáti ze sobotních dvou set kilometrů.

Profil osmé etapy Tour de France 2023

Hektický start. Hned od nultého kilometru se spustil žhavý boj o účast v úniku. Před peloton se chtěli dostat veteráni Edvald Boasson Hagen, Rui Costa nebo Matteo Trentin, odpoutat se chtěl také Mads Pedersen. Na rychlý průjezd prvními dvaceti kilometry doplatil Träen Torstein (Uno-X), který ošklivě spadl a nechal na francouzském asfaltu mnoho kůže.

Traktor jede. Nakonec se trošku překvapivě ocitla v úniku pouze trojice závodníků. Rozhodující nástup přišel od Tima Declerqa (Quick-Step), známého jako El Tractor. K němu se připojili ještě Anthony Delaplace (Arkea) a Anthony Turgis (TotalEnergies). Další závodníky už ale peloton dopředu nepustil a trojice si na zpomalující peloton rychle vypracovala čtyřminutový náskok.

Trojice v úniku na začátku osmé etapy Tour

Zkouška pozornosti. Po leteckém úvodu etapy si závodníci v pelotonu potřebovali odpočinout a sebrat síly na klasikářský závěr etapy. Na osmdesátém kilometru přišla rychlostní prémie, na které se rozhořel o zbývajících třináct bodů mezi sprintery v hlavním poli ostrý souboj. Tím se o něco vzdálili pelotonu a následovala překvapivá akce jezdců Astany a Alpecinu, kteří se snažili vzniklou mezeru ještě zvětšit. Tým Jumbo-Visma byl ale ve střehu a odvážlivce rychle sjel.

Cavendishovy slzy. Byl součástí nástupu Astany po rychlostní prémii, na první vrchařské prémii se ale Mark Cavendish propadl na konec pelotonu, a tato pozice se mu stala osudnou. Na šedesátém druhém kilometru před cílem nezachytil vlnu, kterou způsobili jezdci uprostřed hlavního pole, a nepříjemně upadl. Téměř okamžitě bylo jasné, že nedokáže pokračovat. Tour opustil v slzách a v sanitce.

Posila úniku? Ne. Náskok trojice začal prudce klesat, když se na čelo pelotonu dostaly červeno-žluto-modré dresy týmu Lidl-Trek. V jednom ze stoupání na čtyřicátém kilometru před cílem byl odstup už pouze minutu a 42 sekund, a v tu chvíli vyrazil z hlavního pole Declerqův kolega Kasper Asgreen. Peloton sice nechal Dána odjet, ten si ale nedokázal vypracovat rozhodující náskok a po několika kilometrech ho balík pohltil.

Fanoušci podporují trojici v úniku ve složení Tim Declerq, Anthony Delaplace a Anthony Turgis

Další pád. Šest kilometrů před cílem se na konci pelotonu opět sbíralo ze země několik jezdců. Byl mezi nimi i Simon Yates (Jayco AlUla), až do soboty čtvrtý v celkové klasifikaci. Musel čekat na nové kolo a rozjetý peloton pak doháněl jen stěží. Dojel se ztrátou 47 sekund a v pořadí se propadl na šesté místo. Ještě hůř ale skončil karambol pro Steffa Crase z TotalEnergies, který zůstával ležet v příkopu, a nakonec Tour opustil.

Všichni jsou tu. Náročný závěr etapy zvládla většina sprinterů na čele hlavního pole, nastala tak tradiční přetahovaná týmových vláčků o nejlepší pozici. Z úniku se nejdéle držel před pelotonem Turgis, i ten byl ale osm kilometrů před cílem dostižen. Vše tak směřovalo ke čtvrtému hromadnému dojezdu letošního ročníku. A poprvé v něm Jasper Philipsen našel přemožitele.

Cyklistický závod Tour de France

8. etapa: Libourne – Limoges (201 km)

1. Pedersen (Dán./Lidl-Trek) 4:12:26, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 4. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla), 5. Eekhoff (Niz./Dsm-firmenich), 6. Coquard (Fr./Cofidis) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 34:09:38, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -25, 3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -1:34, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -3:30, 5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -3:40, 6. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -4:01.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....