Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Philipsen obral Cavendishe o pohádkový dojezd a slaví na Tour hattrick

HATTRICK. Jasper Philipsen poráží ve spurtu v Bordeaux Marka Cavendishe a slaví třetí vítězství na 110. Tour de France foto: AP

Už se zdálo, že britský veterán Mark Cavendish z týmu Astana napíše v Bordeaux pohádkový příběh o svém 35. vítězství na Tour de France, navíc ve městě, kde sprinterský dojezd ovládl už před třinácti lety. Jenže to by nesměl být v pelotonu suverén posledních měsíců Jasper Philipsen. Belgický cyklista ze stáje Alpecin-Deceuninck se před Brita v závěrečných metrech s přehledem dostal a s pohodlným náskokem zapsal už třetí vítězství v letošním ročníku. Žlutý dres bez potíží uhájil Jonas Vingegaard z Jumbo-Visma.
  18:30

Celý sedmý den 110. ročníku francouzské Grand Tour směřoval k tomu okamžiku. Závodníkům nezkomplikoval cestu za hromadným dojezdem v Bordeaux ani boční vítr, ani nečekaný nástup nějakého odvážlivce těsně před cílem.

Sedmá etapa Tour de France

Podrobná reportáž

Většinu dne se držel na čele jediný uprchlík, než se k němu přidali dva další jezdci. Ale ani s tříčlenným únikem neměly sprinterské týmy mnoho starostí a bez problému závodníky na čele s dostatečným předstihem sjely.

Pak už zbývala jen dvoukilometrová cílová rovinka. A na ní to chvíli vypadalo na neskutečný příběh.

Do cíle zbývalo tři sta metrů, když se zprava vynořil Cavendish a bleskurychle se dostal o celou délku kola před Philipsena. Do Bordeaux nezavítala Tour neuvěřitelných třináct let. Naposledy tu v roce 2010 vrcholila etapa rovněž hromadným dojezdem. A v něm zvítězil právě Cavendish. Nyní byl jen pár desítek metrů od toho, aby svůj kousek zopakoval. Navíc se stále žene za rekordním 35. vítězstvím na Tour, které by ho v historických tabulkách osamostatnilo od Eddyho Merckxe.

„Byl vážně super silný,“ uznal v cíli Belgičan. „Moc rád bych Marka viděl vyhrát etapu, to asi všichni,“ přiznal.

Závěrečný kilometr sedmé etapy:

Jenže dnes ne. Philipsenův tým Alpecin příliš tvrdě dřel celý den na čele pelotonu a Mathieu van der Poel mu spurt znovu dokonale rozjel.

A tak Philipsen podřadil a prohnal se kolem osmatřicetiletého Brita. Dojel si pro dvaatřicáté vítězství v kariéře, deváté v této sezoně a třetí na letošní Tour. A ke všemu všechny tři posbíral během pěti dnů.

„Zatím je to pro nás snová Tour. Doufám, že získáme ještě jedno vítězství,“ usmíval se letošní král sprinterů v televizním rozhovoru.

Pro třetí místo si v Bordeaux dojel Biniam Girmay (Intermarché), který po předchozích dvou nevýrazných výkonech v hromadných dojezdech konečně skončil na etapovém pódiu.

Jasper Philipsen poráží ve spurtu v Bordeaux Marka Cavendishe a slaví třetí vítězství na 110. Tour de France

Jediným nepříjemným faktorem sedmého dne Tour byly vysoké teploty, kvůli kterým si cyklisté museli neustále hlídat pitný režim a chladit se pomocí ledu. Jinak zvládli jezdci páteční etapu bez větších obtíží.

Philipsen svým vítězstvím navýšil náskok v soutěži o zelený dres. Puntíkatého Neilsona Powlesse (EF) nechala jediná vrchařská prémie dne zcela klidným a dál vede pořadí krále hor osm bodů. Žlutý dres zůstává na ramenou Vingegaarda a Tadej Pogačar ze druhého místa celkové klasifikace vede soutěž o nejlepšího mladého jezdce.

Jak se vše odehrálo

Horký odpočinkový den. Po čtvrteční královské pyrenejské etapě si sice mohli závodníci v pátek díky snadnému profilu odpočinout, rozhodně ale zmožená těla neochladili. Ve startovním Mont-de-Marsan se teplota vyšplhala nad třicet stupňů a 170 kilometrů do cíle museli cyklisté zvládnout v zatím nejteplejším počasí letošního ročníku.

Cyklisté se chladí během etapy:

Nikomu se nechce. Na začátku etapy se do úniku pustila čtveřice závodníků. V tak horký den navíc jasně určený pro sprintery ale bylo jasné, že nemají šanci na úspěch, proto se záhy tři jezdci z původní skupiny stáhli zpět do balíku, až zbyl na čele pouze Simon Guglielmi z týmu Arkea Samsic.

Pohoda a klid. Jakmile zůstal v úniku jediný závodník, peloton si mohl oddechnout – toho nebude těžké dojet, až přijde čas. Hlavní pole se proto téměř zastavilo, cyklisté se občerstvovali, povídali si a jezdili k týmovým autům pro bidony s vodou. Guglielmi bral svou situaci s nadhledem, usmíval se do kamery a konverzoval s řidičem doprovodné motorky.

Simon Guglielmi jako osamocený hrdina na čele sedmé etapy Tour

Zkouška na Bordeaux. První zajímavá akce přišla v sedmé etapě až po téměř devadesáti kilometrech na sprinterské prémii ve městě Grignols. Zatímco Guglielmi ji projel zcela nevzrušen, v pelotonu za ním se chystali sprinteři otestovat svou připravenost před dojezdem do Bordeaux. K dlouhému sprintu nasadil Mads Pedersen (Trek), nevystačily mu ale síly. Nejsilněji vypadal muž v zeleném dresu Philipsen, těsně před páskou se před něj ale dostal Biniam Girmay (Intermarché).

Profil sedmé etapy Tour de France 2023

Únik se rozrůstá. Vyšponovaným soubojem na prémii se peloton přiblížil ke Guglielmimu na pouhých 43 sekund, a to byla příležitost pro další odvážlivce. Z hlavního pole vystřelili Nans Peters (AG2R) a Pierre Latour (TotalEnergies) a během několika kilometrů doplnili hrdinu dne na čele. V té chvíli sice měla trojička pouhou půlminutu náskoku, peloton ale opět zvolnil a výhoda úniku narostla přes minutu.

Guglielmi odpadá. Jediná vrchařská prémie dne na Cote de Béguey nabízela pouze jeden bod do soutěže o puntíkatý dres. Přesto byla pro odpočaté Peterse a Latoura tak atraktivní, že svou akcelerací úplně odpárali Guglielmiho. Po sto třiceti kilometrech v úniku ho pohltil peloton.

NERVOZITA. Vláčky týmů se přetahují o přední pozice v pelotonu během závěrečných kilometrů sedmé etapy Tour

Nepřekonatelný Philipsen. Zbylá dvojice uprchlíků dokázala minutový náskok držet ještě až do posledních dvaceti kilometrů, pak už byl rozjetý peloton nad její síly. Latour se ještě snažil prodloužit svůj pobyt na čele, ale do závěrečných tří kilometrů už vjížděli jako první jezdci sprinterských týmů. A z nich už potřetí vše nejlépe vyšlo Jasperu Philipsenovi.

Cyklistický závod Tour de France

7. etapa (Mont-de-Marsan – Bordeaux, 170 km):

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 3:46:28, 2. Cavendish (Brit./Astana), 3. Girmay (Erit./Intermaché-Circus-Wanty), 4. Mozzato (It./Arkéa Samsic), 5. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla), 6. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 29:57:12, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -25, 3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -1:34, 4. S. Yates (Brit./Jayco - AlUla) -3:14, 5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -3:30, 6. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -3:40.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!