Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Klidný den na Tour uzavřel kontroverzní dojezd. Philipsenovi vítězství uznali

Jasper Philipsen (zcela vlevo) jede pro vítězství ve třetí etapě Tour de France foto: AP

Zvítězil v poslední etapě loňského ročníku a zvítězil i v první sprinterské toho letošního. Belgický cyklista stáje Alpecin-Deceuninck Jasper Philipsen využil ve třetím dni Tour de France šanci, kterou profil rychlým mužům pelotonu nabízel, na cílové rovince začal se spurtem jako první a před všemi soupeři se udržel až do konce. I když na potvrzení svého triumfu si pak musel dlouhou chvíli počkat. Ve žlutém dresu dál zůstává Brit Adam Yates z týmu UAE.
  14:03aktualizováno  19:04

Mělo to být jasné vítězství. Philipsen proťal cíl jako první, radostí si zařval, ostatní mu začali gratulovat.

Třetí etapa Tour de France

Podrobná reportáž

Jenže oficiální potvrzení jeho prvenství ne a ne přijít. Seděl na židli, na které by měl dát rozhovor jako vítěz etapy, ale radost z cíle zmizela. Objevilo se napětí, nervozita. Přišel mu pogratulovat i Tadej Pogačar, Philipsen mu ale úsměv neopětoval. Společně pak zkoumali záběry z dojezdu. „Všechno bylo v pořádku,“ shodovali se.

Ale ani deset minut po dojetí stále nebylo jasné, jestli to tak vidí i rozhodčí. Philipsen na cestě k cíli zvolil stopu na pravé ruce, kudy se rozhodl jet i Wout van Aert (Jumbo-Visma). Silnice ale vedla do mírné zatáčky, a tak Philipsen zajel blíž k bariéře, u které byl van Aert. Zkřížil mu tím dráhu? Van Aert dál spurtoval ze všech sil, a teprve po chvíli svěsil nohy, zdálo se tedy, že Philipsenova vlnka ho zásadně neovlivnila.

Ale až téměř dvacet minut od té chvíle to samé uznali i rozhodčí a Philipsen se mohl naplno začít radovat ze své třetí výhry na francouzské Grand Tour.

Den k odpočinku

Co končilo dramaticky a s mnoha otazníky, začalo jako velmi poklidný den. I muž ve žlutém dresu Adam Yates o třetí etapě v cíli prohlásil: „Dnešek byl spíš o regeneraci. Na tu během Tour moc času není, takže jsme se to snažili využít.“

Peloton ve třetí etapě Tour de France

Když vyrazila do úniku pouze dvojice cyklistů, peloton zůstal v klidu a udržovacím tempem držel náskok uprchlíků na třech minutách. Závodit se začalo až na posledních padesáti kilometrech, s vidinou dvou menších stoupání, a především technického dojezdu do cílového Bayonne.

V něm se už nervozita z prvního hromadného dojezdu 110. ročníku francouzské Grand Tour dala krájet, jak se sprinterské vláčky přetahovaly o pozici na čele, předjížděly a v nájezdech na kruhové objezdy zavíraly.

Celou dobu si vedl nejzkušeněji tým Quick-Step, jehož rozjížděči pracovali pro evropského šampiona Fabia Jakobsena. Na posledním kilometru je ale rozhodila akce stáje Intermarché s eritrejským sprinterem Biniamem Girmayem. Skvěle sehraný vláček Quick-Stepu se rozpadl a Jakobsen spurtoval na čtvrtém místě. Girmay nakonec skončil až mimo nejlepší desítku.

První hromadný spurt 110. ročníku Tour de France v Bayonne

Naopak po celou dobu mírně ve stínu ostatních zůstávala sestava Alpecinu. Ale když před poslední šestistovkou přivezl na čelo Philipsena nizozemský rozjížděč Mathieu van der Poel, nikdo na tuhle dvojku nestačil. Philipsenovi se chytl do háku van Aert, vyrazil však do spurtu o chvíli později než Philipsen, a už se před svého krajana nedostal.

V posledních metrech ještě stahovali Philipsena Němec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) a Australan Caleb Ewan (Lotto), cíl byl pro ně ale příliš blízko.

„Spurt byl vypjatý, ale to je Tour de France. Všichni do toho dávají maximum. Závěr byl složitý, jel jsem zkrátka nejkratší cestou do cíle,“ komentoval závěr třetí etapy její vítěz. „Měl jsem spurt skvěle rozjetý, Mathieu odvedl fantastickou práci,“ pochválil své kolegy Philipsen, když rozhodčí konečně uznali jeho prvenství.

Jak se vše odehrálo

Podél moře domů. Tour de France se po úvodním víkendu v Baskicku vrátila třetí etapou do své domoviny. Etapa ze španělského Amorebieta-Etxano do francouzského Bayonne měřila kvůli rizikům na trati oproti původně naplánovaným 187 kilometrům nakonec 194 kilometrů. V příjemném letním počasí to ale cyklistům nemuselo příliš vadit.

Závodníci mohli ve třetí etapě Tour de France přemýšlet o letní dovolené, podél moře jeli většinu dne

Odpočinek. Po extrémně náročných prvních dvou etapách využili závodníci snadnějšího profilu a snažili se co nejvíc regenerovat. Pouze dva cyklisté šli proti tomuto trendu. Puntíkatý Neilson Powless (EF) a Laurent Pichon (Arkea) vyrazili hned po startu do úniku a společně pokračovali většinu dne před pelotonem. Ten si ale dvojici hlídal a víc než tříminutový náskok jí nedovolil.

Lafayův výlet. Osm kilometrů před sprinterskou prémií ve městě Deba se od hlavního pole vzdálil nedělní hrdina Victor Lafay (Cofidis). Výhrou ve druhé etapě získal zelený dres, a protože v očekávaném hromadném dojezdu by se francouzský vrchař s rychlíky pelotonu měřit nedokázal, snažil se body za třetí místo na prémii pojistit vedení v bodovací soutěži alespoň do úterý. Krátce za Debou se do pelotonu opět vrátil.

Neilson Powless na jedné z vrchařských prémií třetí etapy Tour de France. Za ním jede Laurent Pichon

Powlessův čistý průstřel. Čtyři vrchařské prémie ležely na trase třetí etapy. A všechny poznaly stejného dobyvatele. Powless si čtyřmi prvenstvími na pondělních vrcholcích připsal sedm bodů a celkem jich už má osmnáct. Američan si působení v puntíkatém dresu užíval, na prémiích zdravil fanoušky a rozdával úsměvy na všechny strany.

Pichon pokračuje sólo. Protože poslední hodnocené stoupání bylo už devadesát kilometrů před cílem, Powless měl dlouho před koncem etapy hotovo, a nemělo pro něj smysl ztrácet síly v úniku. Chvíli ještě Pichonovi střídal, osmdesát dva kilometrů před cílem si s ním ale ťuknul pěstí na pozdrav a počkal na peloton. Šestatřicetiletý Pichon neměl s dvouminutovým náskokem šanci na úspěch, jel si tak alespoň pro číslo největšího bojovníka dne.

Laurent Pichon jako první závodník vjel na francouzské území ve třetí etapě Tour de France

Vše pro sprintery. Francouz se držel statečně, třicet sedm kilometrů kilometrů před cílem ale přišlo na nevyhnutelné a rozjetý peloton ho pohltil. Nervozita mezi týmy stoupala, jak se blížilo závěrečných třicet kilometrů s dvěma krátkými výšlapy a především šesti kruhovými objezdy v cílovém Bayonne.

Výhra nebo diskvalifikace? Nejlépe se všemi nástrahami posledních kilometrů prosmýkli jezdci Alpecinu-Deceuninck a jejich sprinteru Philipsenovi zbylo dost sil na vítězný spurt. Dlouhé minuty po dojezdu ale nikdo neslavil, výsledky se neobjevovaly a hrozilo, že Philipsena za křížení dráhy Wouta van Aerta diskvalifikují. Černý scénář se nakonec nepotvrdil, a Philipsen mohl jít na pódium odšpuntovat šampaňské pro vítěze.

Tour de France

3. etapa (Amorebieta-Etxano - Bayonne, 193,5 km)

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:43:15, 2. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious), 3. Ewan (Austr./Lotto-Dstny), 4. Jakobsen (Niz./Soudal-Quick-Step), 5. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 6. Cavendish (Brit./Astana) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) 13:52:33, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 3. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) oba -6, 4. Lafay (Fr./Cofidis) -12, 5. Van Aert -16, 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17.

Startovné L´Etape

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!