Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tour de France je na bodu nula

Sport

  14:41
PAŘÍŽ - Cyklistická pověst je černá jako Hádovo podsvětí. Po sérii dopingových skandálů už jen málokdo věří tomu, že cyklisté závodí jen na "chleba se sádlem“.

Tým Lampre se připravuje na slavnou Tour. foto: ČTK

Cyklističtí představitelé ale tvrdí, že chemickou minulost chtějí rozprášit.

A hlavní roli sehraje Tour de France. Nejslavnější cyklistický závod odstartuje v sobotu a bude hledat svou tvář. "Ode dneška za měsíc to bude jiný závod. Ať tak či tak,“ říká ředitel Tour Christian Prudhomme. Ačkoli Tour oslaví už 104. narozeniny, bude pro ni letošní ročník jakousi premiérou.

Po sérii skandálů totiž začíná od začátku.

A stejně jako loni bude chybět na startu obhájce loňského triumfu.

Zatímco před rokem nemohl vyrazit přes Francii Floyd Landis kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu, Alberta Conradora na startu nechtějí sami organizátoři.

Contador totiž hájí barvy stáje Astana, jejíž borci loni závod nedokončili, protože lídr týmu Alexander Vinokurov měl pozitivní test na krevní machinace.

Podle Cadela Evanse, největšího favorita, ale cyklistika dělá v současnosti, co může. „Musíme být nejtestovanější jedinci na planetě,“ prohlásil Evans.

Právě o Contadora, který dokázal letos vyhrát Giro d’Italia, propukla v cyklistickém světě nebývalá válka. Stáj Astana je totiž nejsilnějším týmem v současném pelotonu a na svou stranu získala Mezinárodní cyklistickou unii (UCI).

Jenže proti tomuto bloku rebelují pořadatelé Tour de France, kteří stojí v čele zastánců tvrdého boje proti dopingu včetně zavedení pravidla presumpce viny. Tour tak byla paradoxně vyškrtnuta z kalendáře UCI. "Naše rozhodnutí není namířeno proti Contadorovi. Ale my se snažíme vrátit cyklistice lidskost,“ tvrdí Prudhomme.

Proto se na Tour nedostane žádný tým, který se zapletl s dopingem, pozitivní test jezdce bude znamenat i konec pro jeho stájové kolegy. Dopingové kontroly bude místo UCI provádět francouzská cyklistická federace.

Otevřený závod „Nevytvářím pravidla. Jen je respektuji,“ krčí nad přísným postojem pořadatelů rameny Australan Evans, který skončil loni druhý za Contadorem. "Ale letošní ročník není devalvován tím, že tady Contador nebude.“ Podle Prudhomma se zatím sezona vyvíjí dobře. V pelotonu se prosazují mladí, podle optimistů ještě nezkažení jezdci včetně Čecha Romana Kreuzigera.

"Na závodě Paříž-Nice lapali cyklisté po dechu, jak už neměli sil. Závod byl zase lidský,“ rozjasnil se ředitel Tour. "Ale to nemusí znamenat nic, pokud se Tour nepovede.“ Dvě věci jsou jisté už teď. Letošní ročník nemá jasného favorita, slavný závod bude nebývale otevřený. A i letos oblehnou francouzské průsmyky statisíce lidí a další miliony budou kruté výšlapy sledovat v televizi.

Poslední vítězové Alberto Contador (2007) Loňský vítěz bude chybět, protože jeho tým pořadatelé nepozvali. Contador měl být zapleten do španělské aféry "Operace Puerto“. Oscar Pereiro (2006) Žlutý trikot získal až poté, co byl dodatečně diskvalifikován kvůli pozitivnímu testu Floyd Landis. Lance Armstrong (1999-2005) Sedminásobný vítěz Tour odrážel řadu dopingových podezření, podle L’Équipe měl pozitivní test během svého prvního triumfu na Tour.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!