Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Tour má další dopingový skandál

Sport

  14:18
HAMBURK - Německý tým T-Mobile postižený dopingovými aférami svých bývalých hvězd Jana Ullricha a Bjärneho Riise musí řešit další skandál. Ten se ale tentokrát týká aktivního jezdce Patrika Sinkewitze, jenž měl při namátkové kontrole zvýšenou hladinu testosteronu.

Patrik Sinkewitz foto: MARTIN OESER AFP

Šestadvacetiletý cyklista byl pozitivně testován při tréninku 8. června, tedy měsíc před startem Tour de France, která pro Sinkewitze skončila po dojezdu nedělní etapy vinou srážky s divákem. Letošní vítěz tradičního květnového závodu Kolem Henningerské věže je v současné době s vážnými zraněními obličeje v hamburské nemocnici.

Na případ rázně zareagovaly německé veřejnoprávní televizní stanice ARD a ZDF a s okamžitou plaností až do vyřešení případu ukončily své každodenní přenosy z Tour.

"Já? Jak to že já? O tom nic nevím. To nemůže být pravda," řekl Sinkewitz. "Teď mě čeká operace (čelisti), nemůžu se teď starat o další věci," dodal jezdec, kterého okamžitě jeho tým T-Mobile suspendoval.

Sinkewitz má nyní pět dnů na rozhodnutí, zda chce provést druhou kontrolu odebraného vzorku. Pokud se jeho provinění potvrdí, čeká ho disciplinární řízení a trest. Cyklistův vzorek moči obsahoval testosteron a epitestosteron v poměru 24:1, povolená koncentrace je přitom 4:1.

Pro T-Mobile, do jehož kádru patří i talentovaný Čech František Raboň, je nejnovější dopingová aféra těžkou ranou. Tým po odhalení podvodů z 90. let vyhlásil letos vlastní antidopingový program, jímž se chtěl odstřihnout od dopingové minulosti. Navíc stáj provází i smůla na Tour, z níž museli vedle Sinkewitze odstoupit ještě další dva jezdci Mark Cavendish a Michael Rogers.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!