Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Volný den: Pogačarův croissant, bratrská slezina Yatesů, barbecue u Kreuzigerů

Roman Kreuziger coby sportovní ředitel týmu Bahrain Victorious během volného dne na Tour de France foto: Tomáš Macek, MAFRA

Stáj Bahrain Victorious, jejímž sportovním ředitelem je také Roman Kreuziger, na Tour vyhrála. Nejen v nedělní patnácté etapě, v níž z úniku dominoval Wout Poels. Vyhrála navíc i v podobě hotelu, který dostala od organizátorů mezi Alpami a Ženevským jezerem přidělený.
  10:28

Kde která stáj během Tour bydlí, určují vždy organizátoři. Proti jejich rozpisu není odvolání. A občas může tým vyfasovat i ubytování, v němž se neodpočívá nejlépe, dokonce i z kategorie unylých budgetových řetězců, jakých je po Francii plno.

Získat kvalitní hotel právě pro den volna, je tudíž výhrou v loterii. Speciálně letos. Aktuální ročník Tour je zcela výjimečný tím, že na přelomu druhého a třetího týdne tráví týmy dokonce čtyři dny ve stejném hotelu. Etapy číslo 14 až 17 se totiž konají na relativně zhuštěném prostoru s centry ve střediscích Morzine a Saint-Gervais les-Bains.

Bahrain Victorious na zmíněné čtyři dny a noci obdržel od organizátorů poukaz do hotelu La Ferme du Lac Thyez, půl hodiny jízdy autem od startu úterní časovky.

Příjemné prostředí, čtyři hvězdičky, uklidňující dřevné obložení, v dáli výhled na masiv hor, dostatečně velké parkoviště pro vozový park Bahrainu.

Alpský hotel, ve kterém stáj Bahrain Victorious zůstává na Tour celé čtyři dny.

Tady si v nedělním večeru uspořádali barbecue. Jednak aby nakrátko opustili každodenní stravovací rutinu při týmových večeřích, a zároveň aby oslavili etapový triumf Wouta Poelse, jenž se v 36 letech dočkal premiérového etapového prvenství na podnicích Grand Tour.

Věnoval ho, jak také jinak, Ginovi Mäderovi, který v červnu tragicky zahynul při závodě Kolem Švýcarska.

„Poslední měsíc byl pro mě jako jízda po horské dráze emocí. Stále nemohu uvěřit, že jsem to dokázal. Je to speciální vítězství na Ginovu počest,“ říkal.

Po prvenství Pella Bilbaa v 10. etapě šlo o druhý etapový primát Bahrainu Victorious. „Mít dvě etapy je skvělé,“ bilancoval Roman Kreuziger po pondělním obědě. Navíc sprinter Phil Bauhaus dojel v hromadných spurtech jednou druhý a dvakrát třetí.

Přesto jim cosi k absolutní spokojenosti chybí. Tým chtěl zároveň útočit i na třetí příčku v celkové klasifikaci.

Momentálně je Bilbao sedmý a Mikel Landa čtrnáctý.

„Speciálně pro úvodní dny v Baskicku jsme měli ambice vyšší, protože naši lídři (Landa a Bilbao) baskické silnice dokonale znali,“ podotkl Kreuziger. „Bilbao se tam měl pokusit skočit i do žlutého dresu, jenže zastavil ho defekt. Pak byl naším plánem A pro celkové pořadí Landa, ale dopadlo to jinak.“

Od třetí pozice nyní dělí Bilbaa 4:50 minuty, a to je moc. Jeho sportovní ředitel přiznává: „Stupně vítězů už jsou pro nás nereálné, pokud se podíváte, jak dobře jedou v souboji o třetí místo Carlos Rodriguez a Adam Yates. Rodriguezovi jde forma nahoru a Adam dojíždí vepředu stabilně, i když je samozřejmě otázkou, jak moc bude muset pracovat pro Pogačara.“

Dneska jedu s Urškou

Volný den se stal u Bahrainu, ale samozřejmě i u dalších stájí příležitostí k volnému tréninku, projetí trati časovky - a k relaxaci či nějakým těm vtípkům.

„Domlouváme si s Jonasem kafe,“ reagoval Tadej Pogačar na fotografii, jak na sebe s Jonasem Vingegaardem pohlédli těsně před cílem drsné nedělní alpské bitvy.

Ve skutečnosti byl slovinský lídr stáje UAE Emirates rád, že může alespoň jeden den strávit bez toho, že by se s dánským soupeřem neustále pozorovali. Tentokrát měl pro vyjížďku na kole mnohem žádanějšího partnera, vlastně partnerku. Do Alp za ním přicestovala přítelkyně Urška Žigartová.

Adam Yates pro změnu vyrazil ven s konkurencí, i když zároveň se jednalo o rodinné setkání - vyjel si s bratrem Simonem, lídrem stáje Jayco Alula. Momentálně britská dvojčata drží 4. a 8. místo v celkové klasifikaci, což je bilance, kterou se od časů lucemburských bratří Schlecků žádní cyklističtí bratři pochlubit nemohli.

Už po první etapě, kterou v Bilbau po společném útoku Adam ovládl a Simon v ní skončil druhý, se vyfotili do rodinného alba: Adam (i jeho pes) oblečeni ve žlutém trikotu a Simon v zeleném pro lídra sprinterské bodovací soutěže. Ten následujícího dne v zastoupení bratra oblékl.

„Nejpomalejší muž, co kdy oblékal zelený dres,“ udělal si sám ze sebe legraci na Instagramu, až mu fanoušci museli připomenout, že nemůže být tak pomalý, když byl kdysi i mistrem světa v bodovačce na dráze.

Slowest man to ever wear the green jersey. Check ✅

#TDF2023
:SprintCycling

3. července 2023 v 10:17, příspěvek archivován: 18. července 2023 v 8:11

Pogačar se během pondělního volného dne vydal s dánským týmovým kolegou Mikkelem Bjergem také do kavárny, načež se nechali zvěčnit s nákupem. On sám držel croissant, zatímco Bjerg dlouhou francouzskou bagetu. „Takhle dopadnete, když požádáte o croissant s dánským přízvukem,“ reagoval jeden z příznivců.

Navrch ještě Pogačar nacvičil s Rafalem Majkou společnou šipku do bazénu. Přičemž jejich sportovní ředitelé zajisté doufali, že podobně sladěni budou i na silnicích posledního týdne.

Nezvládnu to, jedu domů

O volném dni si každý dopřál aspoň malou porci své oblíbené zábavy. A tak tým Ineos zveřejnil snímek jezdců sedících na schodech a zaníceně hledících na displeje chytrých telefonů. Což je činnost, kterou si v závodní dny v průběhu odpoledne rozhodně dovolit nemohou.

Lilian Calmejane z Intermarché se pochlubil fotografií svého kola opřeného o hrazení u silnice s horským panoramatem v pozadí. „Vzácný okamžik dnešního rána. Dvě velmi klidné hodiny s mým kolem o samotě, daleko od shonu! Únik, který je tak dobrý pro hlavu,“ napsal na Twitter.

V následujících dnech už na kochání čas nebude. Navíc ne každý z jeho parťáků měl štěstí, že se na letošní Tour dostal až sem. Lídr týmu Louis Meintjes v pondělí podstoupil v Berlíně operaci klíční kosti zlomené při sobotním hromadném pádu.

Smutný volný den prožíval rovněž Ramon Sinkeldam, pomocník „zeleného“ Jaspera Philipsena v Alpecinu, protože pro něj byl na této Tour úplně posledním.

„V neděli jsem se ani neudržel v grupettu za pelotonem. Nejsem bohužel na úrovni, abych tu přežil další horské etapy, proto zítra odletím domů. Takhle jsem Tour opouštět nechtěl,“ svěřoval se.

Zatímco většina stájí pořádala o volném dni kvůli ochraně svých jezdců tiskové konference pouze online, Jumbo-Visma alespoň na kratičko pustilo média k týmu (ovšem pouze v rouškách).

„Máme plán a věříme v náš plán,“ ujišťoval je Jonas Vingegaard.

Jízda hravá proti počítačové

V úterý vstoupí závod do rozhodujícího týdne. V městečku Passy, nedaleko od nedělního cíle v Saint-Gervais, odstartují do veledůležité zvlněné časovky, jež má svědčit více vrchařům z popředí celkového pořadí než specialistům časovkářům.

„Tentokrát mě mezi favority neřaďte,“ usmíval se Mikkel Bjerg z UAE Emirates, v minulosti při rovinatých časovkách na kláních Grand Tour třetí a dvakrát sedmý. Nejen že úterní profil není jeho preferovaný, zároveň bude šetřit síly, aby byl v dalších dnech co nejvíce k ruce svému lídrovi Pogačarovi.

Ze stejného důvodu panují pochybnosti, zda dostane volnou ruku do časovky Wout van Aert, který by i na tomto profilu rozhodně nemusel být bez šancí na dobré umístění. Vingegaardův titul je však důležitější.

Na 22,4 kilometrech prověří cyklisty 636 nastoupaných metrů, včetně vrchařské prémie 2. kategorie Cote de Demancy.

„Časovka něco nastíní. Její výsledky může ovlivnit skutečnost, jak se kdo rozhýbá po dni volna. Ale spíš půjde stále jen o předehru před strašně těžkou středeční královskou etapou,“ soudí Kreuziger. „Potom přijdou ve čtvrtek a v pátek dva dny, které by teoreticky mohly skončit i hromadným spurtem, ačkoliv jisté to není. A v sobotu nás čeká hodně složitá 20. etapa ve Vogézách.“

Souboj Vingegaard - Pogačar považuje český sportovní ředitel za duel dvou zcela odlišných přístupů.

„Na Pogačarovi je poznat, že se závoděním baví a sám vymýšlí různé možnosti, jak vydělat sekundy. Kdežto na Vingegaardovi vidíte, že jede počítačově. Co mu v Jumbu naplánují, toho se snaží držet. Uvidíme, která cesta bude efektivnější.“

Slovinec, zaostávající o pouhých deset sekund, porovnává svoji pozici s loňskem, kdy po dvou týdnech ztrácel na Dána 2:22 minuty.

„Tehdy jsem dělal stupidní tahy, abych vývoj zvrátil,“ říká. „Tentokrát jsem Jonasovi mnohem blíž, takže nemíním odpálit všechny mé bomby najednou. A nebo možná bude jen jedna, zato pořádná.“

Domnívá se, že momentálně ani on, ani Vingegaard nemají v jejich duelu navrch, a to jak fyzicky, tak psychicky. „Takže budeme jeden druhého tlačit na samou hranu našich schopností až do Paříže.“

Co lepšího mohou fanoušci nekompromisní cyklistiky slyšet na prahu třetího týdne nejslavnějšího závodu?

Autor: