Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Policistovi v patách. Jak jsem trénovala s účastnicemi mistrovství světa

Trénink českých házenkářek si vyzkoušela redaktorka iDNES.cz (ve skupince druhá odzadu) foto: Český svaz házené

„Máte štěstí, dnes nás čeká už jen odpočinkový trénink,“ poví mi Bent Dahl, norský kouč české házenkářské reprezentace. Opře se o klandr a zvesela sleduje, kterak se jeho děvčata chystají na další tréninkovou jednotku.
  7:19

Atletický stadion v pražských Vršovicích. Slunce se opírá do oranžového tartanu, po němž kmitají nohy mladých nadějných atletů. Mezi ně kráčí na svůj trénink i české házenkářky. Včetně mě. Tedy jen protentokrát.

Dozvídám se, že nejstarší hráčka týmu je o deset let mladší než já. Ruku na srdce, to vás na úvod tréninku nepotěší. Děvčata si chystají hodinky, aby si kontrolovaly tep či rychlost. „A hlavně čas, kdy už bude konec,“ prohodí s úsměvem Dominika Zachová, křídelnice německého Thüringeru.

Dominika Zachová před tréninkem českých házenkářek.

Nohy mají těžké, svaly bolavé. Aby ne. Třetí den, kritický den. Po klubové sezoně jim trenér nadělil ještě pětidenní kondiční soustředění v Praze. Mohly by klidně mrmlat, ale zároveň vědí, že nová reprezentační sezona bude pořádně náročná. V říjnu je čeká start kvalifikace na Euro a hlavně prosincové mistrovství světa, které hostí házenkářské velmoci Švédsko, Dánsko a Norsko.

Ano, Norsko. Země současného trenéra Benta Dahla a jeho asistenta Geira Oustorpa. Dahl je u českého týmu od loňského srpna, kdy nahradil Jana Bašného. Oustorp se přidal v říjnu.

Po úvodním protažení a klasické atletické abecedě nás čeká běhání na oválu - pět minut běhu a dvě minuty chůze, to vše pětkrát. Začíná se hned ostrým tempem. V čele balíku je Kamila Kordovská, hráčka Handball Plan de Cuques, klubu z předměstí Marseille.

Pozvolna se balík dělí na tři skupinky. Během dvouminutové chůze je čas prohodit pár slov. Dozvídám se, že dopoledne měl tým trénink v hale. Že k obědu byly zeleninové lasagne a zítra mají děvčata přednášku o zdravém stravování.

Omlazené reprezentaci chybí na soustředění opory Jana Knedlíková a Markéta Jeřábková, které vyhrály před pár dny s norským Kristiansandem Ligu mistryň. Není ani Veronika Malá, bundesligová šampionka z Bietigheimu.

„Kdyby tu byly, tak by nám utekly. Mají naběháno,“ poví Adéla Stříšková, která rovněž patří k nejrychlejším. V Mostu, kde hraje od dětství, běhají v přípravě často fartleg, tradiční intervalový trénink: „20 vteřin rychle, 40 vteřin pomalu a takhle hodinu.“

Drobná blondýnka má za sebou pernou sezonu. V ligovém finále její Most nestačil na Slavii a ukončil devítiletou nadvládu v lize. Ani v Lize mistryň to Mostu letos nešlo. Stříšková tak přiznává, že už se těší na dovolenou.

V čele skupinky střídá Kordovskou asistent Geir Oustorp, bývalý házenkář se zkušenostmi z bundesligy. Správný sportovní blázen, který je schopen si jít ráno zaběhat, pak zvládnout s týmem trénink a tak pořád dokola. Zároveň pracuje jako policista. Tempo se zrychluje, a zatímco my lapeme po dechu, on ožívá.

Asistent trenéra Geir Oustorp v čele běžecké skupinky. Přidal se i fyzioterapeut Ondřej Háza (vlevo)

Malé atletky se zájmem sledují, jak kroužíme další a další kolečka. V reprezentačním mundúru vypadáme profesionálně, nadupaně. Tedy drtivá většina z nás.

„Come on, come on,“ povzbuzuje kouč Dahl.

Tak ještě poslední pětiminutovka a hotovo. Nebo snad ne? „Ta první byla na rozehřátí,“ dozvídám se. Uf, tak ještě jednou a naposledy. A hurá na protažení. Jen policista Geir vypadá, že má za sebou jen výklus.

Brankářka Karin Řezáčová

Zdobí nás tváře v barvě zralého rajčete a krůpěje potu. Všimnu si, že brankářku Karin Řezáčovou i početná sbírka tetování. Co třeba? Vinnetou na koni, Malý princ, různá zvířata. „Protože ráda chodím do zoo,“ vysvětluje gólmanka Plzně, která v nové sezoně oblékne dres Mostu.

„Zamžourá do slunce, které se plíží za obzor, a zasní se: „Pokud se dostaneme na olympiádu 2028 do Los Angeles, přibude nové tetování: olympijské kruhy.“

Tak hodně štěstí!

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!