Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Svrčina v Ču-chaji končí, Sakkariová uzmula titul v Guadalajaře

Vítězka turnaje v Guadalajaře Maria Sakkariová. foto: Reuters

Řecká tenistka Maria Sakkariová se po čtyřech letech dočkala druhého turnajového triumfu v kariéře. V Guadalajaře druhá nasazená hráčka porazila ve finále 7:5, 6:3 Američanku Caroline Dolehideovou, pro niž byla v Mexiku už účast v semifinále životním výsledkem na okruhu WTA.
  13:56aktualizováno  24. září 10:07

V prvním setu devátá tenistka žebříčku Sakkariová nejprve ztratila výhodu brejku, ale pak už byla na podání stoprocentní. Ve dvanácté hře sebrala 111. hráčce světa podání podruhé a v následující sadě ještě dvakrát. Turnaj vyhrála bez ztráty setu a povedl se jí reparát za loňskou finálovou porážku od jiné Američanky Jessiky Pegulaové.

Trofej přidala k dosavadnímu jedinému primátu z Rabatu z roku 2019, od té doby prohrála šest duelů o titul. V novém vydání světového pořadí se osmadvacetiletá Řekyně posune na šesté místo.

Maria Sakkariová se raduje na turnaji v Guadalajaře.

„Vyslechli jsme si tolik špatných věcí. Že nikdy nezískám titul, že jsem hráčka z první světové pětky, která vyhrála jen jeden turnaj... Bylo pro mě těžké tohle překonat a jsem šťastná, že se mi to tento týden povedlo. Chci poděkovat trenérovi Tomovi (Hillovi), který je se mnou pět let a společně jsme čekali čtyři roky na druhý titul,“ řekla Sakkariová. „Tohle je největší vítězství v mé kariéře,“ dodala s trofejí za prvenství na akci kategorie WTA 1000.

Dolehideová ve svém prvním semifinále na okruhu WTA porazila krajanku Sofii Keninovou 7:5, 6:3. Sakkariová deklasovala Francouzku Caroline Garciaovou 6:3, 6:0 a hrála tak o druhý titul v kariéře.

Američanka v utkání s Keninovou přišla v obou setech jako první o podání, ale nepříznivý vývoj vždy otočila. Vítězku Australian Open z roku 2020 porazila za hodinu a 25 minut.

„Jsem na sebe hrdá, jak jsem to dneska zvládla, protože Sofia není lehká soupeřka,“ řekla Dolehideová, která ve čtvrtfinále s Italkou Martinou Trevisanovou odvrátila čtyři mečboly. Díky životnímu turnaji poskočí v žebříčku zhruba o 70 míst, dosud byla nejlépe na 99. příčce.

Sakkariová hrála finále naposledy v srpnu ve Washingtonu, ale na US Open vypadla stejně jako na předchozích dvou grandslamech hned v prvním kole.

Tenisový turnaj žen v Guadalajaře

tvrdý povrch, dotace 2,788.468 dolarů

Dvouhra - finále:
Sakkariová (2-Řec.) - Dolehideová (USA) 7:5, 6:3

Dvouhra - semifinále:
Sakkariová (2-Řec.) - Garciaová (3-Fr.) 6:3, 6:0
Dolehideová - Keninová (obě USA) 7:5, 6:3

Čtyřhra - finále:
Hunterová, Mertensová (1-Austr./Belg.) - Dabrowská, Routliffeová (3-Kan./N. Zél.) 3:6, 6:2, 10:4

Svrčina v Ču-chaji do čtvrtfinále neprošel, prohrál s nasazeným Etcheverrym

Dvacetiletý tenista Dalibor Svrčina vypadl na turnaji v Ču-chaji v druhém kole a na premiérovou účast ve čtvrtfinále na okruhu ATP nedosáhl. S pátým nasazeným Argentincem Tomásem Martínem Etcheverrym prohrál 2:6, 3:6.

Svrčina nezvládl v utkání s 35. hráčem světa úvody obou setů. V první sadě přišel třikrát o podání a manko už nestáhl, ve druhém setu prohrával 0:4. Snížením na 3:4 sice 167. tenista žebříčku ATP vykřesal naději, zbývající gamy ale opět ovládl soupeř a po hodině a půl proměnil druhý mečbol.

Tenisový turnaj mužů v Ču-chaj v Číně

tvrdý povrch, dotace 1,057.295 dolarů

Dvouhra - 2. kolo:
Etcheverry (5-Arg.) - Svrčina (ČR) 6:2, 6:3
Korda (4-USA) - Muller (Fr.) 6:1, 2:6, 6:3
Norrie (2-Brit.) - Polmans (Austr.) 6:0, 6:3
Karacev (Rus.) - Murray (7-Brit.) 4:6, 6:3, 6:2

Výběr světa kráčí za obhajobou

Po dvou dnech šestého ročníku tenisového Laver Cupu míří k vítězství a obhajobě loňského triumfu Výběr světa. Tým kapitána Johna McEnroea vyhrál ve Vancouveru sedm z dosavadních osmi duelů a před závěrečnými čtyřmi zápasy vede 10:2. O jediný úspěch evropského celku vedeného Björnem Borgem se postaral až v pořadí v šestém utkání a za stavu 0:6 devátý hráč světa Casper Ruud z Norska, který porazil Američana Tommyho Paula 7:6, 6:2.

Kapitán Výběru světa na Laver Cupu John McEnroe gratuluje Tayloru Fritzovi.

McEnroeův výběr vyhrál všechny čtyři páteční zápasy, po bodu získali Američan Ben Shelton, Argentinec Francisco Cerúndolo, Kanaďan Félix Auger-Aliassime a ve čtyřhře americká dvojice Paul, Taylor Fritz. Na úvod druhého dne, ve kterém každá výhra znamená zisk dvou bodů, Fritz porazil v duelu jedniček obou výběrů Andreje Rubljova z Ruska 6:2, 7:6 a teprve poté se dočkali Evropané. Obrat se ale nastartovat nepodařilo, protože Tiafoe porazil Poláka Huberta Hurkacze 7:5, 6:3 a Shelton s Augerem-Aliassimem rovněž ve dvou setech přehráli Hurkacze s Gaëlem Monfilsem.

Dnes jsou na programu zbylé tři dvouhry a čtyřhra, tentokrát oceňované za tři body, a světový výběr dělí od druhého triumfu v historii jediné vítězství.

Exhibiční tenisový turnaj týmů Laver Cup ve Vancouveru

Výběr světa - Výběr Evropy 10:2 po druhém dnu

Fritz - Rubljov 6:2, 7:6 (7:3)
Paul - Ruud 6:7 (6:8), 2:6
Tiafoe - Hurkacz 7:5, 6:3
Shelton, Auger-Aliassime - Monfils, Hurkacz 7:5, 6:4

Wang Si-jü získala první titul v kariéře

Čínská tenistka Wang Si-jü získala na turnaji v Kuang-čou první titul v kariéře. Při finálovém debutu deklasovala před domácím publikem první nasazenou Polku Magdu Linetteovou za 79 minut 6:0, 6:2.

Wang Sin-jü v osmifinále US Open

Linetteové nevyšel při šestém finálovém startu útok na třetí titul. Na další trofej čeká už tři roky, naposledy triumfovala v roce 2020 v Hua Hinu. Právě v thajském letovisku se dosud jedinkrát utkala s Wang Si-jü a tehdy ji ve třech setech zdolala.

Dvaadvacetiletá Wang Si-jü v Kuang-čou zvítězila jako šestá domácí tenistka. Někdejší juniorská světová jednička navázala mimo jiné na slavnou krajankou Li Na, dvojnásobná grandslamová šampionka ovládla premiérový ročník v roce 2004.

Tenisový turnaj žen v Kuang-čou

tvrdý povrch, dotace 259.303 dolarů

Dvouhra - finále:
Wang Si-jü (Čína) - Linetteová (1-Pol.) 6:0, 6:2

Čtyřhra - finále:
Kuo Chan-jü, Ťiang Sin-jü (Čína) - Hozumiová, Ninomijaová (2-Jap.) 6:3, 7:6 (7:4)

Tenisový turnaj mužů v Čcheng-tu

tvrdý povrch, dotace 1,152.805 dolarů

Dvouhra - 2. kolo:
Musetti (2-It.) - Sekulic (Austr.) 7:6 (7:3), 6:7 (4:7), 6:0
Dimitrov (3-Bulh.) - Varillas (Peru) 6:3, 6:4
Kecmanovič (7-Srb.) - Moutet (Fr.) 6:2, 6:4
Rinderknech (Fr.) - Giron (USA) 7:6 (7:2), 6:4
Zverev (1-Něm.) - Kotov (Rus.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:1

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!