Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Silný závěr druhé sady k obratu nestačil. K+S na úvod Turnaje mistryň prohrály

Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková si domlouvají strategii během skupinového utkání Turnaje mistryň v Cancúnu. foto: Profimedia.cz

Ambiciózně se hnaly za otočkou, naději na výhru však v super tiebreaku rozhodujícího setu zahodily. Během třetího dne Turnaje mistryň se v mexickém Cancúnu nedařilo Kateřině Siniakové s Barborou Krejčíkovou. České tenistky podlehly ve svém úvodním zápase na prestižní akci německo-ruské dvojici Laura Siegemundová a Věra Zvonarevová 3:6, 7:6 a 5:10. Ve dvouhrách vítězství zapsaly Jessica Pegulaová a Jelena Rybakinová.
  23:06aktualizováno  1. listopadu 6:26

V utkání skupiny Mahahual, které na mexických tribunách sledovalo jen chabých několik desítek diváků, se Krejčíková se Siniakovou musely přizpůsobit horkému počasí i kritizovanému dvorci. Ostřílené duo nezachytilo tempo hry a v roli favoritek už od začátku ztrácelo.

Krejčíková, Siniaková vs. Siegemundová, Zvonarevová

Podrobná reportáž

Nakoplo se až v závěru druhé sady.

Češky překonaly dva mečboly ve zkrácené hře a samy zápas poslaly do super tiebreaku.

V něm ovšem zaváhaly a po dvou hodinách a osmi minutách smutnily z prohry 3:6, 7:6 (8:6) a 5:10.

Krejčíková se Siniakovou se ve třetím zkráceném setu propadly zpátky do tempa, které je tížilo především v úvodní sadě. Rychle ztrácely 1:6, nestíhaly dobíhat zákeřné míčky ani trestat chybné údery protihráček.

Vývoj utkání na svou stranu naklonily soupeřky českých deblistek už čtvrtém gamu první sady, když při podání Siniakové využily nabídnutého brejkbolu a odskočily do vedení 3:1. Dvě šance na získání ztraceného servisu následně vykouzlila Krejčíková aktivní hrou u sítě, ovšem její parťačka zahodila příležitosti zkaženými smečemi.

Ostatně nevynucené chyby stejně jako v předešlých dnech nad vítěznými balony převažovaly na obou stranách, Siniaková s Krejčíkovou jich za celý zápas natropily 33, jejich soupeřky jich vyrobily o jedenáct méně.

Jinak skvěle hrající Siegemundová zaváhala na podání a pod tlakem přesné Krejčíkové servis pustila. Místo toho, aby Češky převzaly vedení, ovšem Siniaková vlastní podání opět nezvládla a německo-ruský pár poslala do nebezpečného skóre 5:3.

Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková během skupinového utkání Turnaje mistryň v Cancúnu

Zvonarevová pak už jen dokonala senzační výhru v prvním setu a šampionky Turnaje mistryň z roku 2021 dostala pod velký tlak, ze kterého se Češky nedostaly ani v úvodu druhé sady.

Že se svým výkonem nejsou spokojené, bylo zřejmé z jejich výrazu, Siniaková si na kurtu i několikrát zanadávala, když opět nesmyslně kazila při podání. Naopak Siegemundová se Zvonarevovou špičkovou formu vyšperkovaly dalším brejkem a solidním náskokem 5:2.

Tentokrát se však radovat nemohly, Siniaková poprvé v utkání zabrala a forhendem do odkryté poloviny kurtu snížila na 3:5. České duo dotáhlo skóre na 5:5 a po krůčcích mířilo za obratem. Myšlenky na něj však zhatila nepřesná Siniaková, která soupeřkám vrátila vedení a přiblížila je výhře. O ni se ovšem podávající Siegemundová pokoušela marně.

Turnaj mistryň

Příloha iDNES.cz

Druhou sadu tak rozhodl až tiebreak.

V něm Siniaková s Krejčíkovou odvrátily dva mečboly a sahaly po obratu. Na něj ovšem nakonec nestačily.

Stejně jako Američanky Pegulaová a Coco Gauffová, které v neděli podlehly kanadsko-australské dvojici Gabriela Dabrowská a Erin Routliffeová, tak v prvním skupinovém utkání Turnaje mistryň nepotvrdily roli favoritek.

Právě na americké hvězdy Krejčíková a Siniaková v noci na čtvrtek českého času narazí, ve dvouhře si v rámci programu stejného dne Markéta Vondroušová zahraje s Tunisankou Uns Džábirovou.

Pegulaová má jistý postup

Po zápase českých deblistek na kurt nastoupily vítězky nedělních dvouher, o postup ze skupiny Bacalar se utkaly Aryna Sabalenková a Pegulaová.

Běloruská světová jednička nepotvrdila dominanci z úvodního zápasu a s Američankou padla hladce 4:6, 3:6. Nezdar Sabalenkové zavinilo především skóre nevynucených chyb: známá ranařka jich ve dvousetovém zápase předvedla hned 29, zatímco Pegulaová pouze dvanáct.

Američanka Jessica Pegulaová se hecuje během skupinového utkání Turnaje mistryň v Cancúnu.

Američanka si během utkání, které trvalo hodinu a půl, vytvořila solidních 14 brejkbolů, z nichž pět dokázala přetavit ve svůj prospěch, naopak její soupeřka ji obrala o podání jen dvakrát. Pegulaová tak se dvěma body vede singlovou skupinu Bacalar a už má jistý postup do sobotního semifinále.

Sabalenková díky výsledku druhé dvouhry zatím zaujímá druhé postupové místo, Rybakinová z Kazachstánu totiž Řekyni Marii Sakkariovou porazila až ve třech setech.

V prvním jí sice nadělila výprask v podobě kanára, ve druhé a třetí sadě se ale Sakkariová sebrala a dohnala obě dějství až do tiebreaku. V první zkrácené hře soupeřku přejela, druhou už ukočírovat nezvládla.

Rybakinová tak zvítězila 6:0, 6:7 (4:7) a 7:6 (7:2) a uzmula na Turnaji mistryň první bod. O druhé semifinalistce se rozhodne ve čtvrtečním utkání mezí ní a Sabalenkovou. Řekyně, která v Mexiku nahradila zraněnou Karolínu Muchovou, už s jistotou nepostoupí.

Závěrečná čtyřhra třetího dne mezi australsko-belgickou dvojicí Storm Hunterová, Elise Mertensová a americko-australským párem Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová byla za stavu 7:5 a 2:0 kvůli dešti přerušena a tenistky ji dohrají ve středečním programu.

Tenisový Turnaj mistryň v Cancúnu

tvrdý povrch, dotace 9,000.000 dolarů

Dvouhra:
Skupina Bacalar:

Aryna Sabalenková (1-Běl.) - Jessica Pegulaová (5-USA) 4:6, 3:6
Jelena Rybakinová (4-Kaz.) - Maria Sakkariová (8-Řec) 6:0, 6:7 (4:7), 7:6 (7:2)

Čtyřhra:
Skupina Mahahual:

Siegemudová, Zvonarevová (6-Něm./Rus.) - Krejčíková, Siniaková (4-ČR) 6:3, 6:7 (6:10), 10:5

Výsledky předchozích hracích dnů naleznete ZDE.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!